In beeld

De langst zittende premier

Mark Rutte is op 2 augustus 2022 de langstzittende premier van Nederland. Voor deze gelegenheid heeft NRC een eerdere fotospecial van ‘Tien jaar Rutte’ aangevuld met nieuwe beelden. De foto’s laten meestal een joviale man zien. Bij grote crises is zijn blik ernstig. De laatste jaren was die blik steeds vaker te zien, vooral tijdens de coronacrisis. Fotografen vangen hem ook graag op lossere momenten. Maar die foto met die eierbal, nee, zoiets wil hij nooit meer.
2010 - Mark Rutte wordt voor het eerst minister-president, hij is ook de eerste VVD’er die het ambt bekleedt. Zijn partij gaat regeren met het CDA, maar sluit om voldoende steun te hebben in de Tweede Kamer een ‘gedoogakkoord’ met de PVV van Geert Wilders.
21 juni 2010 - Femke Halsema (GroenLinks), Mark Rutte (VVD) en Job Cohen (PvdA) pauzeren tijdens een wandeling in Den Haag. Ze praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet. Een maand later stranden de besprekingen over ‘Paars Plus’.
Foto Valerie Kuypers/ANP
Advertentie. Scroll naar beneden voor volgende foto.
22 juni 2010 - Rutte zwaait naar het publiek voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde met informateur Uri Rosenthal op het Binnenhof in Den Haag.
Foto Robert Vos/ANP
28 september 2010 - Fotograaf Evert-Jan -Daniels won de Zilveren Camera met deze foto van Geert Wilders, Mark Rutte en Maxime Verhagen. Hij legde het moment vast waarop ze net een akkoord hebben gesloten over gedoogsteun van de PVV aan het minderheidskabinet van VVD en CDA.
Evert-Jan Daniels/ANP
30 september 2010 - Mark Rutte, links geflankeerd door Maxime Verhagen (CDA) en rechts door Geert Wilders (PVV). In de Noenzaal van de Eerste Kamer presenteert het drietal het regeerakkoord van het kabinet-Rutte I en het gedoogakkoord met de PVV.
Foto Martijn Beekman
14 oktober 2010 - Het kabinet-Rutte I op de trappen van Huis ten Bosch. Het kabinet wordt die dag beëdigd door koningin Beatrix.
Foto Marcel Antonisse/ANP
15 oktober 2010 - Na zijn eerste volledige werkdag als premier, pakt Rutte zijn spullen bij elkaar en vertrekt hij iets na zevenen per dienstauto naar huis.
Foto Roel Rozenburg
26 oktober 2010 - Rutte pleegt een telefoontje tijdens een schorsing in het debat over de regeringsverklaring. Links van hem de ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD), rechts Jan Kees de Jager (Financiën, CDA).
Foto Phil Nijlhuis
2011 - Nederland stuurt een missie naar Afghanistan, maar het kabinet moet de Tweede Kamer beloven dat die alleen is bedoeld om Afghaans politiepersoneel te trainen, niet om militaire taken uit te voeren. Premier Rutte neemt een kijkje op de basis in Kunduz, en hij gaat ook voor het eerst op werkbezoek bij de Amerikaanse president Obama, die zijn zorgen uit over de eurocrisis.
13 april 2011 - Deze foto won in 2012 de Zilveren Kiek, een ludieke prijs voor foto’s van absurde ‘persmomenten’ waarop altijd een collega-fotograaf te zien moest zijn. Op het Twitter-account van Rutte stond het bijschrift: ,,Minister-president Rutte heet ook Rutger Castricum van Pownews van harte welkom tijdens het werkbezoek aan Gelderland.”
Foto WFA/pr/str.Paul Rapp
6 augustus 2011 - Premier Rutte (met wit overhemd en zonnebril) bezoekt het dancefestival Dance Valley in Spaarnwoude.
Foto Lex Draijer/ANP
7 oktober 2011 - Rutte in het regeringsvliegtuig KBX, op weg naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. De twee praten over de eurocrisis.
Foto Martijn Beekman/ANP
19 oktober 2011 - Rutte wordt door een erewacht ontvangen in Moskou tijdens een officieel bezoek. Hij is drie dagen in Rusland op uitnodiging van president Dmitri Medvedev.
Foto Jerry Lampen/ANP
8 november 2011 - Samen met de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Medvedev opent Rutte in het Duitse Lubmin de Nordstream-pijpleiding, die Rusland en West-Europa rechtstreeks verbindt. Op het project is veel kritiek, vooral in Oost-Europa.
Foto ITAR-TASS / Dmitry Astakhov
29 november 2011 - Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama in Washington. De ontmoeting was bedoeld als kennismaking, maar krijgt onverwachte urgentie door de eurocrisis, waarover de twee uitgebreid praten.
Foto Valerie Kuypers/ANP
14 december 2011 - Rutte tijdens een bezoek aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.
Foto Evert-Jan Daniels/ANP
2012 - Het kabinet- Rutte I valt omdat gedoogpartner PVV niet akkoord wil gaan met bezuinigingsplannen. Na nieuwe verkiezingen wordt de VVD opnieuw de grootste partij. De partij ruilt het CDA in voor een nieuwe coalitiepartner: de PvdA. Rutte wordt, na een korte formatie, voor de tweede keer premier.
18 januari 2012 - De Belgische premier Elio Di Rupo op bezoek bij Rutte op het Catshuis. De twee spreken onder meer over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat project loopt stroef ondanks afspraken tussen de twee landen.
Foto Martijn Beekman/ANP
1 februari 2012 - Rutte tijdens een werkbezoek aan Maasvlakte 2, het nieuwste deel van het Rotterdamse havengebied.
Foto Ilvy Njiokiktjien/ANP
21 april 2012 - Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok fietsen weg van het Catshuis, waar de onderhandelingen over de begroting voor 2013 zijn mislukt. Gedoogpartij PVV wil niet akkoord gaan met het bezuinigingspakket van 14 miljard euro.
Foto Roel Rozenburg/ANP
6 september 2012 - De lijsttrekkers van VVD en PvdA, Mark Rutte en Diederik Samsom, voor aanvang van het traditionele verkiezingsdebat dat EenVandaag organiseert in de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Foto Robin Utrecht/ANP
13 september 2012 - Rutte op de uitslagenavond van zijn partij, in een Scheveningse strandclub. De VVD heeft iets te vieren: de partij krijgt er na de Tweede Kamerverkiezingen tien Kamerzetels bij, bovenop de 31 die zij al had.
Foto Evert-Jan Daniels/ANP
5 november 2012 - Het tweede kabinet- Rutte, hier te zien op de traditionele bordesfoto met koningin Beatrix op de trappen van Paleis Huis ten Bosch, wordt gevormd na een van de snelste kabinetsformaties ooit. Rutte presenteert zijn ploeg van VVD- en PvdA-bewindslieden 51 dagen na de verkiezingen.
Foto Jerry Lampen/ANP
18 december 2012 - Rutte begroet Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) met een handkus, voor aanvang van een debat. Kort daarvoor heeft ze in de Volkskrant anoniem kritiek gekregen van acht fractievoorzitters die haar ongeschikt vinden voor haar functie.
Foto Martijn Beekman/ANP
2013 - Het kabinet sluit een sociaal akkoord met de sociale partners, met afspraken over werkgelegenheid, de WW-uitkering, het ontslagrecht en meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Koningin Beatrix doet troonsafstand en haar zoon Willem-Alexander wordt koning.
11 april 2013 - Rutte en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) tijdens de presentatie van het sociaal akkoord dat het kabinet heeft gesloten met werkgevers en vakbonden.
Foto Martijn Beekman/ANP
30 april 2013 - Rutte zet in het Koninklijk Paleis op de Dam zijn handtekening onder de Akte van Abdicatie, waarmee koningin Beatrix afstand doet van de troon, om plaats te maken voor haar zoon, Willem-Alexander.
Foto Jerry Lampen/ANP
12 juni 2013 - Kinderen bestormen de premier met vragen tijdens een ‘kinderpersconferentie’ die het Jeugdjournaal heeft georganiseerd in museum Beeld en Geluid in Hilversum.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
9 juli 2013 - De burgemeester van Houston heeft een welkomstcadeau voor de Nederlandse premier: een cowboyhoed. Rutte is in Texas voor een Nederlands-Vlaamse handelsmissie.
Foto Jerry Lampen/ANP
16 juli 2013 - Rutte bezoekt een woning in de wijk Fleur de Marie in Willemstad op Curaçao, die met particulier geld uit Nederland is opgeknapt.
Foto Evert-Jan Daniels/ANP
25 september 2013 - Omringd door persfotografen schudden PVV-fractieleider Geert Wilders en premier Rutte handen, voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Foto Robin Utrecht/ANP
11 oktober 2013 - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en Rutte bij de presentatie van het akkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor 2014.
Foto Evert-Jan Daniels/ANP
2014 - Het jaar begint feestelijk voor premier Rutte, met een bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Nederland. Maar op 17 juli gebeurt er een ramp: vlucht MH17 van Malaysian Airlines stort neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om het leven. Rutte krijgt in binnen- en buitenland veel lof voor de manier waarop hij de leiding neemt in deze crisis.
24 maart 2014 - De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Obama is in Nederland voor de Nucleaire Veiligheidstop.
Foto Jerry Lampen/ANP
2 april 2014 - Rutte aan boord van een sleephopperzuiger van baggermaatschappij Van Oord in Hoek van Holland. Hij spreekt met het bedrijf over het belang van handelsmissies.
Foto Koen van Weel/ANP
17 mei 2014 - Pien Ankerman zingt voor premier Rutte een liedje van Lionel Richie op de Libelle Zomerweek in Almere: ,,Hello, is it me you’re looking for?”
Foto Maarten Hartman/ANP
9 juni 2014 - De regeringsleiders van het VK, Duitsland, Zweden en Nederland laten zich samen fotograferen in een roeibootje op een Zweeds meer. David Cameron, Angela Merkel, Fredrik Reinfeldt en Mark Rutte hebben het onder meer over de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden.
Foto Jonathan Nackstrand/AFP
21 juli 2014 - Rutte komt aan voor een informatiebijeenkomst voor Tweede Kamerleden over de vliegtuigramp met de MH17 in Oekraïne.
Foto Martlijn Beekman/ANP
23 juli 2014 - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en Rutte op vliegbasis Eindhoven. Daar arriveren de kisten met lichamen van mensen die zijn omgekomen bij de vliegramp met de MH17.
Foto Robin van Lonhuijsen/ANP
18 september 2014 - Rutte bereidt zich in het Torentje voor op de Algemene Beschouwingen, het jaarlijkse debat over de Miljoenennota.
Foto Martijn Beekman/ANP
2015 - In maart struikelen de VVD-bewindslieden van Justitie, Opstelten en Teeven, over de nasleep van de ‘Teevendeal’ met een drugscrimineel. De zomer staat in het teken van de vluchtelingencrisis: de stroom vluchtelingen vanuit met name Syrië naar Europa neemt sterk toe. De komst van nieuwe asielzoekerscentra levert spanningen op in Nederland.
26 maart 2015 - Rutte in Shanghai tijdens een handelsmissie naar China.
Foto Jerry Lampen/ANP
15 april 2015 - Rutte tijdens crisisoverleg in het Torentje over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De Raad van Europa heeft Nederland op de vingers getikt voor de ondermaatse opvang. Dit leidt bijna tot de val van het kabinet omdat VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar staan.
Foto Bart Maat
27 mei 2015 - Dit is eens maar nooit weer voor Rutte: op de foto terwijl hij in een Groningse eierbal hapt. Later zegt hij: ,,Die foto is nu instructiemateriaal op de VVD-website: hoe het niet moet.” Aangeboden etenswaren eet hij daarna nooit meer op als er een fotograaf in de buurt is.
Foto Siese Veenstra/ANP
11 april 2015 - Groepsfoto, gemaakt tijdens de Summit of the Americas in Panama.
Foto Koen van Weel/ANP
18 augustus 2015 - De traditionele jaarlijkse ‘heidag’ van het kabinet. Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) waaien uit op het strand bij Wassenaar.
Foto Bart Maat/ANP
29 september 2015 - Rutte temidden van premiers en ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die samen het Joint Investigation Team (JIT) vormen om de ramp met de MH17 te onderzoeken. Zij spreken elkaar tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Foto Benoit Doppagne/Belga
6 oktober 2015 - #waarisRutte is de hashtag die in Nederland trending is als Rutte mee is op een handelsmissie naar de VS. Terwijl Rutte Coca-Cola in Atlanta bezoekt, wordt in Drenthe staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie en Veiligheid, VVD) belaagd door boze bewoners uit het dorp Oranje. Zij verzetten zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum.
Foto Erik S. Lesser/EPA
2016 - Het kabinet behaalt een nederlaag als in april een referendum wordt gehouden tegen een verdrag van de EU met Oekraïne en de Nederlandse kiezer ‘nee’ zegt. Ook een ander referendum, verder weg, baart premier Rutte kopzorgen: in juni stemmen de Britten voor het verlaten van de Europese Unie.
10 februari 2016 - In de Verenigde Staten is het Correspondents’ Dinner het jaarlijkse hoogtepunt voor journalisten en uitgevers. Rutte mag in de Beurs van Berlage in Amsterdam de aftrap geven voor het Nederlandse equivalent.
Foto Remko de Waal/ANP
7 maart 2016 - Rutte in Brussel met andere EU-regeringsleiders tijdens het maken van de ‘familiefoto’, vaste prik op elke top. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu (vooraan, links) is van de partij. Tot aan het ochtendgloren hebben Rutte, Davutoglu en de Duitse bondskanselier Merkel onderhandeld over een oplossing voor de migratiecrisis.
Foto Jonas Roosens/ANP
3 mei 2016 - Rutte tijdens een werkbezoek aan Libanon, waar hij zich laat informeren over de opvang van Syrische vluchtelingen en de impact van de crisis in Syrië op Libanon. Een op de vier inwoners van Libanon is vluchteling.
Foto Koen van Weel/ANP
20 mei 2016 - Het voorjaarscongres van de VVD in het WTC Expo te Leeuwarden. Van links naar rechts: Annemarie Jorritsma, Halbe Zijlstra, Jeanine Hennis-Plasschaert en Mark Rutte.
Foto Siese Veenstra/ANP
17 juli 2016 - Rutte legt een bloemetje tijdens zijn vertrek bij Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, na de herdenking van de slachtoffers die vielen bij de ramp van vlucht MH17.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
24 augustus 2016 - De medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen 2016 arriveren op het Binnenhof voor een ontvangst bij Rutte.
Foto Remko de Waal/ANP
28 september 2016 - Rutte bezoekt de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, en staat zelfs even oog in oog met Noord-Koreaanse militairen. De rest van de reis staat vooral in het teken van handel.
Foto Remko de Waal/ANP
2017 - Het jaar begint én eindigt voor Rutte met het verlies van twee vertrouwelingen: in januari valt minister Van der Steur (Justitie) en in oktober haalt minister Jeanine Hennis nét de eindstreep van Rutte II niet. Dit is het eerste kabinet in jaren dat de volledige regeerperiode volmaakt. Na verkiezingen in maart volgt een moeizame formatie. Pas in oktober kan Rutte zijn derde kabinet presenteren, een coalitie van VVD, CDA, ChristenUnie en D66.
26 januari 2017 - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) treedt af na een zwaar debat over zijn eigen rol in de ´Teevendeal´, de omstreden deal tussen het Openbaar Ministerie en een drugshandelaar.
Foto Jerry Lampen/ANP
8 maart 2017 - BNN-programmamaker Tim Hofman ontvangt Rutte en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, in zijn Stemtrein. In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen praten ze over hun verkiezingsprogramma met jongeren.
Foto David van Dam
24 mei 2017 - Rutte praat de pers bij over de voortgang van de formatie. Het zal met 225 dagen de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog worden.
Foto Bart Maat/ANP
7 juli 2017 - De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwelkomt Rutte op de G20-top. Tijdens de bijeenkomst zijn er hevige rellen in Hamburg.
Foto Mikhail Metzel/TASS
24 augustus 2017 - Rutte in gesprek met de pers op landgoed De Zwaluwenberg over de voortgang van de formatiegesprekken.
Foto Bart Maat/ANP
26 oktober 2017 - Rutte III op het bordes van Paleis Noordeinde, op de dag dat het nieuwe kabinet wordt beëdigd.
Foto Robin Utrecht/ANP
28 november 2017 - Rutte spreekt de Nederlandse militairen toe die deel uitmaken van een VN-missie in Mali.
Foto Michele Cattani/AFP
2018 - Het jaar begint slecht voor Rutte, met wéér het vertrek van een vertrouweling: minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken), wegens een aperte leugen. Rutte overleeft zelf moeilijke debatten over de gang van zaken rondom de dividendbelasting. In juli oogst hij in Nederland lof wanneer hij de Amerikaanse president Trump openlijk tegenspreekt in het Witte Huis.
17 januari 2018 - Rutte toont in wijkcentrum ’t Ni-je Terphoes in Enschede zijn waardering voor de lunch. Het werkbezoek staat in het teken van de decentralisatie van allerlei landelijke overheidstaken op het gebied van zorg en jeugdhulp. Gemeenten zijn daar nu zelf verantwoordelijk voor.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
13 februari 2018 - Halbe Zijlstra moet aftreden als minister van Buitenlandse Zaken, nadat hij op een grote leugen is betrapt. Hij blijkt niet in de datsja van Poetin te zijn geweest, voor een bijeenkomst met de Russische president, zoals hij eerder wel had beweerd. Voor Rutte is het vertrek van de VVD-prominent een hard gelag.
Foto Martijn Beekman/ANP
21 maart 2018- Rutte en de Franse president Emmanuel Macron aan tafel in een Haagse bistro, in Franse stijl. Het overleg, voorafgaand aan een EU-top, vindt plaats op een moment dat Nederland zich steeds nadrukkelijker manifesteert op het Europese toneel.
Foto Bart Maat/ANP
25 april 2018 - Samen met partijgenoot en minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) verdedigt Rutte de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Bijna de voltallige oppositie steunt een zogenoemde motie van afkeuring, nadat gebleken is dat Rutte de Tweede Kamer beter had kunnen informeren. De motie wordt zoals verwacht verworpen.
Foto Bart Maat/ANP
2 juli 2018 - Rutte is op bezoek bij het Witte Huis in Washington. Hij weet te voorkomen dat Donald Trump hem meetrekt tijdens het handen schudden, door zich slim af te zetten. De Amerikaanse president is befaamd om zijn pittige handdruk.
Foto Bart Maat/ANP
7 november 2018 - Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) en Premier Mark Rutte in gesprek met de oprichters van koffiebar Heilige Boontjes in Rotterdam. Bij de koffiezaak, gevestigd in een voormalig politiebureau, worden jonge ex-gedetineerden opgeleid tot barista.
Foto Lex van Lieshout/ANP
11 december 2018 - De Britse premier Theresa May bezoekt Rutte in het Catshuis. De onderhandelingen over de Brexit verlopen moeizaam. Het VK hoopt Nederland te kunnen losweken uit het Europese kamp. Rutte geeft geen krimp.
Foto Bart Maat/ANP
2019 - Premier Rutte praat veel met actievoerende burgers: scholieren die spijbelen voor het klimaat, de Gele Hesjes-beweging, boeren die met tractors het Malieveld bezetten, leraren die hogere salarissen eisen. Rutte biedt de Groningers excuses aan, wegens de trage afhandeling van de aardbevingsschade. Ook de toeslagenaffaire is een terugkerend hoofdpijndossier voor het kabinet.
12 februari 2019 - Rutte en minister Erik Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) ontvangen scholieren op het Torentje om over het klimaat te praten.
Foto David van Dam
7 mei 2019 - De Gele Hesjes brengen een bezoek aan Rutte in zijn werkkamer in het Torentje. Sommige leden van de uit Frankrijk overgewaaide protestbeweging weigeren de premier een hand te geven. Hierover ontstaat commotie.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
4 juni 2019 - Rutte biedt de Groningers driedubbele excuses aan over de problemen die zijn ontstaan door de gaswinning en de aardbevingen in hun provincie, tijdens een debat hierover in de Tweede Kamer.
Foto Remko de Waal/ANP
18 juli 2019 - Voor de tweede maal bezoekt Rutte Trump in Washington. Tijdens het eerste bezoek, een jaar eerder, trekt Rutte de aandacht door de Amerikaanse president te onderbreken, als deze suggereert dat het niet veel uitmaakt of de VS al dan niet goede handelsrelaties hebben met de EU. Ditmaal overhandigt hij Trump een cadeau: een tijdens D-day door Amerikaanse soldaten gebruikte vlag.
Foto Bart Maat/ANP
7 oktober 2019 - Rutte wordt welkom geheten door de Indonesische president Joko Widodo op het presidentieel paleis in Jakarta. Er wordt gesproken over zaken als palmolie en afvalmanagement, maar het lastige verleden tussen de twee landen is nooit ver weg.
Foto Bart Maat/ANP
8 oktober 2019 - Rutte wordt in Auckland in Nieuw-Zeeland op traditionele wijze welkom geheten door een lid van de Maori. Aansluitend volgt een tweedaags bezoek aan het land.
Foto Bart Maat/ANP
13 november 2019 - De stikstofproblematiek blijft het kabinet achtervolgen. Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) presenteren een pakket maatregelen om de bouwsector door de crisis te loodsen. Het is het heftigste vraagstuk dat hij ,,in negen jaar” heeft meegemaakt, zegt de premier. Enkele maanden later barst de coronacrisis los.
Foto Robin Utrecht/ANP
2020 - Sinds maart heeft premier Rutte zijn handen vol aan de coronacrisis. De eerste maanden is er vooral lof voor zijn leiderschap. Na de zomer, als de tweede golf aanbreekt, zwelt de kritiek aan. Er is te weinig capaciteit om iedereen snel te testen op corona en het animo onder burgers om de gedragsmaatregelen na te leven neemt af.
26 januari 2020 - Premier Rutte biedt tijdens de Nationale Holocaust Herdenking excuses aan voor het overheidshandelen van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto Evert Elzinga/EPA
5 maart 2020 - Premier Mark Rutte in gesprek met Zeeuwen. Rutte is door de Zeeuwse VVD uitgenodigd om in gesprek te gaan over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne.
Foto Sem van der Wal/ANP
11 maart 2020 - In de wijk Opwierde in Appingedam worden hele huizenblokken gesloopt en aardbevingsbestendig weer opgebouwd. Rutte bezoekt de bouwlocatie.
Foto Kees van de Veen
10 maart 2020 - Rutte geeft partijgenoot Bruno Bruins, op dat moment minister van Medische Zorg en Sport, in verband met corona een ellebooggroet. De week daarop krijgt de oververmoeide Bruins een flauwte tijdens een Kamerdebat. De volgende dag treedt hij af.
Foto Remko de Waal/EPA
16 maart 2020 - De terugkerende persconferenties van premier Rutte en andere leden van het kabinet worden een vertrouwd onderdeel van de coronacrisis, ook bij dit gezin uit Utrecht.
Foto David van Dam
2 september 2020 - Onder het toeziend oog van premier Rutte betuigt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in de Tweede Kamer spijt voor het niet goed naleven van de coronaregels tijdens zijn eigen huwelijk. Grapperhaus overleeft het debat.
Foto David van Dam
26 november 2020 - Gedupeerde ouders praten op het Plein in Den Haag met Rutte, voorafgaand aan het verhoor door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen. De commissie onderzoekt hoe ouders onterecht als fraudeurs bestempeld konden worden door de Belastingdienst.
Foto Sem van der Wal / ANP
2021 - Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 wordt de VVD opnieuw de grootste partij. Maar de formatie verloopt problematisch en duurt uiteindelijk bijna 300 dagen. Het vertrouwen in Rutte raakt zwaar beschadigd als uitlekt dat er in het geheim gesproken is over een ‘functie elders’ voor het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt, dan nog van het CDA. Het demissionaire kabinet regeert intussen door en neemt soms ingrijpende besluiten vanwege de coronacrisis. Na maandenlange moeizame besprekingen lukt het de VVD toch om tot een akkoord te komen met de oude coalitiepartners van Rutte III: D66, CDA en ChristenUnie. Mark Rutte krijgt zijn vierde kabinet.
15 januari 2021 - Kabinet Rutte III stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verdergaan. Premier Mark Rutte bij Huis ten Bosch om zijn ontslag in te dienen bij koning Willem-Alexander.
Foto David van Dam
18 februari 2021 - De rechtbank in Den Haag zette een streep door de juridische onderbouwing waarop het demissionaire kabinet de avondklok invoerde. Daarom houdt de Kamer een spoeddebat over het invoeren van een spoedwet voor de avondklok.
Foto David van Dam
4 februari 2021 - De Kamer debatteert over het coronabeleid van het demissionair kabinet. Een belangrijk onderwerp van het debat is de vaccinatiestrategie. Het tempo ligt volgens verschillende partijen namelijk te laag.
Foto David van Dam
17 maart 2021 - (vlnr) Annemarie Jorritsma, Klaas Dijkhoff, Sophie Hermans, lijsttrekker Mark Rutte, Christianne van der Wal en Caroliene Hermans volgen de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen in de Tweede Kamer. De VVD krijgt 34 zetels.
Foto Bart Maat / ANP
1 april 2021 -Mark Rutte vecht voor zijn positie in de Tweede Kamer tijdens een debat over de mislukte formatieverkenning. Aan de verkenning kwam afgelopen week abrupt een einde toen details over de gesprekken door een blunder van verkenner Kajsa Ollongren op straat kwamen te liggen.
Foto Bart Maat / ANP
18 mei 2021 -Mark Rutte nadat hij ontvangen is door informateur Mariëtte Hamer in de Stadhouderskamer.
Foto David van Dam
18 september 2021 -Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) overleggen twee dagen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum over het vormen van een nieuwe regering. De kledingkeuze van de politici zorgde online voor hilariteit.
Foto Sem van der Wal / ANP
2022 - De coronacrisis ebt langzaam weg en er komt een einde aan de beperkingen. Maar voor het nieuwe kabinet Rutte IV doemt meteen na de beëdiging een nieuwe crisis op: de Russische inval in Oekraine en de stijgende energieprijzen. En daarna blijven de crises elkaar opvolgen. Het kabinet wil boeren uitkopen om de neerslag van stikstof in natuurgebieden tegen te gaan. Dat stuit op groot verzet. Steeds meer groepen keren zich tegen het kabinet: na de mensen die zich verzetten tegen het coronabeleid komen nu de boeren in actie. Met tractoren blokkeren ze snelwegen. Een andere kopzorg voor Ruttes nieuwe kabinet is het tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen.
10 januari 2022 - De nieuwe regering-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Na afloop feliciteerde de koning alle ministers en staatssecretarissen met de beëdiging. Hij wenste iedereen ,,veel wijsheid en gezondheid in het zware ambt dat u te doen staat".
Foto Sem van der Wal / ANP Pool
7 maart 2022 - Rutte voert in Londen een gesprek met de Britse premier Boris Johnson. Ze praten over de Russische inval in Oekraïne. Later die dag overlegt Rutte ook met premier Justin Trudeau van Canada. Rutte wijst op de historische samenwerking tussen Nederland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. „Ten tijde van oorlog staan we naast elkaar”.
Foto Sem van der Wal / ANP
19 mei 2022 - Rutte moet zich tegenover een kritische Kamer verdedigen over de onthulling dat hij dagelijks sms’jes wiste op zijn telefoon. De aanleiding is een onvindbaar berichtje van burgermeester Halsema. Oppositie-Kamerleden zien dit als een trend van informatie achterhouden. Rutte reageerde: ,,Als er geen vertrouwen is, ga ik andere dingen doen.”
Foto David van Dam
18 juni 2022 - Minister-president Mark Rutte heeft honderden Dutchbat-veteranen excuses aangeboden voor de handelwijze van het kabinet rond het drama in Srebrenica in 1995. Hij deed dat tijdens een 'dag van erkenning en waardering' voor de veteranen van Dutchbat III op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.
Foto Bram Petraeus
11 juli 2022 - Rutte ging naar Oekraïne om met Zelensky te praten over wapenleveringen, humanitaire hulp en voedseltransporten. Hij bezocht daarna het kapotgeschoten Irpin. ,,Dit is de reden dat we Oekraïne blijven helpen.”
Foto Oleg Petrasyuk / EPA
13 juli 2022 - Angela Merkel vertrok eind 2021 als regeringsleider van Duitsland. Rutte werkte veel met haar samen en nam met een bezoek aan het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis, een rondvaart door de Amsterdamse grachten en een afsluitend diner persoonlijk afscheid.
Foto Piroschka van de Wouw / ANP POOL
13 juli 2022 - Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een gesprek met boeren over de stikstofplannen. Sinds de aankondiging van nieuwe stikstofplannen zijn er verschillende boerenprotesten door het hele land.
Foto Koen van Weel / ANP