Nieuwe CAO

ING wil lonen bevriezen vanwege crisis

ING wil tot woede van de vakbonden de lonen van het bankpersoneel tot 2024 bevriezen vanwege de coronacrisis. „De wereldwijde gevolgen van de coronacrisis zijn waarschijnlijk groter dan we nu al denken en hebben een niet te overzien effect op de economie en in het verlengde daarvan op de financiële sector”, schrijft ING in een door NRC ingezien cao-voorstel aan de bonden.

Dat betekent volgens de bank „minder investeren in arbeidsvoorwaarden, zoals salarisverhogingen en gratificaties” en een „nullijn voor de loonontwikkeling in de komende drie jaar”. Vakbond FNV kondigt in het Financieele Dagblad aan zich fel te gaan verzetten tegen de plannen van de bank. „Drie jaar lang de lonen bevriezen met als onderbouwing dat ze een grote stroppenpot nodig hebben. Die nullijn komt op mij over als een totaal onrealistische inzet”, zegt Gerard van Hees van FNV Finance tegen de krant. De vakbond hanteert een looneis van 5 procent.

Ook vakbond De Unie ziet bevriezing van de lonen niet zitten en wil in het eerste jaar van de nieuwe cao 3,5 procent loonruimte. Die zou uit een structurele loonsverhoging moeten bestaan of uit het inkorten van de werkweek met behoud van het huidige salaris.

ING geeft in het cao-voorstel aan dat de lonen bij de bank nu hoger liggen dan in de rest van de sector en toch al van plan was dat gelijk te gaan trekken. „Door de economische vooruitzichten is ING genoodzaakt deze beweging zelfs te versnellen”, schrijft de bank aan de bonden. (NRC)