Laatste nieuws Covid-19

Steun coronabeleid krimpt, twee derde Nederlanders wil strengere regels

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 6 oktober het belangrijkste nieuws bij rond de uitbraak van het coronavirus. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Het belangrijkste nieuws van dinsdag was:

 • Nederland kampte met een tekort aan remdesivir, het bekendste medicijn dat tegen ernstige coronaklachten wordt ingezet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid ontstond het tekort door „capaciteitsgebreken” bij de producent. In de loop van de dag is het tekort aangevuld met ruim 1.100 doses, voldoende voor de komende dagen.
 • Een voorstel van het Outbreak Management Team (OMT) om reizigers die Nederland binnenkomen te registreren is afgelopen zomer gesneuveld. Het OMT wilde dit registratiesysteem optuigen om binnenkomende coronabesmettingen te kunnen monitoren.
 • De app CoronaMelder kan landelijk geïntroduceerd worden. Een meerderheid van de Eerste Kamer, 51 leden, stemde dinsdag voor de bijbehorende tijdelijke app-wet. Het ministerie van Volksgezondheid gaat de app vanaf zaterdag uitrollen, laat minister Hugo de Jonge (CDA) weten.
 • Afgelopen week zijn in Nederland 27.485 mensen positief getest op het coronavirus. 89 mensen zijn overleden aan de gevolgen. Dat meldde het RIVM op basis van nieuwe cijfers. Vorige week werden 19.362 positieve tests verwerkt. Toen overleden wel meer mensen: 102.
 • De internationale luchtvaartfederatie IATA verwacht dat de branche in de tweede helft van 2020 ruim 65 miljard euro aan eigen vermogen moet aanspreken om het hoofd boven water te houden. Daarom worden overheden wereldwijd opgeroepen de luchtvaartindustrie opnieuw financieel bij te staan, zoals Nederland met KLM deed en Duitsland met Lufthansa.

Volg hier het coronablog van woensdag 7 oktober

Nieuwe maatregelen Italië: mondkapjes op straat verplicht

Mondkapjes worden in heel Italië ook op straat verplicht, en reizigers uit Nederland moeten zich laten testen voordat ze het land in mogen. Dat zijn twee elementen uit een pakket van maatregelen die de Italiaanse regering morgen zal invoeren. Minister van Gezondheid Roberto Speranza wees erop dat er nu in heel het land nieuwe besmettingen worden gemeld. Dinsdagavond werden er 2.465 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Italië vreest dat dit de voorbode is van een tweede golf.

Voor alle afgesloten publieke ruimtes gold al een mondkapjesplicht. In een vijftal regio’s moet sinds een paar dagen ook buiten een mondkapje worden gedragen. Vanaf morgen geldt die verplichting in alle twintig regio’s. Op overtreding staat een boete van 400 euro.

Nederland, België en het Verenigd Koninklijk zijn nu toegevoegd aan het lijstje van landen die volgens Rome een verhoogd risico betekenen. Reizigers uit die landen die Italië in willen, moeten op het vliegveld een sneltest ondergaan of met een test die niet ouder is dan 72 uur, kunnen aantonen dat ze niet positief zijn. Deze regels golden al voor reizigers uit Spanje, Griekenland, Kroatië, Malta, en delen van Frankrijk.

In Lazio, met de hoofdstad Rome, gold buiten al een kapjesplicht. Foto Angelo Carconi/EPA

Berlijnse horeca krijgt nachtklok, Amerikaanse legertop in quarantaine

Hieronder greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

 • Twitter heeft dinsdagavond een waarschuwing geplaatst bij een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. De waarschuwing luidt dat het bericht mogelijk „misleidende” en „potentieel schadelijke” informatie over het coronavirus bevat. In de tweet schrijft Trump: „Het griepseizoen komt eraan. Veel mensen, soms wel 100.000, sterven jaarlijks, ondanks het vaccin. [...] aan de griep. Daar moeten we mee leren leven, net zoals met Covid-19. Voor de meeste bevolkingsgroepen is dat minder fataal!!!”. Twitter stelt overigens niet welk deel van die tweet potentieel misleidende informatie bevat. Facebook haalde het bewuste bericht al eerder vandaag om dezelfde redenen van dat platform af. „Onjuiste informatie over de ernst van het virus halen we weg”, zei een woordvoerder van Facebook hierover tegen persbureau Reuters.

   

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Flu season is coming up! Many people every year, sometimes over 100,000, and despite the Vaccine, die from the Flu. Are we going to close down our Country? No, we have learned to live with it, just like we are learning to live with Covid, in most populations far less lethal!!!
  • In Berlijn moeten bars en restaurants van 23.00 uur tot 06.00 uur de deuren sluiten. De maatregel geldt tot zeker eind oktober en moet helpen bij het indammen van het coronavirus in de stad, die beroemd is om zijn nachtleven. De avondklok geldt ook voor winkels. Tankstations mogen in de nachtelijke uren geen alcohol verkopen. Verder wordt het aantal mensen dat bij bijeenkomsten mag zijn ingeperkt: dit gaat van 25 naar tien man. De Duitse publieke omroep meldt dat de maatregelen met name bedoeld zijn om privéfeestjes tegen te gaan.
  • De voltallige top van het Amerikaanse leger gaat uit voorzorg in quarantaine. De reden hiervoor is dat de vicecommandant van de Amerikaanse kustwacht positief is getest op het coronavirus. Vorige week bezocht de admiraal een bijeenkomst waar ook generaal Mark Milley, de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van de Amerikaanse strijdkrachten, bij aanwezig was. In een verklaring heeft het Pentagon gezegd dat iedereen die bij de bewuste bijeenkomst was, inmiddels is getest op het virus. Niemand zou verder besmet zijn.

Steun coronabeleid krimpt, twee derde Nederlanders wil strengere regels

Steeds minder Nederlanders staan achter het regeringsbeleid tegen corona. In september zei 75 procent van de Nederlanders het coronabeleid nog te steunen, deze maand is dat nog maar 65 procent. Dat meldt onderzoeksbureau I&O Research dinsdag, na eigen onderzoek onder 2.231 Nederlanders.

De steun voor maatregelen die zijn genomen met het oog op de volksgezondheid is in een maand gekrompen van 77 naar 70 procent. Maatregelen met betrekking tot de economie kunnen nog op een steun van 60 procent rekenen. Vorige maand was dat 62 procent. Waarom het vertrouwen gedaald is, wordt uit het onderzoek niet duidelijk. vorige week heeft het kabinet een aantal maatregelen verscherpt nadat het aantal geregistreerde besmettingen weer was toegenomen.

Critici hebben verschillende redenen voor hun afkeuren. Enerzijds vindt men dat het kabinet te afwachtend is, anderzijds vinden mensen dat de maatregelen niet duidelijk zijn. Zo hebben veel mensen liever dat het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten expliciet verplicht wordt, in plaats van „dringend geadviseerd” zoals nu het geval is.

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee derde van de Nederlanders voor strengere regelgeving en handhaving is. Een maand geleden lag dat percentage nog op 37 procent. 12 procent vindt momenteel dat de aanpak wel wat losser mag - een maand geleden was dat 26 procent.

Over het algemeen zeggen Nederlanders zich verder nog steeds te houden aan de coronamaatregelen. Een grote verandering is te zien op het gebied van het mondkapjesgebruik. Voor de zomer zei slechts 4 à 6 procent van de respondenten buitenshuis altijd of meestal een mondkapje te dragen; nu zegt 20 procent dat te doen. Nog eens 21 procent draagt soms een mondkapje. Vooral in grote steden worden veel mondkapjes gedragen.

Mondkapjes in een Deen-supermarkt in Enkhuizen. Foto Simon Lenskens

Belgen mogen nog maximaal drie ‘nauwe contacten’, cafés eerder dicht

België heeft de coronamaatregelen dinsdagavond aangescherpt vanwege het sterk toegenomen aantal besmettingen in het land. Dat melden Belgische media. Belgen mogen vanaf vrijdag nog met maximaal drie mensen „nauw contact” hebben, maximaal vier mensen thuis uitnodigen en op straat zijn samenkomsten met meer dan vier personen niet meer toegestaan. Cafés en restaurants moeten bovendien om 23.00 uur de deuren sluiten en iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk vanuit huis te werken.

Tijdens een persconferentie benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het belang van afstand houden en mondkapjes dragen als dat niet mogelijk is. Het dragen van een mondkapje is al verplicht op plekken waar afstand houden niet altijd mogelijk is, zoals in winkels en het openbaar vervoer. Ook vertelde hij dat er strenger gehandhaafd zal worden op de coronamaatregelen. „Sommige mensen lopen er wel de kantjes vanaf. Daarin gaan we strenger worden. Handhaving wordt belangrijk, overal: op markten, in winkelstraten en op het openbaar vervoer.”

Premier Alexander De Croo zei te begrijpen dat zijn landgenoten de coronaregels beu zijn, maar dat ze nodig zijn om de epidemie onder controle te krijgen. „Maar als we de regels nu niet naleven, dan zal de volgende stap zijn dat we de regels nog strenger moeten maken. (…) De regels die we voorstellen, zijn er niet om ons het leven lastig te maken, maar om mensen die ons na aan het hart liggen te beschermen.”

Mensen op straat in Brussel. Foto Francisco Seco/AP

VWS: voorraad remdesivir aangevuld met ruim 1.100 doses

Het RIVM heeft dinsdag een nieuwe levering van virusremmer remdesivir ontvangen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Met de 1.169 doses, moeten Nederlandse ziekenhuizen enkele dagen vooruit kunnen. Per dag worden volgens persbureau ANP momenteel zo’n vierhonderd doses opgebruikt. Het middel zal zo snel mogelijk worden doorgestuurd naar ziekenhuizen die erom vragen.

Eerder op dinsdag bleek dat de voorraad remdesivir van het RIVM op was. Volgens het ministerie is het tekort ontstaan door capaciteitsgebreken bij producent Gilead. De woordvoerder kan niet zeggen wat voor gevolgen deze vermeende gebreken hebben voor de volgende levering en voor de Nederlandse voorraad remdesivir op langere termijn.

Nederland is niet het enige Europese land dat kampt met tekorten aan het medicijn. Volgens persbureau Reuters hebben ook meerdere Poolse ziekenhuizen te weinig doses van het middel in huis en wordt in het Verenigde Koninkrijk selectiever behandeld met remdesivir, om zo tekorten te voorkomen. In andere landen, zoals Duitsland, is voorlopig geen sprake van een tekort.

Remdesivir is een virusremmer en het eerste medicijn tegen Covid-19 dat is goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Het middel, dat ooit is ontwikkeld voor de behandeling van ebola, wordt toegediend aan mensen met ernstige klachten. De Amerikaanse president Donald Trump, bij wie vorige week Covid-19 werd vastgesteld, kreeg de virusremmer ook toegediend.

Proef met concert voor duizend bezoekers in Barcelona

Concertzaal Sala Apolo, universiteitsziekenhuis Germans Trias i Pujol en popfestival Primavera Sound in Barcelona hebben plannen voor een bijzondere proef. De organisaties willen een concert voor duizend bezoekers organiseren, die vrij mogen bewegen en geen anderhalve meter afstand tot elkaar hoeven te bewaren.

Er wordt een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo moeten bezoekers bij aankomst een sneltest afnemen die antilichamen voor het coronavirus meet en die volgens betrokken internist Boris Revollo ook actieve besmettingen kan vaststellen. Geïnfecteerde personen komen er als vanzelfsprekend niet in, verzekert Sala Apolo-directeur Jordi Martín in El País. Ook wordt de temperatuur bij de duizend bezoekers opgenomen. De helft van de bezoekers moet daarnaast een meer nauwkeurige PCR-test laten doen. Dit is vooral om het verschil in effectiviteit met de sneltest te vergelijken, aldus Revollo.

Eenmaal binnen zijn mondkapjes verplicht, maar bezoekers zijn verder vrij om te gaan en staan waar ze willen. In de dagen na het concert wordt hun gezondheid gemonitord, om te zien in hoeverre er toch coronabesmettingen hebben plaatsgevonden in de popzaal. Na acht dagen moeten alle duizend proefpersonen een PCR-test afnemen.

Een datum en andere details over het project ontbreken nog, maar internist Revollo zegt tegen de Catalaanse radiozender Rac-1 dat het plan in elk geval is de proef nog deze maand te organiseren.

Concertbeeld uit Sala Apolo in Barcelona. Foto Alterna 2 (CC BY 2.0)

Internationale luchtvaartkoepel pleit voor meer overheidssteun

De internationale luchtvaartfederatie IATA verwacht dat de branche in de tweede helft van 2020 ruim 65 miljard euro aan eigen vermogen moet aanspreken om het hoofd boven water te houden. Omdat het mondiaal vliegverkeer ook volgend jaar nog niet als vanouds zal opereren, schat de koepel dat dan nog eens vijftig tot zestig miljard zal verdampen.

Traditioneel wordt er in de wintermaanden altijd al minder omgezet, maar vangen maatschappijen dat op met hun inkomsten uit de zomer. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de branche volgens schattingen van IATA maar half zoveel omgezet als in dezelfde periode in 2019. In juli en augustus werden wereldwijd voor bijna tachtig procent minder vliegbewegingen gemaakt (zowel kilometers als het aantal passagiers) dan in dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2020 schat IATA een daling van 66 procent.

Ceo Alexandre de Juniac: „Omdat nog steeds onduidelijk is wanneer er weer vrijuit gereisd kan worden, kunnen we er niet op rekenen dat een piek in het kerstvakantieseizoen de reserves weer aanvult tot aan de lente.” Daarom roept hij overheden wereldwijd op de luchtvaartindustrie opnieuw financieel bij te staan, zoals Nederland met KLM deed en Duitsland met Lufthansa. „We zijn dankbaar voor de hulp tot nu toe (…), maar de initiële steunprogramma’s lopen af. Daarom trekken we opnieuw aan de bel. Als steunprogramma’s niet worden verlengd of vervangen, zullen de consequenties voor de industrie verschrikkelijk zijn.”

Foto Elijah Nouvelage/Reuters

Horeca in Frankfurt moeten uiterlijk 22.00 uur sluiten

Cafés en restaurants in de Duitse stad Frankfurt moeten vanaf komende vrijdag uiterlijk om 22.00 uur gesloten zijn. Dat heeft burgemeester Peter Feldmann (SPD) vandaag bekendgemaakt, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Alle gasten moeten op dat moment het etablissement verlaten hebben.

Ook mogen op feesten binnenshuis nog maximaal tien mensen aanwezig zijn. Buitenshuis geldt een maximum van 25 gasten. In winkelcentra en drukke winkelstraten moeten verplicht mondkapjes gedragen worden.

Verder overweegt de stad om een groot herfstfeest uit te stellen. Er wordt nog overlegd over een alcoholverbod op bepaalde openbare plaatsen. In tegenstelling tot Nederland is drinken in het openbaar normaliter toegestaan in Duitsland.

Het aantal coronabesmettingen in Frankfurt is de afgelopen tijd opgelopen en nadert de signaalwaarde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Bij die waarde worden in Duitsland lokale maatregelen genomen.

LCPS: 975 coronapatiënten in het ziekenhuis, 83 meer dan maandag

In Nederlandse ziekenhuizen zijn dinsdag 975 patiënten opgenomen vanwege Covid-19. Dat zijn er 83 meer dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze patiënten worden er 190 verzorgd op de intensive care. Het afgelopen etmaal kwamen daar dertien mensen bij.

Daarnaast zijn de afgelopen 24 uur achttien opgenomen patiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio, waarvan twee patiënten op de IC. „Het aantal opgenomen Covidpatiënten blijft snel stijgen. We verwachten dat deze stijging ook in de komende dagen door zal zetten”, aldus voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Dat heeft tot gevolg dat verschillende ziekenhuizen hun reguliere zorg verminderen, aldus Kuipers.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden bij het RIVM 4.548 positieve tests gemeld, dat is iets minder dan de 4.575 positieve tests van een dag eerder.

Afgelopen week ruim 27.000 besmettingen

Afgelopen week zijn in Nederland 27.485 mensen positief getest op het coronavirus. Dat meldt het RIVM vandaag in de weekcijfers.

In totaal stierven 89 mensen aan het coronavirus, een daling van dertien ten opzichte van een week daarvoor. De doden hadden een leeftijd tussen de 50 en 95 jaar. Van alle tests die werden afgenomen, was 9,1 procent positief. Vorige week lag dat percentage op 8,0 procent.

Het grootste aantal positief geteste mensen bevindt zich nog steeds in de leeftijdscategorie 18-24 jaar. Het reproductiegetal (de ‘R’) ligt momenteel op 1,17 en is daarmee nauwelijks veranderd in een week tijd. Een R van 1,17 betekent dat 100 mensen die het coronavirus onder de leden hebben gemiddeld 117 nieuwe mensen besmetten.

Een week eerder werden nog 19.326 besmettingen vastgesteld en waren er 601 ziekenhuisopnames, waarvan honderd op de ic. Er vielen toen 102 doden.

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Aanvullen remdesivir-voorraad kan nog weken duren

Het kan nog weken duren voordat het tekort aan remdesivir in Nederland verholpen is. Er moeten nog stappen genomen worden op Nederlands én Europees niveau voor de voorraden van het RIVM weer aangevuld zijn en opgestuurd kunnen worden naar de ziekenhuizen.

De eerste stap is een nieuw contract tussen de Europese Commissie (EC) en remdesivir-producent Gilead Sciences, vertelt een commissiewoordvoerder desgevraagd. De EC onderhandelt sinds half september namens de lidstaten met Gilead over de voorwaarden waaronder de EU-landen dit medicijn kunnen aanschaffen. Deze onderhandelingen zijn vrijwel afgerond en de woordvoerder verwacht dat het contract deze week nog ondertekend zal worden.

Maar dat is slechts de eerste stap. Nederland moet na de ondertekening van het nieuwe contract een order plaatsen bij Gilead. Daarna is het wachten op de levering. Volgens de EC-woordvoerder is niet met zekerheid te zeggen hoe lang dit zal duren, maar zij stelt uit te gaan van meerdere weken. „Eind juli hebben we ook een contract gesloten met deze producent en die doses zijn in de loop van augustus en september verdeeld.” Mogelijk is in het contract een maximale leveringstijd vastgelegd, maar daarover kan de woordvoerder niets zeggen.

Dinsdagochtend bleek dat de voorraden van virusremmer remdesivir van het RIVM op zijn. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder op de dag „binnen enkele dagen” een nieuwe levering te verwachten. Het is onduidelijk of ook andere EU-lidstaten kampen met tekorten van het medicijn. Remdesivir is het eerste medicijn tegen Covid-19 dat is goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten en wordt ingezet bij mensen met ernstige klachten.

China vraagt WHO vaccin te beoordelen

China is in gesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om in China ontwikkelde vaccins tegen Covid-19 gekeurd te laten worden door de internationale organisatie. Dat zou een eerste stap kunnen zijn om het geneesmiddel internationaal te kunnen verspreiden. Dat heeft de WHO in een persconferentie laten weten, meldt persbureau Reuters. De vaccins zijn afgelopen tijd al toegediend aan honderdduizenden Chinezen, hoewel klinische tests nog niet zijn afgerond. Er zijn vier experimentele vaccins in ontwikkeling, waarvan twee momenteel door de laatste testfase gaan.

Eerste Kamer akkoord met wet Corona-app

De app CoronaMelder kan landelijk geïntroduceerd worden. Een meerderheid van de Eerste Kamer, 51 leden, stemde dinsdag voor de bijbehorende tijdelijke app-wet. Het ministerie van Volksgezondheid gaat de app vanaf zaterdag uitrollen, laat minister Hugo de Jonge (CDA) weten.

Lees het nieuwsbericht: Eerste Kamer akkoord met wet voor corona-app

Politie- en boabond willen landelijke mondkapjesplicht

Politiebond ANPV en BOA Bond zijn allebei voorstander van een landelijke verplichting van het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes. Zij wijzen daarbij op het belang van duidelijke regels bij handhaving, meldt persbureau ANP. Ook politievakbond ACP pleit voor landelijke regie. Volgens die bond leidt het huidige dringende advies om mondkapjes te dragen tot onduidelijkheid.

ANPV-vicevoorzitter Hans Schoones wijst in zijn pleidooi op de mondkapjesverplichting in Duitsland. „Die werkt goed in Duitse restaurants, winkels en cafés. In restaurants worden klanten keurig begeleid naar de tafel, waar ze het mondkapje weer mogen afdoen. En gasten doen het mondkapje weer op als ze naar het toilet gaan. Dat werkt daar perfect”, zegt Schoones. Als de besmettingscijfers blijven stijgen, kan de overheid volgens hem niet anders dan mondkapjes verplichten. „Het is echt een kwestie van gedrag en cultuur.”

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP moeten er regels komen voor heel Nederland. „Het stoort politiemensen enorm als er beleid wordt afgekondigd en dat burgemeesters kort daarna weer wat anders vragen. We hebben behoefte aan eenduidigheid. Hou met elkaar één lijn vast.”

Ook voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond pleit voor duidelijkheid. „Maak er een plicht van, dan is het duidelijk voor iedereen”, zegt Kuin in navolging van onder andere burgemeester René Verhulst van Ede. Kuin: „Als 95 procent zich aan de draagplicht houdt, kijk naar het openbaar vervoer, dan valt een draagplicht door boa’s te handhaven. Ik wil eraan toevoegen dat de overheid een plicht duidelijk moet communiceren, met uitleg en motivatie. Het helpt niet als het RIVM blijft zeggen dat mondkapjes geen nut hebben.”

Culturele centra in omgeving Den Bosch mogen toch ook 250 bezoekers ontvangen

Theaters, culturele centra en poppodia in Den Bosch en de rest van de veiligheidsregio Brabant-Noord mogen vanaf vandaag maximaal 250 bezoekers ontvangen. Dat heeft de veiligheidsregio, die naast Den Bosch zestien andere Brabantse gemeenten vertegenwoordigt, dinsdag bekendgemaakt. Daarmee komt Brabant-Noord terug op het besluit van eind september om géén uitzonderingen te maken voor de grote schouwburgen en concertzalen en in deze gebouwen maximaal dertig personen toe te laten.

Voorzitter van de veiligheidsregio Jack Mikkers stelt het besluit genomen te hebben omdat deze versoepeling „landelijk, in de afgelopen week, de norm is geworden”. Verschillende veiligheidsregio’s lieten de afgelopen weken meer bezoekers toe in centra met een cultureel belang. Daardoor ontstond verdeeld beleid: in Den Bosch mochten theaters maximaal dertig personen ontvangen voor een voorstelling, 35 kilometer verderop in Eindhoven lag het maximum op 250 bezoekers. „We hebben voor alle maatregelen behoefte aan landelijke heldere criteria en ik vertrouw erop dat die snel komen”, aldus Mikkers.

Theaters, culturele centra en poppodia in Brabant-Noord moeten zich wel aan andere coronamaatregelen houden. Zo moeten horecagelegenheden in deze instellingen om 22.00 uur sluiten en mogen gezelschappen die een concert of voorstelling bezoeken uit maximaal vier personen bestaan.

Stoelen staan op anderhalve meter afstand in een zaal van de evenementenhal Mainstage in Den Bosch. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

‘Soa-tests van commerciële aanbieders populair door tekort bij GGD’

Bedrijven die soa-zelftests aanbieden, zagen de vraag naar hun product de afgelopen maanden toenemen. Dat zou voornamelijk komen doordat veel GGD’s de soa-zorg hebben verminderd, om meer te kunnen testen op het coronavirus en bron- en contactonderzoek te kunnen doen. Dat concludeert radiozender BNR dinsdag na een rondgang bij zelftestaanbieders Testalize en Soapoli-online.

Soapoli-online stelt sinds maart zeker 45 tot 50 procent meer zelftests te hebben verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Testalize spreekt van een toename van 30 procent. Oprichter van Soapoli-online Klazien Visser zei tegen BNR dat mensen op zoek naar een „alternatieve manier van testen, die ook betrouwbaar is” nu GGD’s en huisartsen minder fysieke spreekuren aanbieden. Wie een soa vermoedt, kan via verschillende aanbieders online een zelftest bestellen die thuis wordt geleverd. Deze moet vervolgens per post naar het laboratorium gestuurd worden.

De tests van Soapoli-online zouden in dezelfde laboratoria worden uitgevoerd als waar de huisarts en GGD ook laten testen en daarmee betrouwbaar zijn, aldus Visser. Expertisecentrum Soa Aids Nederland onderschrijft dat, maar is kritischer op tests die bij drogisterijen te koop zijn. Deze worden vaak niet naar laboratoria gestuurd en zijn daarmee volgens het expertisecentrum onbetrouwbaar. De kosten voor een zelftest die naar een lab wordt opgestuurd, liggen tussen de 35 en 200 euro, aldus Soa Aids Nederland.

Een soa-polikliniek bij de GGD in Amsterdam. Foto Rick Nederstigt/ANP

PostNL rekent op flink meer winst, extraatje voor personeel

PostNL verwacht dat het eind dit jaar flink meer winst overhoudt nu het meer pakketjes bezorgt door de coronacrisis. Dat meldt het grootste Nederlandse postbedrijf dinsdag in een tussentijds handelsupdate. Daarin maakt het bedrijf ook bekend in het voorjaar 2021 over dit jaar weer dividend te zullen uitkeren en dat werknemers die fulltime werken een extraatje van 250 euro krijgen. Ook de overige pakketbezorgers en medewerkers van sociale werkvoorzieningbedrijven kunnen „iets extra’s” verwachten voor hun inspanningen.

Het resultaat voor aftrek van rente en belasting (ebit) van PostNL komt naar verwachting uit op zeker 175 miljoen euro. Dat is aanzienlijk hoger dan het eerder genoemde verwachte bedrijfsresultaat van tussen de 110 miljoen tot 130 miljoen euro. De handelsupdate zorgt voor dinsdagochtend voor optimisme onder beleggers: de aandelenkoers staat op dit moment met 2,93 euro ruim 12 procent hoger dan de opening.

PostNL houdt desondanks een slag om de arm voor de rest van het jaar. Het bedrijf wijst op de toegenomen onzekerheden door de tweede pandemiegolf. „Het zicht op het vierde kwartaal, voor PostNL het belangrijkste kwartaal van het jaar, en op 2021 blijft beperkt en is afhankelijk van eventuele nieuwe coronamaatregelen, een potentieel hoger ziekteverzuim en daarnaast macro-economische ontwikkelingen en het consumentenvertrouwen. Dit kan de bestedingen tijdens de feestdagen, maar ook in 2021, beïnvloeden”, schrijft het postbedrijf in de update. Op 2 november presenteert het bedrijf zijn derde kwartaalcijfers.

‘Voorstel registratiesysteem voor binnenkomende reizigers gesneuveld’

Een voorstel van het Outbreak Management Team (OMT) om reizigers die Nederland binnenkomen te registreren is afgelopen zomer gesneuveld. Dat meldt de NOS op basis van documenten die het heeft verkregen via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het OMT wilde dit registratiesysteem optuigen om binnenkomende coronabesmettingen te kunnen monitoren.

Het OMT deed de voorstellen op 29 juli aan het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO), een team van ambtenaren van onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de GGD-GHOR. De BAO betwijfelde destijds of zo’n registratieplicht te handhaven was. Het „zicht op reisbewegingen” zou te veel ontbreken om het plan uitvoerbaar te maken.

Afgelopen weekend stelde het RIVM dat de tweede golf die Nederland momenteel raakt begon door vakantiegangers die het virus meenamen uit Spanje en Zuid-Frankrijk. Vervolgens verspreidde de ziekte zich via feesten en studentenhuizen door de rest van Nederland. De eerste golf drong het land binnen door toeristen die terugkeerden uit Oostenrijk en Noord-Italië, waarna het virus zich verspreidde door carnaval.

Bezinningsperiode ‘Aandacht voor elkaar’ begonnen

Het landelijke initiatief ‘Aandacht voor elkaar’ is vandaag begonnen in ‘s-Hertogenbosch. De campagne markeert het begin van een periode van lokale en regionale initiatieven waarbij wordt stilgestaan bij de maatschappelijke gevolgen van de pandemie.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) gaan vandaag in gesprek met een groep Bosschenaren over hoe zij de periode dat het coronavirus rondwaart in Nederland hebben ervaren en wat dit met hen doet. Omroep MAX neemt een deel van deze gesprekken in 1931 Congrescentrum op. De zussenband O’G3NE, bekend van hun deelname aan Eurovision in 2017 en winst van The Voice in 2014, zingen een lied dat zij speciaal voor de gelegenheid hebben geschreven.

Lees ook: Verlies en rouw tijdens corona: de stilte in huis werd ineens heel luid

Eerder werd nog gesproken van een ‘nationale bezinningsdag’ op 6 oktober, maar Rutte liet later weten dat deze dag het begin van een periode zou zijn waarbij Nederland stilstaat bij de sociale impact van de coronacrisis. De campagne heeft geen vastgestelde einddatum. De landelijk overheid organiseert zelf geen evenementen, maar ondersteunt wel lokale initiatieven.

Groeiend aantal besmettingen

De tweede coronagolf begint langzaam maar zeker op de eerste te lijken. Kijk naar het aantal positieve tests: bijna 4.600 werden er maandag gemeld – een hoogtepunt sinds het testbeleid begin juni werd verruimd. Of neem het aantal ‘besmettelijke’ mensen, dat het RIVM berekent – zij het met een flinke foutmarge. Op dit moment zijn er naar schatting zo’n 146.000 ‘besmettelijke mensen in Nederland’, ongeveer evenveel als half maart. En dat aantal stijgt.

Lees de voorpagina van nrc.next: Tweede coronagolf begint zorgelijk veel op eerste te lijken

RIVM en ziekenhuizen kampen met tekort aan virusremmer remdesivir

Nederland kampt met een tekort aan remdesivir, het bekendste medicijn dat tegen ernstige coronaklachten wordt ingezet. Dat bevestigen het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdag na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Het RIVM, dat de bevoorrading van het medicijn centraal beheert en opstuurt naar ziekenhuizen, heeft momenteel geen doses van remdesivir meer.

De Nederlandse voorraad van remdesivir wordt centraal ingekocht door de Europese Commissie, die vervolgens de verdeling over de verschillende lidstaten regelt. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zou al enkele weken in gesprek zijn met Brussel om meer doses van de virusremmer naar Nederland te halen. Het ministerie verwacht „binnen enkele dagen” een nieuwe levering van de virusremmer, maar benadrukt dat het een „schaars product” is. „De komende weken zal er druk blijven op wat we in voorraad hebben van remdesivir”, aldus het ministerie. Het ministerie weet niet of andere landen ook met een tekort aan de virusremmer kampen.

Remdesivir werd eind juni als eerste medicijn tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen ebola, maar nooit als zodanig gebruikt. De Amerikaanse president Donald Trump, bij wie vorige week Covid-19 werd vastgesteld, kreeg de virusremmer de afgelopen dagen toegediend.

Ook het Nederlandse testbeleid kent nog steeds tekorten. Hoewel iedereen zich sinds 1 juni kan laten testen bij een van de GGD’s, bleek dat mensen in de praktijk vaak lang moesten wachten tot een testpunt in de buurt een plek vrij had. Na kritiek beloofde het ministerie van VWS dat de tekorten nog deze maand verholpen moeten zijn. Het aantal positieve coronatests en het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care stijgt de afgelopen weken „fors”, aldus het RIVM. Maandag kreeg het instituut 4.581 positieve coronatests binnen, ruim vijfhonderd meer dan een dag eerder.

Lees ook: Wanhopig probeert minister De Jonge het instortende testbeleid te redden

Laatste nieuws

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van maandag 5 oktober was:

 • Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) zegt dat een via sociale media verspreide lijst met nieuwe coronamaatregelen niet echt is. De meest in het oog springende van die genoemde maatregelen: een avondklok in de vier grote steden.
 • Spoorbeheerder ProRail waarschuwt voor problemen met het treinverkeer vanwege een tekort aan treinverkeersleiders. De organisatie kampt al met een structureel personeelstekort maar nu zitten ook nog medewerkers met milde klachten thuis in afwachting van een coronatest.
 • Willem Engel, voorman van de beweging Viruswaarheid die zich verzet tegen de corona-maatregelen, is voor zijn huis in Rotterdam aangevallen. Daarbij is een ruit ingeslagen. De politie heeft een 39-jarige verdachte uit Hellevoetsluis aangehouden.
 • Het RIVM heeft tussen zondag- en maandagmiddag 4.581 nieuwe positieve coronatests verwerkt. 892 mensen liggen in Nederland in het ziekenhuis met Covid-19-klachten en 177 van hen worden behandeld op een afdeling voor intensieve zorg. Dat zijn er veertien meer dan op zondag.

Lees hier het blog van maandag 5 oktober terug