Podcast

Nobelprijs voor zwarte gaten

De Nobelprijs voor Natuurkunde is dinsdag toegekend aan Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez voor hun onderzoek aan zwarte gaten. Penrose krijgt de helft van de prijs, Genzel en Ghez delen de andere helft. Natuurkunde journalist Dorine Schenk praat je bij over de winnaars en hun onderzoek.

Penrose is een wis- en natuurkundige en Ghez en Genzel zijn astronomen. Eind jaren zestig liet Penrose zien dat instortende zware sterren binnen de algemene relativiteitstheorie kunnen leiden tot het ontstaan van ‘singulariteiten’ of zwarte gaten. Ghez en Genzel leidden onafhankelijk van elkaar het bestaan van het zwarte gat af uit meer dan dertig jaar aan observaties van sterrenbewegingen.

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Nobelprijs voor ontdekking hepatitis C-virus