‘Red Team’ pleit voor harde lockdown van twee weken

Nederland moet een harde lockdown van twee weken invoeren, vindt het ‘Red Team’. De groep gezondheidswetenschappers en andere deskundigen, die het kabinet adviseert en zichzelf heeft opgeworpen als tegenhanger van het Outbreak Management Team (OMT), denkt dat zo’n vergaande maatregel de enige manier is om de verspreiding van het coronavirus effectief een halt toe te roepen. Dat zegt een van de Red Team-leden, medisch microbioloog Bert Mulder, maandag tegen de Gelderlander.

Volgens Mulder is het nodig „een stevige hamerslag” uit te delen. „Anders vrees ik dat we nog ver in 2021 met maatregelen lopen te stoeien.” De beperkingen die het kabinet twee weken geleden aankondigde hebben volgens Mulder weinig effect gehad. De bedoeling was dat mensen vaker thuis zouden blijven, maar dat is „nauwelijks gebeurd”, aldus de wetenschapper. „Kijk maar op straat: het is amper rustiger.”

Bij een relatief korte, strenge lockdown zou de vrijheid van Nederlanders sterker worden ingeperkt dan tijdens de ‘intelligente’ lockdown van afgelopen voorjaar. Het Red Team denk bijvoorbeeld dat het nodig is het ontvangen van bezoek thuis te verbieden. Daarnaast zouden onder meer sportscholen, horeca en musea dicht moeten. Na de lockdown zou het virus teruggedrongen moeten zijn, denken de wetenschappers, waarna het volgens hen mogelijk zou moeten worden om volgende uitbraken met gerichte aanscherpingen te bestrijden.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei afgelopen weekend dat er wat hem betreft een harde lockdown moet komen. Ook hij denkt niet dat de maatregelen van eind september voldoende zoden aan de dijk zetten. Gommers is maandag aanwezig bij het overleg van het OMT, waarvan hij lid is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nieuw maatregelensysteem in Engeland, pubs in Liverpool moeten sluiten