Kruijswijk positief getest, Jumbo-Visma verlaat Giro

Ronde van Italië Wielrenner Steven Kruijswijk en zijn ploeg Jumbo-Visma gaan na negen etappes niet meer van start in de Giro d’Italia. Ook Mitchelton-Scott heeft zich teruggetrokken.
Steven Kruijswijk tijdens de negende etappe van de Ronde van Italië.
Steven Kruijswijk tijdens de negende etappe van de Ronde van Italië. Foto Dario Belingheri/AFP

De Nederlandse wielrenner Steven Kruijswijk is positief getest op het coronavirus en verlaat daarom na negen etappes de Giro d’Italia. Ook zijn ploeggenoten bij Jumbo-Visma zullen niet meer van start gaan, maakte het team dinsdag bekend. Of er meer besmettingen zijn vastgesteld binnen de Nederlandse formatie, is nog onduidelijk.

Ook de Australiër Michael Matthews is positief getest op het virus en stapt uit de koers, heeft zijn ploeg Sunweb dinsdag bekendgemaakt. Sunweb is ook de ploeg van de Nederlandse favoriet en de nummer twee in het klassement Wilco Kelderman.

De 33-jarige Kruijswijk, een van de favorieten voor het eindklassement, zou geen symptomen hebben. Hij hoorde het nieuws volgens zijn ploeg dinsdagochtend, na de eerste rustdag. Alle andere wielrenners en stafleden van Jumbo-Visma zijn negatief getest en kunnen daarom door met de Ronde van Italië, schrijft Jumbo-Visma. „Ik voel me gewoon fit”, aldus Kruijswijk. „Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten.”

Jumbo-Visma is de tweede ploeg die de Giro wegens coronabesmettingen voor gezien houdt. Eerder op dinsdag maakte ook Mitchelton-Scott bekend zich terug te trekken. Zondagavond waren vier nieuwe positieve coronatests vastgesteld binnen de ploeg. „Omwille van maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenover onze renners en staf, het peloton en de organisatie, hebben we deze beslissing genomen”, aldus Mitchelton-Scott. De renners en stafleden die positief testten, zouden geen of milde symptomen hebben.

Zaterdag testte de Britse wielrenner Simon Yates als eerste binnen Mitchelton-Scott positief op het coronavirus. Hij verliet de koers daarom na de zesde etappe. Yates was de eerste klassementsrenner die zich uit de Ronde van Italië moest terugtrekken vanwege een besmetting met het virus. Het is niet duidelijk of de besmettingen van Yates, Kruijswijk en in de ploeg Sunweb verband houden met elkaar.

Lees ook: Wilco Kelderman: van knecht tot sterke kopman in de Giro d’Italia