Nobelprijs

Veilingexperts winnen Nobelprijs voor Economie

De Amerikanen Paul R. Milgrom en Robert B. Wilson hebben de Nobelprijs voor Economie gewonnen. Dat is maandagochtend bekendgemaakt. Ze ontvingen de prijs voor hun bijdragen aan veilingtheorie en uitvindingen van nieuwe veilingvormen. De wetenschappers werken beiden voor de Stanford University. De winnaars ontvangen hun prijs later dit jaar, en worden (zodra het weer kan) uitgenodigd in Stockholm voor een feestelijke ceremonie.

Officieel heet de prijs de Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel. Het is formeel geen Nobelprijs zoals de Nobelprijs voor de Vrede of voor de Literatuur dat is. Wel wordt de winnaar aangewezen door de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen, die ook de winnaars kiest in de categorieën natuurkunde en scheikunde. (NRC)