Laatste nieuws Covid-19

Diverse landen noteren hoogste dagelijkse aantal bevestigde coronabesmettingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Nog eens vier veiligheidsregio’s naar risiconiveau ‘ernstig’

In nog eens vier Nederlandse veiligheidsregio’s is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie op het coronadashboard niet langer wordt weergeven als „zorgelijk” maar als „ernstig”. Onder meer de regio’s Utrecht, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zaanstreek-Waterland hebben sinds zaterdag het hoogste risiconiveau op het dashboard. De veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden waren dat al.

Als in een veiligheidsregio in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief wordt getest, krijgt die het hoogste risiconiveau. Dit wil zeggen dat volgens de overheid „hard ingrijpen” noodzakelijk is om „verdere escalatie te voorkomen”. De regio’s Zeeland, Zuid-Limburg, Limburg-Noord en IJsselland zijn zaterdag van het laagste risiconiveau („waakzaam”) naar „zorgelijk” gegaan.

Zaterdag werden bij het RIVM ruim 6.500 positieve besmettingsgevallen gemeld. De sterkste stijgingen zijn zichtbaar in de grote steden.

Grafiekenpagina corona in Nederland: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Ook Frankrijk noteert meer dagelijkse besmettingen dan ooit

In navolging van een aantal andere landen is zaterdag ook in Frankrijk het hoogste dagelijkse aantal bevestigde coronabesmettingen gemeld sinds het coronavirus er rondging. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Parijs werden er vrijdag 26.893 nieuwe besmettingen bevestigd, aldus persbureau Reuters. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus steeg met 54 tot een totaal van 32.684.

In totaal raakten sinds het begin van de pandemie ruim 718.000 Fransen besmet met het coronavirus. Diverse regio’s en steden hebben strenge maatregelen doorgevoerd; zo zijn begin deze week alle bars en cafés in Parijs voor een periode van twee weken gesloten. Hoewel het zwaartepunt van de besmettingen in Parijs ligt, loopt het aantal besmettingen ook in andere Franse steden op. Onder meer Lille, Grenoble, Lyon en Marseille worden dagelijks nieuwe besmettingsrecords gebroken.

Het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk werd eind september voor het laatst bijgesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders om een groeiend aantal Franse departementen te bezoeken voor vakantie of niet-essentiële reizen.

Podcast: hoe de tweede golf tot stand kwam

In Haagse Zaken, de politieke podcast van NRC, bespreekt host Lamyae Aharouay hoe het er bij het kabinet achter de schermen aan toeging bij het ontstaan van de tweede golf van het coronavirus. Dat doet zij met NRC-redacteuren Pim van den Dool en Wouter van Loon.

Luister hier naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Haagse Zaken: Hoe de tweede golf tot stand kwam

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Ernst Kuipers: tweede coronagolf belast zorg mogelijk langer

Een tweede golf van het coronavirus zal de gezondheidszorg mogelijk langer belasten dan de eerste piek. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zaterdagmiddag tijdens een online evenement van de Partij van de Arbeid, meldt persbureau ANP. Die langere duur kan volgens Kuipers ernstige gevolgen hebben voor de reguliere zorg, die mogelijk verdrongen wordt door de zorg voor coronapatiënten.

In de eerste golf was er een „korte piekbelasting van de zorg, een week of zes”, aldus Kuipers. „Nu lijkt het erop alsof we er rekening mee moeten houden dat het veel langer gaat gebeuren.” Volgens Kuipers duurt de tweede golf mogelijk het „hele winterseizoen”. De oplopende coronacijfers bevestigen bovendien dat het naleven van de maatregelen beter moet, zei Kuipers. Alleen zo kan een nieuwe lockdown voorkomen worden.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse „De eerste golf was er korte piekbelasting van de zorg, een week of zes. Nu lijkt het erop alsof we er rekening mee moeten houden dat het veel langer gaat gebeuren, misschien hele winterseizoen. Naast reguliere zorg”, aldus Ernst Kuipers over zorgbelasting op PvdA-bijeenkomst.

Recordaantal positieve coronatests in verschillende landen

Meerdere landen hebben de afgelopen dagen records gemeld van positieve coronatests, zo melden internationale persbureaus. Een greep uit de ontwikkelingen over de grens:

  • Oostenrijk meldde zaterdag een record met 1.235 nieuwe positieve tests. Het land met bijna 9 miljoen inwoners wordt momenteel minder sterk getroffen dan de rest van Europa, maar afgelopen winter werden veel skigebieden clusters van besmettingen. Oostenrijk heeft dit jaar daarom al vroeg coronamaatregelen in wintersportgebieden genomen. Zo moeten toeristen mondkapjes dragen in skilifts en zijn traditionele après-skifeesten verboden.
  • Het ministerie van Volksgezondheid in Polen, dat 38 miljoen inwoners telt, meldde zaterdag 5.300 nieuwe positieve tests. Dat is het vijfde dagrecord op rij. Vanaf dit weekend moet iedereen in Polen verplicht een mondkapje dragen op straat.
  • Buurland Tsjechië, ongeveer 11 miljoen inwoners, meldde vandaag het derde dagrecord op rij met 8.618 nieuwe positieve tests. Komende maandag sluiten theaters, zwembaden, bioscopen en musea twee weken lang de deuren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Premier Andrej Babis sluit een nieuwe lockdown de komende weken niet uit.
  • In Rusland werden tussen vrijdag en zaterdag 12.846 mensen positief getest op het virus. Het land heeft zo’n 145 miljoen inwoners en sinds maart is bij 1,2 miljoen mensen het virus vastgesteld. Over de betrouwbaarheid van de officiële Russische coronacijfers bestaat al langer twijfel.
  • Iran (82 miljoen inwoners) registreerde vandaag 195 dodelijke slachtoffers als gevolg van het virus en 3.875 nieuwe positieve tests. In hoofdstad Teheran geldt vanaf zaterdag de verplichting buiten mondkapjes te dragen. Eerder bestond deze verplichting al voor binnenruimtes.

 

Een dichte après-skibar in Ischgl in het Oostenrijkse Tirol in maart. De plaats werd een cluster voor het virus in Europa. Foto Jakob Gruber/AFP

Weer stijging in dagmelding aantal positieve coronatests: ruim 6.500

Het RIVM heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 6.504 nieuwe meldingen binnengekregen van mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat aantal ligt opnieuw hoger dan een dag eerder. Gisteren werden een kleine 6.000 positieve tests gemeld. Het sterftecijfer is opgelopen met 24. Omdat meldingen van sterfgevallen soms met enige vertraging binnen komen bij het RIVM wil dit niet zeggen dat deze patiënten allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden.

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen is in een ziekenhuis, is met 51 toegenomen tot 1.190, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Op de intensive care liggen momenteel 234 patiënten met Covid-19, vier minder dan een dag eerder. In de afgelopen 24 uur zijn er negentien patiënten verplaatst, voornamelijk vanuit de Randstad naar ziekenhuizen in de rest van het land. Drie van hen zijn IC-patiënten.

Met name in de grote steden nemen de aantallen in absolute zin snel toe. De regio Rotterdam-Rijnmond telde met 763 nieuwe positieve tests de sterkste stijging. Onder hen waren 388 inwoners van Rotterdam. In Amsterdam-Amstelland testten 735 mensen positief, waarvan 627 in Amsterdam. Verder werden 617 positieve tests geregistreerd in de provincie Utrecht, 533 in Midden- en West-Brabant, 413 in Hollands Midden en 368 in Haaglanden.

Bekijk ook deze grafiekenpagina: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Ook Rooms-Katholieke Kerk wil maximaal dertig bezoekers per dienst

De landelijke organisatie van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) heeft alle parochies vrijdag gevraagd per dienst maximaal dertig bezoekers toe te laten. Eerder adviseerde de RKK om het aantal bezoekers af te laten hangen van de grootte van het kerkgebouw. Aanleiding voor het nieuwe verzoek is het oplopende aantal coronabesmettingen en de oproep van minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) een limiet te stellen aan het aantal bezoekers van religieuze bijeenkomsten.

Het maximum van dertig geldt enkel voor bezoekers, en is niet inclusief medewerkers van de kerk zelf. Eerder genomen regels blijven van kracht, zoals de maatregel om niet samen te zingen. Bovendien geldt er in katholieke kerken een „dringend advies” om een mondkapje te dragen. Bij voorkeur wordt dat „alleen tijdens het ontvangen van de Heilige Communie afgedaan”, aldus de RKK. „De bisschoppen delen de bezorgdheid van de overheid over het oplopende aantal besmettingen en de grote risico’s van Covid-19 voor de volksgezondheid.”

Sinds eind september geldt er een maximum van dertig bezoekers in de meeste overdekte ruimtes, zoals in cafés, restaurants en bioscopen. Religieuze gebedshuizen werden vrijgesteld van deze maatregel. Op die beslissing kwam kritiek nadat in Staphorst verschillende kerkdiensten werden gehouden waar honderden gelovigen per dienst op af kwamen. De overkoepelende organisatie van de kerk in Staphorst,, de Hersteld Hervormde Kerk, kondigde vrijdag een „substantiële teruggang” van het aantal bezoekers aan. De organisatie heeft niet gespecificeerd wat het maximum aantal bezoekers mag zijn.

Lees meer over de grootschalige kerkdiensten in Staphorst: De koster in Staphorst is teleurgesteld

Prominenten uit de zorg: sluit verpleeghuizen niet bij tweede golf

Tijdens de tweede coronagolf moeten verpleeghuizen niet opnieuw gesloten worden voor bezoek. Dat schrijven zeventig prominenten uit de zorg en andere betrokkenen in een manifest, dat Trouw zaterdag heeft gepubliceerd. De ondertekenaars vrezen dat door sluiting, als gevolg van vereenzaming, de kwaliteit van leven van de bewoners te veel achteruit gaat.

De zeventig zorgbestuurders, hoogleraren en andere prominenten die het manifest ondertekenden, pleiten voor maatwerk per zorginstelling en overleg met bewoners. Zij schrijven dat het voorkomen van coronabesmettingen onderdeel mag zijn van de overweging over toelating van bezoek, maar dat de levenskwaliteit van de bewoners centraal moet staan. Verpleeghuizen moeten het virus op andere manieren proberen te weren, aldus de ondertekenaars, die het kabinet oproepen niet in een schrikreactie drastische besluiten te nemen. „Collectieve maatregelen zoals die tijdens de start van de crisis werden genomen, passen niet meer”, aldus het manifest.

Het kabinet heeft na eerdere kritiek het voornemen uitgesproken verpleeghuizen niet opnieuw te sluiten. De initiatiefnemer van het manifest, hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The (Universiteit van Amsterdam) vreest echter dat de druk tijdens de tweede coronagolf vanuit onder meer de politiek wel eens zo hoog kan worden dat de regering en zorginstellingen zullen zwichten. „Je ziet nu al her en der verpleeghuizen de deuren sluiten”, aldus The tegen Trouw.

Naast prominenten uit de zorg, tekenden ook onder anderen schrijver Hugo Borst, historicus Carin Gaemers en theatermaker Adelheid Roosen het manifest. Zij roerden zich eerder in het debat over ouderenzorg tijdens corona.

De ondertekenaars vrezen dat ouderen vereenzamen als er weer een algehele sluiting komt van zorginstellingen. Foto Robin Utrecht/ANP

Rutte meer gewaardeerd voor leiderschap, ondanks kritiek virusaanpak

Premier Mark Rutte (VVD) geniet meer waardering voor zijn leiderschap tijdens de coronacrisis dan daarvoor, ondanks de kritiek op het coronabeleid van zijn kabinet. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research zaterdag op basis van een peiling uitgevoerd in opdracht van Trouw. Het bureau ondervroeg tussen 2 en 5 oktober ruim 2.200 Nederlanders naar hun mening over de premier.

Zes op de tien ondervraagden vinden dat Rutte het de afgelopen tien jaar als premier goed heeft gedaan, vergeleken met 45 procent in maart. Zijn leiderschap gedurende de crisis en het „bij elkaar houden” van een verdeeld land zijn daarvoor de belangrijkste aanleidingen, aldus het onderzoeksbureau. 70 procent van de ondervraagden vindt premier Rutte betrouwbaar. In maart lag dat aandeel op ruim 50 procent.

Kritiek hebben ondervraagden ook, maar niet op het coronabeleid van de premier. Ondervraagden zijn vooral ontstemd over niet-nagekomen beloften, zoals de toegezegde duizend euro belastingverlichting voor werkende Nederlanders. Ook vinden critici dat Rutte „meegaat in het populisme” uit angst voor electoraal verlies.

Wielrenner Simon Yates test positief op coronavirus en verlaat Giro d’Italia

De Britse wielrenner Simon Yates is positief getest op het coronavirus en verlaat daarom de Giro d’Italia. Dat heeft zijn ploeg Mitchelton-Scott zaterdag bekendgemaakt. Yates is de eerste klassementsrenner die zich terugtrekt uit de Ronde van Italië vanwege een besmetting met het virus. In de Tour de France in september testte geen enkele wielrenner positief.

De 28-jarige Yates kreeg na de zevende etappe vrijdag milde klachten. Een sneltest wees op besmetting met het coronavirus, waarna Yates in zelfisolatie ging in zijn hotelkamer. Een PCR-test toonde later ook besmetting met het virus aan. Yates werd voorafgaand aan de Ronde van Italië gezien als een van de favorieten voor de eindoverwinning, maar verloor in de derde etappe veel tijd. Hij stond vrijdag op de 21e plek.

„Simons gezondheid blijft onze voornaamste zorg”, aldus de ploegdokter van Mitchelton-Scott. „Gelukkig blijven zijn symptomen erg mild en verkeert hij verder in goede gezondheid.”

Geen van de andere wielrenners van het team testten positief. Zij hebben daarom toestemming door te gaan met de wedstrijd. Yates’ ploeggenoten zullen de komende dagen vaker getest worden, laat Mitchelton-Scott weten. Zaterdag rijden zij de achtste etappe van de Giro d’Italia.

De organisatie van de Ronde van Italië heeft eerder laten weten geen ploegen naar huis te sturen bij twee of meer positieve coronatests. Bij de Tour de France, eind september gewonnen door de Sloveen Tadej Pogacar, gold deze regel wel. Vier stafleden van verschillende ploegen en ook de Tourbaas Christian Prudhomme testten toen positief.

Wielrenner Simon Yates (28) houdt een mondkapje vast. Foto Massimo Paolone/AP

Overheid zal meebetalen aan schadeclaims onvoorziene bijwerkingen coronavaccin

De Nederlandse overheid zal meebetalen aan mogelijke schadeclaims aan farmaceutische bedrijven als hun toekomstige coronavaccins onvoorziene bijwerkingen veroorzaken. Dat schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Op die manier worden de bedrijven die vaccins maken en leveren deels beschermd tegen rechtszaken, mochten er problemen ontstaan met hun producten.

Afspraken over mogelijke schadeclaims worden vastgelegd in contracten tussen de Europese Commissie en farmaceuten over de levering van vaccins. Daarin staat onder meer dat lidstaten „financiële compensatie bieden bij claims die zien op bijvoorbeeld een verborgen gebrek van een vaccin dat niet bekend was op het moment van toelating”. Productiefouten in vaccins komen wél voor rekening van de farmaceutische bedrijven, schrijft De Jonge.

Het is niet bekend voor welk bedrag de lidstaten, en dus ook Nederland, compensatie moeten bieden aan de bedrijven. De Europese Commissie heeft momenteel zeker twee deals gesloten voor het leveren van mogelijke vaccins. Zo leveren het Brits-Zweedse AstraZeneca en het samenwerkingsverband Sanofi-GSK ieder driehonderd miljoen doses bij succesvolle ontwikkeling. Minister De Jonge benadrukt dat hij niet op „specifiek gemaakte afspraken” in kan gaan, vanwege geheimhoudingsverklaringen die zijn getekend bij de onderhandelingen.

Mede onder druk van overheden proberen farmaceutische bedrijven in zeer korte tijd vaccins tegen het coronavirus te produceren, een proces dat gewoonlijk jaren duurt. Door deze snelheid houden bedrijven rekening met „onvermijdelijke” risico’s zoals bijwerkingen, met mogelijk miljardenclaims tot gevolg, bleek eerder uit een interne memo van een farmaceutische lobbyorganisatie. Omdat de druk voor het maken van dit vaccin zo groot is, willen farmaceuten dat ook overheden meebetalen aan de kosten van mogelijke claims.

Lees ook: Farmalobby wil dekking tegen claims over vaccins

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC dagelijks de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 9 oktober: