In beeld

Straatrevolutie in Kirgizië

Na omwentelingen in 2005 en 2010 lijkt er opnieuw een revolutie gaande in het Centraal-Aziatische land Kirgizië. Maar een vergelijking met de protesten in Wit-Rusland is niet op zijn plaats.
Na de parlementsverkiezingen in Kirgizië afgelopen zondag gingen tienduizenden de straat op om te protesteren. Het protest ontaarde in flinke ongeregeldheden in de hoofdstad Bisjkek. Volgens de oppositie is er gefraudeerd. Slechts één oppositiepartij slaagde erin de kiesdrempel te halen, en dat wordt niet geloofd.
Foto Vladimir Pirogov/Reuters
De partij van oud-president Almazbek Atambajev, die vast zit wegens corruptie en machtsmisbruik, had vermoedelijk een groot aandeel in de ongeregeldheden. Atambajevs partij deed zondag mee aan de verkiezingen en haalde de kiesdrempel niet, tot groot ongeloof van aanhangers.
Foto Vyacheslav Oseledko/AFP
De Kirgizische politie zette traangas en het waterkanon in om demonstranten uit een te drijven, en schoot met rubberkogels. Naar verluidt raakten tientallen demonstranten gewond.
Foto Igor Kovalenko/EPA
De Kirgizische politie verloor al snel de controle over de ongeregeldheden. De politie moest door demonstranten opgeworpen blokkades verwijderen.
Foto Vyacheslav Oseledko/AFP
Intussen heeft de Centrale Kiescommissie van het Centraal-Aziatische land de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag ongeldig verklaard.
Foto Vladimir Voronin/AP
De inzet en het gebruikte geweld van de oproerpolitie konden niet verhinderden dat de betogers het ‘Witte Huis’ bestormden, de zetel van het Kirgizische parlement en de president.
Foto Vyacheslav Oseledko/AFP
Voor het 'Witte Huis', het belangrijkste regeringsgebouw in Bisjkek, hebben betogers zich verzameld. Nu de verkiezingsuitslag ongeldig is verklaard, zijn oppositiepartijen bezig om een interimregering te vormen.
Foto Igor Kovalenko/EPA
Zittend president Sooronbaj Jeenbekov veroordeelde de demonstraties en 'bezetting' van de regeringsgebouwen. Hij sprak van een „onwettige poging om de macht te grijpen”. Hij riep de ordetroepen in Kirgizië op om geen geweld te gebruiken.
Foto Vladimir Voronin/AP
In de nacht van maandag op dinsdag bestormden betogers de zetel van het parlement en de president, in de volksmond ook het Kirgizische Witte Huis genoemd.
Foto Igor Kovalenko/EPA
Het zou niet de eerste keer zijn dat er in Kirgizië verkiezingsfraude wordt gepleegd. In 2005 gingen duizenden Kirgiziërs wekenlang de straat op om te protesteren tegen fraude bij de parlementsverkiezingen, wat leidde tot het aftreden van toenmalig president Askar Akajev. Ook in 2005 was het land dat viel onder voormalige Sovjet-Unie, het toneel van een vreedzame omwenteling, net als in meerdere voormalige Sovjet-landen.
Foto Vladimir Pirogov/Reuters
De huidige protesten in Kirgizië zijn echter niet te vergelijken met de hevige protesten in Wit-Rusland, waar sinds de verkiezingen in augustus massaal gedemonstreerd wordt. Daar waar de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko al sinds 1994 het land regeert als een absolute alleenheerser , wordt de politiek van Kirgizië (een land met ongeveer zes miljoen inwoners) gedomineerd door verschillende clans, te vergelijken met de Italiaanse families die in de middeleeuwen onderling streden om de macht.
Foto Vladimir Pirogov/Reuters
Daags na de protesten wordt de rotzooi opgeruimd.
Foto Vyacheslav Oseledko/AFP