Recensie

Recensie Film

Een private hel op aarde

Documentaire In 2013 bleek de door beveiligingsmoloch G4S gerunde Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika een hel op aarde. ‘Prison for Profit’ laat zien dat dit schandaal niet alleen staat.

‘Prison for Profit’ laat zien hoe multinationals als G4S essentiële overheidsfuncties privatiseren.
‘Prison for Profit’ laat zien hoe multinationals als G4S essentiële overheidsfuncties privatiseren.

Met zo’n 570.000 werknemers is beveiligingsmoloch GS4 een van ’s werelds grootste werkgevers. Momenteel is de multinational in het nieuws vanwege een vijandige overname, eerder was dat met schandalen en wanprestaties. Prison for Profit toont op vrij conventionele wijze één van die G4S-affaires.

In 2013 bleek de door G4S gerunde Mangaung-gevangenis voor 3.000 zware criminelen in Zuid-Afrika een hel op aarde. Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins is veel aan het woord, net als kreupel geslagen ex-gedetineerden en gedemoraliseerde cipiers. Via stiekem opgenomen filmpjes zijn we getuige van de wantoestanden. Gedetineerden worden gemarteld met elektroshocks of krijgen pijnlijke injecties met antipsychotica. Cipiers blijken overwerkt, onderbetaald en gefrustreerd. En uiteindelijk valt de Mangaung-gevangenis voor de belastingbetaler een stuk duurder uit dan een staatsinstelling.

Het werd een schandaal in 2013. Zuid-Afrika nam de gevangenis tien maanden over. Nu runt G4S de zaak weer. De overheid heeft blijkbaar een wurgcontract met G4S. Oud nieuws dus? Ja, maar dit schandaal staat niet alleen: ook in het Verenigd Koninkrijk heersen wantoestanden in private gevangenissen, ondermeer van G4S. Wat staatssecretaris Fred Teeven er in 2011 niet van weerhield ze ook voor Nederland aan te prijzen. Prison for Profit laat zien hoe multinationals als G4S essentiële overheidsfuncties privatiseren. Modus operandi: je naar binnen bluffen, eenmaal binnen prijzen opschroeven en regels ontduiken.