Recensie

Recensie Muziek

Weinig mededogen op nieuw album Di-Rect

Hun nummer ‘Soldier On’ heeft een flink aantal mensen door de vorige lockdown geholpen, vertellen de bandleden van de Haagse groep Di-Rect. Het is een lied over moed, hoop en doorzetten; de luisteraar wordt vriendelijk toegezongen, onder begeleiding van lichte pianoakkoorden.

Daarmee is het een uitzondering. Want op dit negende werkstuk neemt Di-Rect een onverwachte afslag: ze gaan niet verder op de weg van soulvolle rock, zoals de laatste theatertour en bijbehorend live-album leken te beloven, maar zoeken de opwinding in grootsheid, galm en vocale uithalen.

Aan ambitie en werklust heeft het de groep niet ontbroken. Met versnellende tempi, dramatische koren, een episch afdwalende melodie en vikingachtige oorlogszucht, wordt bijvoorbeeld het titelnummer ten grave gedragen. Deze aanpak geldt voor alle uptempo nummers. Het zijn slechts de langzame liedjes waarin Di-Rect nog van enig mededogen blijk geeft.