Race naar het Witte Huis

Kamala Harris blijft thuis wegens besmettingen medewerkers

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien op volle toeren: het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog deelt NRC het laatste nieuws over de verkiezingen. Wil je werkelijk niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Kamala Harris blijft thuis wegens besmettingen medewerkers

Kamala Harris, de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft te midden van de verkiezingscampagne al haar reisplannen tot zondag geannuleerd. De running mate van presidentskandidaat Joe Biden neemt die stap omdat twee medewerkers van haar team positief hebben getest op het coronavirus, melden Amerikaanse media waaronder CNN.

Harris zelf is afgelopen week tweemaal getest op het coronavirus met een PCR-test, waaronder gisteren. In beide gevallen testte de senator uit Californië negatief op Covid-19. Ze voert uit voorzorg tot in ieder geval zondag online campagne vanuit huis.

Een van de communicatiemanagers van Harris en een medewerker van haar vliegtuigbemanning werden positief getest. „Geen van deze mensen heeft contact gehad met vice-president Biden, senator Harris of andere stafleden sinds ze positief testten of in de 48 uur voorafgaand aan hun positieve testresultaten”, zegt Bidens campagnemanager O’Malley Dillon tegen CNN.

Kamala Harris spreekt op 2 oktober tijdens een campagnebijeenkomst in Las Vegas. Foto Ronda Churchill / AFP

Facebook en Twitter blokkeren publicatie over handelsrelatie zoon Joe Biden

Facebook en Twitter hebben woensdag besloten de circulatie te beperken van een publicatie over Hunter Biden, de zoon van presidentskandidaat Joe Biden, en diens zakenrelaties. De New York Post schreef woensdag op basis van uitgelekte e-mails dat Hunter Biden zes jaar geleden misgebruik zou hebben gemaakt van de hoge positie van zijn vader, destijds de vice-president van de Verenigde Staten. Dat zou zijn gebeurd terwijl Hunter Biden werkte voor de van corruptie verdachte Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma.

Een woordvoerder van Facebook heeft gezegd dat de publicatie eerst ‘gefactcheckt’ moet worden door een derde partij, en de verspreiding ervan zolang door het platform wordt ingeperkt. Volgens de woordvoerder is dit standaardprotocol bij Facebook. Twitter zegt het artikel te weren omdat het gebaseerd is op documenten die onrechtmatig zouden zijn verkregen. De New York Post, in handen van mediamagnaat Rupert Murdoch, verkreeg de documenten uit een computer die ter reparatie was aangeboden bij een computerwinkel. Het is onduidelijk of het apparaat door Hunter Biden zelf werd afgeleverd.

In het artikel staat dat Joe Biden een ontmoeting had met een adviseur voor de raad van bestuur van Burisma. In een uitgelekte e-mail bedankt de man Hunter Biden voor het regelen van een ontmoeting met zijn vader. Joe Biden werkte op dat moment aan de portefeuille ‘Oekraïne’ voor de Amerikaanse regering. De Amerikaanse Senaat deed eerder onderzoek naar de activiteiten van Hunter Biden in Oekraïne, maar daaruit bleek niet dat Joe Biden beïnvloed zou zijn, en dat hij niet in de fout was gegaan met zijn buitenlandbeleid. Het campagneteam van Biden houdt vol dat in Bidens agenda nooit een afspraak met de Oekraïner heeft gestaan, schrijft The New York Times. Onduidelijk is overigens of de e-mails echt zijn.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Congratulations to the @nypost for having exposed the massive corruption surrounding Sleepy Joe Biden and our Country. He’s always been a corrupt politician. Disgraceful!

President Donald Trump ziet in het verhaal bewijs dat Biden corrupt is. Hij feliciteert de New York Post met het „blootleggen van de enorme corruptie” rondom zijn rivaal. Hij heeft zijn pijlen gedurende de verkiezingscampagne al vaker op Hunter Biden gericht. Republikeinen hebben hun ongenoegen geuit over de gang van zaken bij de socialemediaplatforms. Zij vinden dat de platforms aan censuur doen.

Hunter Biden (l) en zijn vader Joe bij de inauguratie van president Barack Obama in 2009. Foto David McNew/AFP

Melania en Barron Trump hersteld van coronabesmetting

De gezinsleden van president Donald Trump lijken hun coronabesmettingen relatief goed te hebben doorstaan. First lady Melania Trump zegt woensdag slechts „minimale symptomen” te hebben gehad en inmiddels negatief te zijn getest. Barron Trump, de veertienjarige zoon van Melania en Donald Trump, is ook besmet geweest met het coronavirus maar heeft volgens zijn moeder helemaal geen symptomen vertoond. Ook hij is inmiddels negatief getest.

Melania Trump schrijft in een verklaring last te hebben gehad van „lichaamspijnen”, hoest, hoofdpijn en moeheid. Ze zegt behandeld te zijn door een medisch team, maar ook „voor een natuurlijke weg” te hebben gekozen door veel vitamines en gezond eten tot zich te nemen. Haar zoon heeft volgens haar nergens last van gehad omdat hij een „sterke tiener” is. Het was tot dusver niet bekend dat Barron ook besmet was met het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Ondertussen heeft virusadviseur Anthony Fauci tegen NBC News gezegd dat president Trump het coronavirus niet meer kan verspreiden. Dit baseert hij op basis van meerdere negatieve coronatests die de president zelf heeft afgenomen én een extra test van de National Institutes of Health. Dit betekent dat Trump donderdag bij de ondervraging van NBC News, dat als vervanging van het kandidatendebat dient, aanwezig kan zijn. NBC News wilde een onafhankelijk oordeel over Trumps conditie voor het instemde het debat te organiseren.

Donald en Barron Trump in Florida, eerder dit jaar. Foto Nicholas Kamm/AFP

In plaats van tweede kandidatendebat draven Trump en Biden nu afzonderlijk op

Het moest het tweede debat worden tussen de Amerikaanse presidentskandidaten, maar nu zullen Donald Trump en Joe Biden op twee verschillende plekken ondervraagd worden. NBC News heeft woensdag toegezegd mee te werken aan een live-uitzending van town hall event met de president in Miami, op voorwaarde dat Trump vooraf een onafhankelijke coronatest afneemt. Die moet beoordeeld worden door de vermaarde viroloog Anthony Fauci. Voor Biden was eerder al een evenement georganiseerd in Philadelphia. Die avond wordt uitgezonden door ABC News.

De twee debatten vinden donderdag op hetzelfde tijdstip plaats. NBC liet weten dat de Republikeinse kandidaat Trump op ruim 3,5 meter wordt geplaatst van zowel de gespreksleider als het publiek, die hem vragen kunnen stellen. Bezoekers moeten een mondkapje dragen en afstand van elkaar houden. Ook wordt hun temperatuur bij binnenkomst opgemeten.

Lees ook: Confrontatie tussen Trump en Biden: ‘Het slechtste debat ooit’

Het tweede kandidatendebat tussen Trump en Biden, dat ook in Miami gehouden zou worden, werd afgeblazen vanwege Trumps besmetting met het coronavirus twee weken terug. De president kreeg nog de optie om ‘virtueel’ op te komen dragen, maar dat voorstel wees hij af.

Het eerste kandidatendebat kon op veel kritiek rekenen en werd door meerdere commentatoren „het slechtste kandidatendebat ooit” genoemd. De discussie ontaarde in een schreeuwpartij tussen de president en Biden, waarbij Trump de Democraat voortdurend onderbrak.

Donald Trump en Joe Biden eind september tijdens het eerste debat, dat werd gehouden in Cleveland, Ohio. Foto Olivier Douliery/Reuters

Ruim tien miljoen vroege stemmen, zeker zes keer zoveel als in 2016

Amerikaanse kiezers hebben tot maandagavond ruim tien miljoen vroege stemmen uitgebracht voor de verkiezingen van 3 november. Dat is ruim zes keer zoveel als de 1,4 miljoen poststemmen die vier jaar geleden rond dezelfde tijd waren uitgebracht, zo schrijft Michael McDonald van het U.S. Elections Project. Dit onderzoeksprogramma van de Universiteit van Florida registreert en meet de opkomstcijfers bij presidentiële verkiezingen sinds het jaar 2000.

Deze vroege opkomst komt volgens analisten door de grote betrokkenheid van zowel Republikeinse als Democratische kiezers bij de verkiezingen en de verruimde mogelijkheden om per post te stemmen vanwege het coronavirus. Dat zou kunnen duiden op een hoge totale opkomst. Veel kiezers stemmen per post vanwege de flexibiliteit die het biedt en om op verkiezingsdag drukte bij stemlokalen te voorkomen. In vijf staten - Minnesota, South Dakota, Vermont, Virginia en Wisconsin - is momenteel al 20 procent of meer dan het totale aantal stemmen van 2016 uitgebracht, meldt het Elections Project. McDonald noemt het tempo waarmee gestemd wordt „echt opmerkelijk”.

President Donald Trump probeert stemmen per post te ontmoedigen. Hij voorspelde dat de komende verkiezingen vanwege het grote aantal poststemmen „de meest onnauwkeurige en frauduleuze in de geschiedenis” zullen worden. Hiervoor is volgens deskundigen geen bewijs. Onderzoek van Stanford University van dit voorjaar wees bovendien uit dat een toename van poststemmen in drie verschillende staten niet in het voordeel van één partij zou zijn.

Lees ook: Hoe beïnvloedt corona de verkiezingen en 22 andere vragen over de race naar het Witte Huis

Trump staat weer voor zijn aanhangers na besmetting: ik zoen iedereen

Donald Trump heeft maandag in Florida zijn eerste campagnebijeenkomst gehouden sinds hij een week geleden in het ziekenhuis opgenomen moest worden vanwege het coronavirus. Hoewel de vooraanstaande coronadeskundige Anthony Fauci de president had ontraden om in grote groepen bijeen te komen, stond hij toch weer voor duizenden mensen die opeengepakt stonden in een vliegtuighangar. „Ze zeggen dat ik immuun ben. Ik voel me zó sterk, ik loop zo daar naartoe, ik zoen iedereen in dat publiek. Ik zoen de mannen, de mooie vrouwen en iedereen geef ik gewoon een dikke vette zoen.”

Dat Trump recent nog in het ziekenhuis lag, was nauwelijks te merken. Zijn retoriek was als vanouds: loftuitingen over zichzelf en kritiek op iedereen die hij als zijn opponent beschouwt. Zo zei hij dat de Democratische kandidaat Joe Biden in Florida een strenge lockdown zou willen afkondigen, terwijl dat volgens hem wetenschappelijk niet onderbouwd en economisch desastreus zou zijn. „Weet je, als je het niet ziet zitten om naar buiten te gaan: doe het niet. Ontspan, doe het niet. Je kent de risicogroepen. Oudere mensen. Gelukkig ben ik niet oud, ik ben heel jong en in perfecte vorm.” Na zijn toespraak waagde Trump zelfs een klein dansje toen het nummer YMCA door de zaal klonk.

Biden en Trump hebben nog een kleine drie weken tot de presidentsverkiezingen. Het coronavirus speelt op allerlei manieren een rol. Trump manifesteert zich als iemand die het virus moeiteloos heeft doorstaan, en stelt dat hij de uitbraak binnen korte tijd met een vaccin onder controle zou krijgen. Biden en zijn campagneteam wijzen erop dat de president betere zorg heeft gekregen dan de meeste Amerikanen, en wijzen erop dat het virus in de VS al aan meer dan 200.000 mensen het leven heeft gekost van wie 15.000 in Florida. „Donald Trump zegt niets over de pijn die werkende gezinnen moeten doormaken”, zei Biden in een verklaring. „Hij kwam niet verder dan zeggen ‘het is wat het is’. Welnu, het is wat het is omdat hij is wie hij is.”

Donald Trump sprak in een hangar in Florida duizenden aanhangers toe. Foto Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse verkiezingscampagnes in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november.

Lees hier: het blog van vorige week terug