Mier slurpt dankzij zand

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Mississippi entomological museum

Zwarte vuurmieren gebruiken zandkorrels om suikerwater te slurpen én de verdrinkingsdood te vermijden, schrijven biologen uit China en de VS in Functional Ecology.

Dat mieren gereedschappen gebruiken, was bekend: zo transporteren ze soms water met blaadjes. Onduidelijk was hoe flexibel ze daarin zijn: kunnen ze bij veranderende omstandigheden hun gereedschapgebruik aanpassen? Dat onderzochten de biologen met containertjes suikerwater. Normaal drinken de mieren ‘drijvend’ op het wateroppervlak. Maar toen de oppervlaktespanning in het experiment kunstmatig verlaagd werd, dreigden de mieren te verdrinken. In reactie daarop stapelden ze de zandkorrels zó dat het water uit de containers stroomde, waardoor ze het veilig konden drinken.