75ste partijverjaardag

Noord-Korea toont ‘nieuw wapen’ tijdens grote militaire parade

Een van de nieuwe raketten.
Een van de nieuwe raketten. Foto AP

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is vrijdag bij een grote militaire parade een nieuwe raket getoond. Wapenexperts verklaren tegenover persbureau Reuters dat het zou kunnen gaan om een nieuwe intercontinentale ballistische raket, hoewel er nog veel onduidelijk is over de werkelijke capaciteit van het wapen. Verder werd een aantal nieuwe raketten met een vastebrandstofmotor getoond – een teken dat Pyongyang nog altijd probeert uit te stralen zijn militaire macht te willen uitbouwen.

De parade, die werd gehouden ter ere van de 75ste verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij, vond vrijdagavond laat plaats maar werd pas op zaterdagavond door de Noord-Koreaanse staatstelevisie uitgezonden. In een toespraak benadrukte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bereid te zijn om het nucleaire arsenaal „volledig te mobiliseren” als Noord-Korea van buitenaf wordt bedreigd. Daarnaast sprak Kim de hoop uit dat er spoedig herstel komt in de onderlinge betrekkingen met Zuid-Korea.

Verder riep hij de bevolking op om sterk te blijven in deze tijden van „enorme uitdagingen”. Zo wordt de Noord-Koreaanse economie flink getroffen door de economische sancties die onder leiding van de Verenigde Staten zijn ingevoerd, omdat Pyongyang zijn kernwapenprogramma weigert stop te zetten. (NRC)