Prominenten uit de zorg: sluit verpleeghuizen niet bij tweede golf

De ondertekenaars vrezen dat ouderen vereenzamen als er weer een algehele sluiting komt van zorginstellingen.
De ondertekenaars vrezen dat ouderen vereenzamen als er weer een algehele sluiting komt van zorginstellingen. Foto Robin Utrecht/ANP

Tijdens de tweede coronagolf moeten verpleeghuizen niet opnieuw gesloten worden voor bezoek. Dat schrijven zeventig prominenten uit de zorg en andere betrokkenen in een manifest, dat Trouw zaterdag heeft gepubliceerd. De ondertekenaars vrezen dat door sluiting, als gevolg van vereenzaming, de kwaliteit van leven van de bewoners te veel achteruit gaat.

De zeventig zorgbestuurders, hoogleraren en andere prominenten die het manifest ondertekenden, pleiten voor maatwerk per zorginstelling en overleg met bewoners. Zij schrijven dat het voorkomen van coronabesmettingen onderdeel mag zijn van de overweging over toelating van bezoek, maar dat de levenskwaliteit van de bewoners centraal moet staan. Verpleeghuizen moeten het virus op andere manieren proberen te weren, aldus de ondertekenaars, die het kabinet oproepen niet in een schrikreactie drastische besluiten te nemen. „Collectieve maatregelen zoals die tijdens de start van de crisis werden genomen, passen niet meer”, aldus het manifest.

Het kabinet heeft na eerdere kritiek het voornemen uitgesproken verpleeghuizen niet opnieuw te sluiten. De initiatiefnemer van het manifest, hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The (Universiteit van Amsterdam) vreest echter dat de druk tijdens de tweede coronagolf vanuit onder meer de politiek wel eens zo hoog kan worden dat de regering en zorginstellingen zullen zwichten. „Je ziet nu al her en der verpleeghuizen de deuren sluiten”, aldus The tegen Trouw.

Naast prominenten uit de zorg, tekenden ook onder anderen schrijver Hugo Borst, historicus Carin Gaemers en theatermaker Adelheid Roosen het manifest. Zij roerden zich eerder in het debat over ouderenzorg tijdens corona.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Diverse landen noteren hoogste dagelijkse aantal bevestigde coronabesmettingen