Toch geen Nederlandse coronatesten naar Abu Dhabi

Nederlandse coronatesten worden toch niet naar Abu Dhabi gestuurd voor analyse. Dat komt volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vanwege een onacceptabel risico op het gebied van privacy, meldt persbureau ANP. Het was de bedoeling dat er dagelijks tot 10.000 monsters naar het lab van Saltro in Abu Dhabi zouden worden gevlogen.

Volgens De Jonge bleek uit „heel intensief” contact met Saltro dat de gegevensbescherming niet voldoende gegarandeerd kon worden. Een woordvoerder van Saltro laat aan NRC weten dat volgens het bedrijf de gegevensbescherming voldoende gewaarborgd was. De Jonge zou vanwege de ontstane maatschappelijke onrust over het verzenden van de testen teruggekomen zijn op zijn eerdere besluit. Er lopen nu gesprekken om de capaciteit van Saltro in Nederland verder uit te breiden door een lab in Utrecht te bouwen. Vanaf volgende maand zouden daar dagelijks 10.000 testen verwerkt moeten kunnen worden.

Het ministerie van Volksgezondheid onderhandelde al een aantal weken met Saltro over het uitbreiden van de testcapaciteit. De testen zouden door middel van een luchtbrug naar Abu Dhabi gestuurd worden. In een Kamerdebat noemde De Jonge deze uitbreiding „een bijzondere afslag”, die door het tekort aan testen genomen moest worden. De testcapaciteit is momenteel 50.000 testen per dag en het ministerie verwacht dat voor eind oktober op te schalen naar 70.000 testen per dag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Rutte: als trend niet verbetert, ontkomen we niet aan nieuwe maatregelen