Chinese stad Qingdao wil in vijf dagen negen miljoen mensen testen

Bij de teststraat in Qingdao stonden maandag rijen. Alle negen miljoen inwoners moeten binnen vijf dagen getest worden.
Bij de teststraat in Qingdao stonden maandag rijen. Alle negen miljoen inwoners moeten binnen vijf dagen getest worden. Foto AFP/China OUT

De Chinese overheid zegt alle negen miljoen inwoners van de stad Qingdao te testen op het coronavirus. China heeft na weken zonder binnenlandse besmettingen weer te maken met een (kleine) uitbraak: meerdere patiënten in een ziekenhuis en hun naasten bleken besmet. Voor het testen van alle inwoners van de miljoenenstad zijn vijf dagen uitgetrokken.

Volgens de Chinese gezondheidsdiensten hadden alle nieuwe coronapatiënten in het land sinds 15 augustus het virus opgelopen in het buitenland. Dat zou ook gelden voor de eerste patiënt in het ziekenhuis in Qingdao. Die patiënt zou vervolgens wel een aantal anderen hebben aangestoken. De Chinese nieuwssite Global Times spreekt op Weibo van zes symptomatische en zes asymptomatische gevallen. Daarbij zouden zogenoemde nucleic acid tests worden gebruikt. Dat zijn testen waarmee vastgesteld kan worden of iemand nog altijd besmet is.

Massatesten zijn de Chinese autoriteiten niet vreemd. In de stad Wuhan, waar de virusuitbraak in december begon, werden in mei al eens alle elf miljoen inwoners onderzocht. Door alle brandhaarden direct groot aan te pakken, hoopt het land verspreiding zo snel mogelijk de kop in te drukken. Naast grootschalig testen, zijn delen van Qingdao direct in lockdown gegaan, aldus de Global Times. De gezondheidsautoriteiten melden volgens de BBC dat al bijna 115.000 mensen getest zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Rotterdamse burgemeester Aboutaleb besmet met het coronavirus