In plaats van tweede kandidatendebat draven Trump en Biden nu afzonderlijk op

Donald Trump en Joe Biden eind september tijdens het eerste debat, dat werd gehouden in Cleveland, Ohio.
Donald Trump en Joe Biden eind september tijdens het eerste debat, dat werd gehouden in Cleveland, Ohio. Foto Olivier Douliery/Reuters

Het moest het tweede debat worden tussen de Amerikaanse presidentskandidaten, maar nu zullen Donald Trump en Joe Biden op twee verschillende plekken ondervraagd worden. NBC News heeft woensdag toegezegd mee te werken aan een live-uitzending van town hall event met de president in Miami, op voorwaarde dat Trump vooraf een onafhankelijke coronatest afneemt. Die moet beoordeeld worden door de vermaarde viroloog Anthony Fauci. Voor Biden was eerder al een evenement georganiseerd in Philadelphia. Die avond wordt uitgezonden door ABC News.

De twee debatten vinden donderdag op hetzelfde tijdstip plaats. NBC liet weten dat de Republikeinse kandidaat Trump op ruim 3,5 meter wordt geplaatst van zowel de gespreksleider als het publiek, die hem vragen kunnen stellen. Bezoekers moeten een mondkapje dragen en afstand van elkaar houden. Ook wordt hun temperatuur bij binnenkomst opgemeten.

Lees ook: Confrontatie tussen Trump en Biden: ‘Het slechtste debat ooit’

Het tweede kandidatendebat tussen Trump en Biden, dat ook in Miami gehouden zou worden, werd afgeblazen vanwege Trumps besmetting met het coronavirus twee weken terug. De president kreeg nog de optie om ‘virtueel’ op te komen dragen, maar dat voorstel wees hij af.

Het eerste kandidatendebat kon op veel kritiek rekenen en werd door meerdere commentatoren „het slechtste kandidatendebat ooit” genoemd. De discussie ontaarde in een schreeuwpartij tussen de president en Biden, waarbij Trump de Democraat voortdurend onderbrak.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump staat weer voor zijn aanhangers na besmetting: ik zoen iedereen