Wereldbank: ruim 10 miljard euro voor vaccinaties ontwikkelingslanden

De Wereldbank stelt 12 miljard dollar (10,2 miljard euro) beschikbaar voor de financiering van coronavaccins voor ontwikkelingslanden. Dat heeft het bestuur van het instituut voor ontwikkelingssamenwerking dinsdag aangekondigd. Zij verwachten daarmee de vaccinatie van tot een miljard mensen te ondersteunen zodra een vaccin beschikbaar is. Ook moeten er behandelingen en medicijnen tegen Covid-19 van betaald worden.

Wereldbank-president David Malpass zegt een signaal te willen afgeven aan de farmaceutische industrie. „Dit financieringspakket helpt de onderzoeks- en farmaceutische industrie te signaleren dat burgers in ontwikkelingslanden ook toegang moeten hebben tot veilige en effectieve Covid-19-vaccins”, schrijft de Amerikaanse econoom bij de aankondiging. Het instituut werkt bij het vaccinatieprogramma samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en het internationale vaccinverbond Covax.

Het geld is onderdeel van een breed steunpakket ter waarde van 160 miljard dollar dat in mei is aangekondigd. Toen was een periode van 15 maanden afgestemd om ontwikkelingslanden te helpen bij hun aanpak op de coronacrisis, maar was nog onduidelijk wat er met het geld zou gebeuren. De Wereldbank zegt dat de noodhulp ruim honderd landen bereikt, waar ruim 70 procent van de wereldbevolking leeft. Daarvan liggen 39 landen ten zuiden van de Sahara in Afrika.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook in Duitsland lijkt tweede golf begonnen