Na de overstap binnen het concern had ze minder uren

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal arbeidsrecht, over een overplaatsing van Steps naar Miss Etam.

Een vestiging van Steps in het centrum van Arnhem.
Een vestiging van Steps in het centrum van Arnhem. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het filiaal waar ze twintig uur per week werkt als verkoopster gaat sluiten. Omdat kledingwinkelketen Steps, waar ze al 32 jaar werkzaam is, deel uitmaakt van een groter concern, wordt naar ander werk gezocht. Er is werk in een Miss Etam. Eind maart stuurt het concern, FNG, de vrouw een brief dat haar dienstverband bij Steps is beëindigd en dat ze overstapt naar Miss Etam. „De arbeidsovereenkomst betreffende jouw indiensttreding wordt zo spoedig mogelijk gestuurd”, staat er. In mei stuurt de vrouw drie e-mails naar het concern waarin ze vragen stelt over de hele gang van zaken. Ze heeft minder uren bij Miss Etam – vijftien in plaats van de twintig bij Steps. Dat betekent dus eigenlijk dat sprake is van functioneel ontslag voor vijf uur per week en dat de vrouw recht heeft op een transitievergoeding.

De zaak komt voor de rechter. Steps verweert zich door te stellen dat er geen sprake is van opzegging van de arbeidsovereenkomst, maar van contractovername. En bovendien, een transitievergoeding is echt niet op zijn plek: de vrouw werkt gewoon. „Daar is de transitievergoeding niet voor in het leven geroepen.” De rechter ziet het anders: er is geen sprake van contractovername, alleen al gelet op het feit dat de vrouw bij Miss Etam niet hetzelfde aantal uren heeft als bij Steps. Ook is er tussen Miss Etam en Steps geen akte opgesteld over de overname van de arbeidsovereenkomst, wat wel had gemoeten. En aangezien andere documenten ontbreken, kan de brief van eind maart enkel bestempeld worden als „wat Steps voor ogen had”: opzegging van het contract. En dus is de winkelketen de vrouw een transitievergoeding van ruim 10.500 euro verschuldigd.