Lotte de Beer benoemd als directeur Wiener Volksoper

Operahuis De Volksoper staat bekend als betrekkelijk ouderwets en conservatief. Met Lotte de Beer kiest het huis nadrukkelijk voor verjonging.
De Beer werkte de afgelopen jaren voor verschillende operahuizen in en buiten Nederland.
De Beer werkte de afgelopen jaren voor verschillende operahuizen in en buiten Nederland. Foto Frank Ruiter

De Nederlandse operaregisseur Lotte de Beer (36) wordt de nieuwe artistiek directeur van de Wiener Volksoper. Dat heeft de Oostenrijkse staatssecretaris van Cultuur Andrea Mayer dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een vrouw deze functie gaat bekleden.

In september 2021 zal De Beer aantreden voor een periode van vijf jaar. Zij volgt de 66-jarige Robert Meyer op. Meyer leidt de Volksoper sinds 2007 en maakte een maand geleden bekend dat hij na zijn huidige termijn niet zal doorgaan. Zeven vrouwen en 26 mannen dongen mee voor de functie van artistiek directeur bij het beroemde operahuis.

De Beer heeft de afgelopen jaren gewerkt bij verschillende hoogstaande operahuizen, zowel in Nederland als daarbuiten. Ook leidt ze sinds 2010 haar eigen operagezelschap genaamd Operafront. Het gezelschap maakt kleinschalige, experimentele opera’s op bijzondere locaties zoals muziekfestival Lowlands. De Beer maakt zich sterk voor vernieuwing van de opera om zo een jonger publiek aan te trekken. In Wenen is De Beer al sinds het begin van haar carrière veel actief. Ze werkte er gastregisseur ook al frequent en met succes voor het Theater an der Wien, de Kammeroper en de Staatsoper.

Lees ook deze recensie van een productie van De Beer: Het kán, een opera over onze tijd

Brug tussen traditie en innovatie

Voor de Volksoper betekent de benoeming een duidelijke richtingverandering. Het huis staat bekend als betrekkelijk ouderwets en conservatief. Met Lotte de Beer - jong, vrouw, zeer geëngageerd - kiest het huis nadrukkelijk voor verjonging en een positie middenin het maatschappelijk discours en een focus op relevante actuele thema’s.

In een reactie zegt De Beer „oneindig blij” te zijn dat ze de Weense Volksoper mag gaan leiden. „Ik hoop dat ik kan helpen de opera van de toekomst vorm te geven. (…) Mijn doel is om de inwoners van Wenen te benaderen, bruggen te slaan tussen innovatie en traditie en tegelijkertijd de wereld te inspireren.”

De Wiener Volksoper opende in 1898 zijn deuren en is het grootste operahuis in de Oostenrijkse hoofdstad. Naast opera’s worden ook operettes, musicals en balletvoorstellingen vertoond in het gebouw. Meer dan 150 zangers en honderd dansers werken bij de instelling.