In beeld

Een tijger, een neusaap en een inktvis; de beste natuurfoto’s van het jaar

Met een foto van een boomknuffelende Siberische tijger wint de Russische natuurfotograaf Sergej Gorsjkov de titel Wildlife Photographer of the Year 2020. Deze prestigieuze prijs voor bijzondere natuurfotografie die jaarlijks wordt uitgereikt, is dit jaar voor de 56ste keer georganiseerd door het Londense Natural History Museum. Vanaf vrijdag 16 oktober zijn de foto's daar te zien in een tentoonstelling. Bekijk hier al enkele prijswinnende foto's in diverse categorieën.
Met een blik van genot schuurt een vrouwtjestijger met haar wang langs de bast van een Mantsjoerijse zilverspar in Nationaal Park Zemlja Leoparda (Luipaardland) in het verre oosten van Rusland. De Siberische tijger, of Amur, is een zeer zeldzame tijgersoort die alleen in de grensregio Rusland en China voorkomt, met mogelijk een paar in Noord-Korea. Een lichtpuntje is dat recente tellingen met cameravallen lijken te wijzen op een toename van de populatie tot 500 à 600 dieren. Fotograaf Sergej Gorsjkov installeerde in januari 2019 zijn camera bij deze zilverspar. Dat resulteerde pas maanden later, in november, tot deze foto.
Foto Sergey Gorshkov / Wildlife Photographer of the Year
Tijdens haar zomervakantie in Helsinki hoorde de toen dertienjarige Liina dat er een grote vossenfamilie leefde op een eilandje buiten de stad. De vossen op het eiland Lehtisaari zijn gewend aan de aanwezigheid van mensen en Liina kon daardoor dichtbij komen. Samen met haar vader verbleef Liina een dag op een paar meter van dit vossennest tot moeder vos met een vers gevangen brandgans terugkeerde. De foto die ze maakte leverde haar de prijs voor de beste jonge (15-17 jaar) natuurfotograaf op.
Foto Liina Heikkinen / Wildlife Photographer of the Year
In de categorie Rising Star Portfolio wint Alberto Fantoni met zijn serie foto's van een Eleonora's valk die met prooi terugkeert op het nest. Deze soort valken nestelt op steile kliffen van eilanden in de Middellandse Zee. Alberto had vanuit zijn schuilhut op het Sardijnse eiland San Pietro fraai uitzicht op dit nest.
Foto Alberto Fantoni / Wildlife Photographer of the Year
Het is een droom van iedere bioloog als een soort die je wilt bestuderen zijn nest bouwt naast je raam. Dit zangvogeltje Hooglandfeetiran genaamd, besloot haar nest te bouwen onder een dakrand van de afgelegen onderzoekshut van Alex Badyaev in de bossen van Montana, VS. Achter een groot stuk boombast hing Alex een camera op die hij vanaf zijn werkplek kon bedienen.
Foto Alex Badyaev / Wildlife Photographer of the Year
Ondanks een nauwgezette voorbereiding speelde geluk ook een rol bij deze uitgebalanceerde compositie met twee wespen. Frank Deschanols doel was om een foto te maken van de felgekleurde goudwesp (rechts) en kreeg daar een grote rupsendoder bij cadeau. Winnaar in de categorie Gedrag: ongewervelden.
Foto Frank Deschandol / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie Wildlife Photojournalist Story is de fotoserie die Paul Hilton maakte op een dierenmarkt op Bali in Indonesië. Deze jonge lampongaap zit geketend te wachten op een koper die hem als huisdier wil houden. Deze makakensoort mag in Indonesië legaal verhandeld worden.
Foto Paul Hilton / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in categorie planten en schimmels. Gabriel Eisenband wilde eigenlijk de Ritak’Uwa Blanco, de hoogste piek in de oostelijk Cordillera van het Colombiaanse Andesgebergte, fotograferen. Maar toen hij eenmaal zijn tentje had opgezet, trokken de bloemen op de voorgrond zijn aandacht. Deze soort witte arnica, familie van de madeliefjes, komt alleen voor in Colombia en is aangepast aan leven op grote hoogte en extreme koude. Nadat de zon onderging, kleurde de lucht blauw wat een mooi contrast opleverde met de gele bloemen.
Foto Gabriel Eisenband / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie Gedrag: amfibieën en reptielen. Jaime Culebras was al op de weg terug naar weer een dag vruchteloos wachten in het natte regenwoud van Ecuador tot hij deze glaskikker zag bungelen aan een tak. Een etende glaskikker vastleggen is al bijzonder, maar het is ook nog eens een pas ontdekte soort die Jaime wist te fotograferen: een Manduriacu-glaskikker. Al met al was het geen vruchteloze dag te noemen met deze prijswinnende foto.
Foto Jaime Culebras / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar categorie Gedrag: vogels. Urenlang posten in het water leverde deze intieme foto op van een futengezinnetje. Op deze in Brozas, in het westen van Spanje, gemaakte foto zien we een futenjong op de rug van een van zijn ouders een visje aannemen van de andere ouder.
Foto Jose Luis Ruiz Jiménez / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie Wildlife Photojournalism, enkel beeld. In een Russische circus wordt opgetreden met een ijsbeer. Voor de fotograaf, die al een paar jaar verslag doet over uitbuiting en misbruik van dieren, was dit de meest symbolische en schokkende foto van uitbuiting van dieren die ze heeft gemaakt, dit gemuilkorfde arctische icoon van wildheid.
Foto Kirsten Luce / Wildlife Photographer of the Year
Vanuit een grote kloof op de zuidelijke flank van de Etna stroomt lava in een enorme lavatunnel de helling af als een gloeiende rode rivier, gesluierd in vulkanische gassen.
Foto Luciano Gaudenzio / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie dierenportretten. Doordat deze neusaap even zijn ogen sluit, ontstaat een sereen portret van een haast meditatief moment.
Foto Mogens Trolle / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie Gedrag. Deze zeldzame foto van een familie van pallaskatten, of manoels, op de afgelegen steppe van het Qinghai-Tibet Plateau in het noordwesten van China is het resultaat van zes jaar werken op grote hoogte. Deze kleine katten zijn normaal gesproken solitair, moeilijk te vinden en vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang. Shanyuan wist door langdurige observatie dat zijn beste kans om ze bij daglicht te fotograferen in augustus en september zou zijn, wanneer de kittens een paar maanden oud zijn.
Foto Shanyuan Li / Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie Onderwater. Van bovenaf legde Songda het vluchtige moment vast waarop, zwevend in perfecte symmetrie, de kleine paralarve van de diamantruginktvis in goud veranderde.
Foto Songda Cai / Wildlife Photographer of the Year