Jubilerend filmfestival krijgt extra subsidie voor coronaproof programma

International Film Festival Rotterdam (IFFR) Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de 50ste editie van het IFFR eruit gaat zien, wél dat het flankerend ‘stadsprogramma’ volledig coronaproof is.

Foto ANP/Remko de Waal

Van woensdag 27 januari tot woensdag 7 februari verandert Rotterdam weer in een filmstad. Dat het festival er dit jaar anders uit zal zien, is wel duidelijk, maar hoe precies, dat is nog niet bekend. In juli maakte de nieuwe festivaldirecteur Vanja Kaludjercic nog bekend dat de organisatie bezig was de plannen van het festival aan te passen aan de gevolgen van Covid19. „We vertrouwen erop dat we een echt en feestelijk evenement kunnen neerzetten”, zei ze destijds. Tegelijkertijd wil het festival de „online mogelijkheden verkennen”. Eind deze maand verwacht het festival meer duidelijkheid te kunnen geven, zegt een woordvoerder.

We Are One: de pandemie te lijf met mondiaal filmfestival

Wat wel bekend is, is dat de gemeente eenmalig 250.000 euro extra subsidie uitkeert voor de jubileumeditie. Dat geld is bestemd voor het jubileumprogramma Cinema Outside Cinema, door de gemeente omschreven als een „opvallend mediageniek programma”. Verspreid over Rotterdam komen er meerdere interactieve en audiovisuele programma’s in de buitenlucht. Deze zijn dag en nacht zichtbaar en door de organisatie van het IFFR speciaal ontwikkeld met de coronamaatregelen in het achterhoofd.

Zo is het uitsluitend mogelijk om deze programma’s alleen te bezoeken óf met het huishouden. Bij alle projecten is voldoende ruimte voor het publiek zodat de bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden en de projecten kunnen doorgaan in aangepaste vorm als er nieuwe of andere maatregelen van kracht worden. „Cinema Outside Cinema moedigt aan tot een verantwoord, fysiek bezoek aan het IFFR en de stad, ook en juist als de coronamaatregelen van kracht zijn”, schrijft het college aan de raad.

Want ondanks corona wil de gemeente nog steeds bezoekers en toeristen naar Rotterdam trekken. En het IFFR is een belangrijke trekker. Vorig jaar telde het festival 340.000 bezoekers en nog eens 3.000 nationale en internationale professionals. Het gaat om „goed bestedende bezoekers” schrijft het college. En die wil de gemeente, ook in coronatijd, niet mislopen. „Ondernemers, hotels, restaurants en winkels profiteren mee van deze aanwezigheid.” Dat klopt. Vorige maand nog maakte het IFFR bekend dat het filmfestival de stad vorig jaar een economische stimulans tussen de 9,8 en 16,1 miljoen euro opleverde (onderzocht door PwC).

Een deel van de bezoekers kijkt ernaar uit om in januari weer naar Rotterdam te komen, schrijft Rotterdam Festivals, maar een deel van de vaste filmliefhebbers is nog terughoudend. Door het bijzondere buitenprogramma krijgen zij net dat „extra zetje” om toch naar Rotterdam af te reizen. Daarom is het belangrijk deze 50ste verjaardag flink uit te pakken, juist tijdens corona, vindt Rotterdam Festivals. Ook afgelopen jaren waren onderdelen van het festival verspreid over de stad openlijk toegankelijk onder de noemer Art Directions. „Cinema Outside Cinema is een speciaal jubileumproject dat hier onder valt”, zegt een woordvoerder. „We zijn heel blij met de toekenning van het bedrag en we gaan onze plannen verder uitwerken.”

Architecture Film Festival

Dat corona flinke impact heeft op een filmfestival, ervaart het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR, vorig jaar 7.680 bezoekers), dat nog tot zondag plaatsvindt in Rotterdam. De organisatie was genoodzaakt het programma flink in te perken en aan te passen. De openingsfilm zou woensdag vertoond worden door middel van een drive-in op het RDM-terrein. „Daar hebben we echter nooit een vergunning voor gekregen. Heel jammer want het was helemaal coronaproof”, zegt Gilles de Sitter van het AFFR.

Zo zouden auto’s 1,5 meter uit elkaar komen te staan en was het verboden de auto te verlaten. „Bovendien was het in de buitenlucht en zou het flink waaien.” De kaarten voor 160 auto’s waren al verkocht. De weigering heeft te maken met de huidige noodverordening die van kracht is. Nu verwacht het festival slechts 1.500 bezoekers. Het aantal zitplaatsen bij de festivallocaties Lantaren Venster en Conny Jansen Danst is beperkt tot dertig. Verschillende films waren en zijn online te bekijken via de livestream.