Brieven

Vissen

Vang en laat weer vrij

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De special over vissen van de bijlage Leven van zaterdag 3 oktober is een moedige poging om een beeld te geven van alles wat met vissen te maken heeft. In het artikel van Mohammed Benzakour, Als je ’m niet lust, laat je ’m met rust, lees ik dat hij nu op zee is gaan vissen voor de pan. Het verheugt mij dat hij deze praktijk niet meer op het zoete binnenwater uitvoert. In zijn eerdere columns [op de Achterpagina, red.] beschreef hij op ondeskundige wijze de techniek van de hengelsport – zijn probleem – maar stimuleerde hij ook om gevangen zoetwatervis te doden en mee te nemen – en dat kan niet. Reeds in de jaren zestig propageerde de onvolprezen en wél deskundige hengelsportauteur Jan Schreiner het principe van ‘catch and release’ om de visstand op peil te houden en vis de kans te geven om op te groeien. Gevangen vis wordt vanzelfsprekend zorgvuldig behandeld en teruggezet door vrijwel alle sportvissers. Daarom hebben wij in Nederland zo’n prachtige visstand! Stel dat alle 547.000 sportvissers hun gevangen vis mee zouden nemen, dan was ons water zo dood als een pier. In de ruim vijftig jaar dat ik vis op roofvis én werkzaam ben als visgids heb ik altijd vis teruggezet direct na de vangst. Sportvisserij Nederland voert al jarenlang een bittere strijd tegen de beroepsvissers in Nederland die zonder quotum het binnenwater mogen leegstropen. Jammer dat Benzakour het meenemen van vis legitimeert.