IMF: wereldeconomie krimpt minder dan eerder geraamd

BBP In juni voorspelde het IMF dat de wereldeconomie dit jaar met 4,9 procent zou krimpen. Deze prognose wordt iets bijgesteld.
Archiefbeeld van Georgieva tijdens een persconferentie van het IMF.
Archiefbeeld van Georgieva tijdens een persconferentie van het IMF. Foto Mike Theiler/Reuters

De wereldeconomie staat er minder slecht voor dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) enkele maanden geleden voorspelde. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva dinsdag bekendgemaakt. Het IMF verwacht dat de globale economie dit jaar iets minder zal krimpen dan in juni werd voorspeld. De prognoses krijgen daarom een „kleine opwaartse bijstelling”; volgende week zullen de nieuwe verwachtingen gepubliceerd worden.

Afgelopen juni voorspelde het IMF dat het wereldwijde bbp dit jaar met 4,9 procent zou krimpen. Dat zou de grootste afname zijn sinds de economische crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. De verwachting in juni was dat de wereldeconomie in 2021 weer met 5,4 procent zou herstellen. Hoe de ramingen worden bijgesteld, zal volgende week blijken. Georgieva zei dinsdag alleen uit te gaan van „gedeeltelijk en ongelijk” herstel in 2021.

Volgens Georgieva is er nu aanleiding om iets minder negatief gestemd te zijn. Dankzij de miljarden euro’s die overheden hebben uitgetrokken voor steunpakketten kunnen „geavanceerde economieën” zoals die van de Verenigde Staten en de eurolanden „de ernstigste schade voorkomen en met herstel beginnen”. Ook de Chinese economie vertoont sneller herstel dan eerder verwacht.

Lees ook dit stuk over de ramingen van juni: IMF nóg somberder over economie

‘De grote beklimming’

Georgieva benadrukte wel dat er niet te vroeg gejuicht moet worden. „Deze ramp is nog lang niet voorbij. Alle landen krijgen nu te maken met wat ik ‘de grote beklimming’ zal noemen - een moeilijke klim die lang, ongelijk en onzeker zal zijn.” Zij sluit niet uit dat er „tegenslagen” kunnen plaatsvinden.

Ook is de situatie voor armere landen zorgelijk, aldus Georgieva. Opkomende economieën en landen met lage inkomens hebben doorgaans zwakkere zorgsystemen, hogere schulden en zijn vaak afhankelijk van sectoren die zwaar getroffen worden door de pandemie zoals toerisme. „In deze landen zijn de schokken zo diep dat we het risico lopen dat een ‘verloren generatie’ ontstaat.” Georgieva roept rijkere landen op meer schuldhulp te verlenen om deze landen te helpen.

De nieuwe prognoses worden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vergaderingen van de Wereldbank en het IMF die van 12 tot en met 18 oktober plaatsvinden. Hierbij spreken bankiers, ministers, parlementariërs, wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven over zaken als de wereldeconomie, de bestrijding van armoede en de impact van steunpakketten. Dit jaar vindt het evenement grotendeels online plaats.