Europese Commissie sluit deal over remdesivir voor 500.000 patiënten

De Europese Commissie en medicijnenontwikkelaar Gilead hebben een akkoord gesloten over de aankoop van de virusremmer remdesivir voor een half miljoen coronapatiënten. Lidstaten van de Europese Unie, kandidaat-lidstaten én het Verenigd Koninkrijk kunnen de medicatie nu direct bij Gilead bestellen, meldt de Commissie donderdag. Het middel is voorwaardelijk goedgekeurd voor behandeling van coronapatiënten met ademhalingsproblemen.

De onderhandelingen met de Amerikaanse farmaceut, die min of meer als enige remdesivir produceert, liepen al enige tijd. Eind juni sloot de Amerikaanse president Donald Trump een vergelijkbare deal met Gilead, door bijna de gehele productie van de maanden juli, augustus en september op te kopen: gezamenlijk ook genoeg voor zo’n 500.000 patiënten. Europa moest het doen met zo’n 30.000 behandelingen. Daardoor ontstonden tekorten. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid gaf „capaciteitsgebreken” bij Gilead als opgaaf van reden toen het RIVM eerder deze week door zijn voorraad heen bleek.

De Europese Commissie onderhandelt namens de Europese Unie met de fabrikanten van medicatie en vaccins tegen Covid-19. Zo zijn er al zes contracten gesloten met farmaceuten die werken aan de ontwikkeling van een vaccin. Remdesivir werd eind juni het eerste medicijn dat in Europa werd goedgekeurd voor de behandeling van patiënten. Voorwaarde was wel dat er nog nader onderzoek naar wordt gedaan.

Foto Yonhap/EPA

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Meer dan vijf miljoen coronabesmettingen in Brazilië