Nasleep verkiezingsfraude Parlement Kirgizië benoemt Sadyr Zjarapov tot premier

De 51-jarige Sadyr Zjaparov wordt de nieuwe premier van Kirgizië, zo meldde persbureau Reuters. Het parlement van het Centraal-Aziatische land heeft dat zaterdag in een speciale stemming bepaald, nadat de eerdere verkiezingsuitslag ongeldig werd verklaard wegens berichten over grootschalige fraude.

Zjaparov werd net als oud-president Almazbek Atambajev eerder deze week uit de gevangenis bevrijd tijdens grote demonstraties in de hoofdstad Bisjkek. Atambajev, op zijn beurt, is zaterdag opnieuw gearresteerd.

Eerder werd al voorgesteld om Zjaparov te benoemen tot interim-premier. Met de definitieve benoeming moet er een einde komen aan de politieke chaos en de grote demonstraties die het land de afgelopen week in hun greep houden.

Vrijdag had zittend president Jeenbekov de noodtoestand al uitgeroepen, waardoor militairen op straat de orde handhaven. Om nieuwe protesten te voorkomen is zaterdag een avondklok ingesteld in de hoofdstad Bisjkek en geldt er een samenscholingsverbod.

Met het opnieuw oppakken van zijn politieke tegenstander Atambajev verstevigt Jeenbekov zijn grip op het land. De nieuwe premier Zjaparov behoort weliswaar ook tot een oppositiepartij, hij wordt door critici gezien als trouw aan de zittende president. (NRC)

Correctie (15 oktober 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam ‘Zjaparov’ verkeerd geschreven als ‘Zjarapov’. Hierboven is dat aangepast.