Coronasneltest TNO even betrouwbaar als PCR-test bij praktijkproef

De coronasneltest van onderzoeksinstituut TNO is even betrouwbaar als de gangbare PCR-test om besmetting met het coronavirus vast te stellen. Dat is de conclusie van een validatie-onderzoek naar de sneltest door TNO en de GGD Amsterdam, meldt het onderzoeksinstituut donderdag.

Het succesvolle resultaat van het onderzoek naar de sneltest, dat de afgelopen twee weken is uitgevoerd bij een proefteststraat bij de RAI in Amsterdam, betekent volgens TNO dat de test „klinisch gevalideerd” kan worden verklaard en kan worden klaargemaakt voor een „verdere uitrol”.

Bij het onderzoek in de RAI zijn bijna negenhonderd monsters met zowel de TNO-sneltest als met een PCR-test beoordeeld op de aanwezigheid van het coronavirus. Bij vergelijking van de resultaten bleek dat de uitslagen van de reguliere PCR-test voor 99 procent overeenkwamen met die van de TNO-sneltest. De sensitiviteit (het percentage terecht positieve uitslagen) en de specificiteit (het percentage terecht negatieve uitslagen) van de sneltest werden beide vastgesteld op 99 procent.

„Hiermee komt een sneltest beschikbaar die binnen het uur met dezelfde betrouwbaarheid en gevoeligheid als de PCR-test uitslag kan geven of een geteste persoon het coronavirus heeft of niet”, aldus TNO in een verklaring. Bij een PCR-test duurt dat twee dagen.

De moleculaire sneltest, die is gebaseerd op de LAMP-methode, kan veel monsters tegelijk per uur verwerken. Analyse kan ter plekke en hoeft niet in een laboratorium. Andere voordelen zijn goede beschikbaarheid van grondstoffen en de mogelijkheid om de productie en het gebruik ervan eenvoudig op te schalen, aldus TNO.

Paul de Krom, bestuursvoorzitter van TNO, presenteert donderdag met onderzoeker Bart Keijser de resultaten aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), tijdens een bezoek aan een nieuwe teststraat van de GGD Amsterdam. De test is ontwikkeld met steun van het ministerie.

Lees ook: De coronasneltest lijkt eindelijk realiteit te worden Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Politie Den Haag legt lockdownfeest in centrum stil