Marechaussee schiet gewapende man neer op Schiphol

Mes Een 27-jarige man uit Tanzania belaagde marechaussees in de vertrekhal van Schiphol met een mes van „enkele tientallen centimeters”. Hij werd daarop in zijn been geschoten en gearresteerd. De marechaussee gaat niet uit van een terroristisch motief.
De vertrekhal van Schiphol waar het incident maandagavond gebeurde.
De vertrekhal van Schiphol waar het incident maandagavond gebeurde. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een 27-jarige man uit Tanzania heeft maandagavond marechaussees op luchthaven Schiphol belaagd met een mes. De man reageerde volgens de Koninklijke Marechaussee niet op de „herhaaldelijke oproep” om het mes neer leggen en is daarop in zijn been geschoten en overmeesterd. Volgens een woordvoerder ging het om „een mes van enkele tientallen centimeters”. De marechaussee gaat niet uit van een terroristisch motief.

Het incident gebeurde in de vertrekhal van het vliegveld. De marechaussees waren afgekomen op een melding dat iemand met een „groot mes” in de vertrekhal liep. Wat zijn motief was, werd niet gelijk duidelijk. Toen hij niet reageerde op de oproep, volgde het schot en was de situatie volgens de dienst „onder controle”. Daarop is de verdachte afgevoerd met een ambulance naar een ziekenhuis, waar hij is behandeld aan zijn verwondingen.

Niet veel later is een tweede man aangehouden omdat hij samen met de al gearresteerde Tanzaniaanse man was gezien op camerabeelden. Deze tweede persoon bleek volgens de marechaussee een „verwarde man”. Hij is nog dezelfde ochtend vrijgelaten en is geen verdachte meer in het onderzoek.

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee doen verder onderzoek naar het motief en de achtergrond van de verdachte. Hij heeft volgens een woordvoerder in het verleden ook voor overlast gezorgd op Schiphol. Ook doet de Rijksrecherche zoals gebruikelijk onderzoek naar geweldsgebruik door de marechaussee.