Recensie

Recensie Film

Heilig vuur van een delinquent

Drama In de Poolse succesfilm ‘Corpus Christi’ geeft een jeugdcrimineel zich uit voor priester. Dat levert een intense, soms sentimentele film op.

Crimineel Daniel (Bartosz Bielenia) heeft in de gevangenis God ontdekt. Na zijn vrijlating besluit hij zich impulsief uit te geven voor priester, in ‘Corpus Christie’.
Crimineel Daniel (Bartosz Bielenia) heeft in de gevangenis God ontdekt. Na zijn vrijlating besluit hij zich impulsief uit te geven voor priester, in ‘Corpus Christie’.

De nog jonge Poolse regisseur Jan Komasa heeft het vermogen om met zijn films een stevige dreun uit te delen en hij deinst daar ook niet voor terug. In de afgelopen jaren werkte hij zich in eigen land naar de top met films zoals het oorlogsdrama Warsaw 44, dat zowel hoge bezoekersaantallen haalde als filmprijzen in de wacht sleepte. Corpus Christi was de Poolse inzending voor de Oscars en kreeg ook daadwerkelijk een nominatie voor beste niet-Engelstalige film. Komasa werkt stevig door. De opvolger van Corpus Christi is sinds de zomer op Netflix te zien: thriller The Hater gaat over een kwaadaardige online-trol.

Corpus Christi is deels gebaseerd op feiten. Crimineel Daniel staat na zijn ontslag uit een jeugdgevangenis stuurloos in de wereld. Hij heeft een straf uitgezeten voor doodslag. Tijdens zijn detentie heeft hij het licht gezien en God ontdekt. Terug in de wereld besluit hij impulsief zich voor priester uit geven. Hij komt terecht in een dorp dat nog steeds de naweeën voelt van een zwaar verkeersongeluk. Daarbij kwam een groep jongeren om het leven. Met zijn geïmproviseerde methoden en oprechte religieuze vuur weet Daniel troost te bieden.

Komasa beheerst zijn metier tot in de puntjes en weet uit elke scène maximale zeggingskracht te halen. Met acteur Bartosz Bielenia heeft hij een acteur in huis met veel présence – ook dankzij zijn felle blauwe ogen. Regisseur en hoofdrolspeler zorgen er gezamenlijk voor dat volstrekt aannemelijk wordt gemaakt dat de dorpelingen het gezag en de boodschap van de jonge priester aanvaarden. Tegelijk is Daniel gelukkig geen al te opzichtige Jezusfiguur. Hij heeft het goede in zich, maar behoudt ook nog genoeg menselijke onhebbelijkheden.

Helaas zijn er nogal wat scènes waarin Komasa te veel wil en te veel uit de kast haalt. Hij laat Daniel tijdens de preek in gezang uitbarsten met een engelachtige jongensstem. Hij laat hem zijn habijt uittrekken om zijn ontblote bovenlijf aan het parochie te tonen. Had Komasa zulk opdringerig drama in Corpus Christi wat meer aan banden gelegd, dan zou dat vermoedelijk een overtuigender film hebben opgeleverd. Corpus Christi is een ongemakkelijke mix van effectief realisme en tamelijk woest en sentimenteel effectbejag.