Rutte erkent: kabinet had stevigere maatregelen moeten nemen

Het kabinet had de afgelopen weken stevigere maatregelen moeten nemen en heeft in de communicatie te veel de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond in het Kamerdebat over de ‘gedeeltelijke lockdown’ die hij dinsdag aankondigde. „Niet alles is goed gegaan”, zei Rutte, die zei dat zijn communicatie „effectiever” had gemoeten. „Ik ben er onvoldoende in geslaagd mensen tot het juiste gedrag aan te zetten, dat zagen we wel in maart en april.”

Ook kende het laatste maatregelenpakket van eind september te veel uitzonderingen, vond Rutte, en had het kabinet te weinig rekening gehouden met „na-ijleffecten”. Als voorbeeld noemde hij de run op alcohol in winkels toen de horeca om 22.00 uur moesten sluiten.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde van Rutte ook horen dat het kabinet eerder had moeten ingrijpen om de huidige problemen te voorkomen. Rutte wilde daar niet aan. „Iedere keer hebben we op tijd maatregelen genomen die passen bij de stand van de besmettingen van dat moment.” De premier erkent wel dat de maatregelen achteraf niet streng genoeg waren.

Premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond tijdens het debat over het coronabeleid. Foto Bart Maat/ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eredivisie voor vrouwen vier weken stilgelegd wegens coronamaatregelen