AstraZeneca kan vanaf juli winst maken op coronavaccin

Vaccin

Farmaceut AstraZeneca zou vanaf juli volgend jaar een winstmarge kunnen heffen op het coronavaccin dat het ontwikkelt met de Universiteit van Oxford. Zo blijkt uit een overeenkomst die de Brits-Zweedse farmaceut heeft met de Braziliaanse volksgezondheidsinstelling Fiocruz, zo onthult de Britse krant Financial Times donderdag.

De farmaceut heeft beloofd om „tijdens de pandemie” het vaccin tegen kostprijs te verkopen, maar mag in de overeenkomst vanaf juli volgend jaar zelf bepalen wanneer de pandemie over is – en er dus winst gemaakt kan worden. Artsen Zonder Grenzen reageert verontwaardigd: voor de ontwikkeling van het vaccin ontving AstraZeneca meer dan 1 miljard dollar (omgerekend circa 850 miljoen euro) aan publiek geld.

In het document staat dat de „pandemieperiode” eindigt op 1 juli 2021 en dat die verlengd kan worden. In een reactie verklaarde AstraZeneca dat het advies van internationale organisaties zal vragen om te bepalen wanneer de pandemie over is. Het vaccin is van alle vaccins in ontwikkeling het verst gevorderd. Het bevindt zich in de laatste fase waarin tienduizenden mensen worden getest, voordat toezichthouders beslissen of het middel op de markt mag worden gebracht.

Fiocruz heeft afspraken gemaakt over de verkoop van minstens 100 miljoen vaccins. Ook de Europese Commissie heeft 300 miljoen doses bij de farmaceut besteld, waarvan zo’n elf miljoen voor Nederland zijn. (NRC)