Rutte meer gewaardeerd voor leiderschap, ondanks kritiek virusaanpak

Premier Mark Rutte (VVD) geniet meer waardering voor zijn leiderschap tijdens de coronacrisis dan daarvoor, ondanks de kritiek op het coronabeleid van zijn kabinet. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research zaterdag op basis van een peiling uitgevoerd in opdracht van Trouw. Het bureau ondervroeg tussen 2 en 5 oktober ruim 2.200 Nederlanders naar hun mening over de premier.

Zes op de tien ondervraagden vinden dat Rutte het de afgelopen tien jaar als premier goed heeft gedaan, vergeleken met 45 procent in maart. Zijn leiderschap gedurende de crisis en het „bij elkaar houden” van een verdeeld land zijn daarvoor de belangrijkste aanleidingen, aldus het onderzoeksbureau. 70 procent van de ondervraagden vindt premier Rutte betrouwbaar. In maart lag dat aandeel op ruim 50 procent.

Kritiek hebben ondervraagden ook, maar niet op het coronabeleid van de premier. Ondervraagden zijn vooral ontstemd over niet-nagekomen beloften, zoals de toegezegde duizend euro belastingverlichting voor werkende Nederlanders. Ook vinden critici dat Rutte „meegaat in het populisme” uit angst voor electoraal verlies.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Diverse landen noteren hoogste dagelijkse aantal bevestigde coronabesmettingen