In beeld

Vijfduizend migranten uit Honduras op weg naar de Verenigde Staten

Een karavaan van zo'n vijfduizend migranten is woensdag uit Honduras vertrokken op weg naar de Verenigde Staten. De migranten ontvluchtten hun thuisland vanwege de armoede, die nog eens versterkt is door de coronacrisis. Om de Verenigde Staten te bereiken, moeten zij Guatemala en Mexico doorkruisen. Beide landen hebben hun grenzen gesloten vanwege de pandemie.
Een aantal van de duizenden migranten uit Honduras die op weg zijn naar de Verenigde Staten. Onderweg komen ze door Guatemala en Mexico.
Foto AFP/Johan Ordonez
Honduras telt tot nu toe zeker 2.400 geregistreerde sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Het land wordt economisch hard geraakt door de pandemie.
Foto AFP/Johan Ordonez
De eerste grens die de migranten moesten oversteken, is die met Guatemala. Dat deden zij donderdag door een militaire blokkade te overlopen.
Foto AFP/Orlando Sierra
Guatemala is niet blij met de karavaan. Het land vreest dat de migranten het virus met zich meedragen en verder verspreiden.
Orlando Sierra/AFP
Het Guatemalteekse leger heeft maandag dan ook een groot deel van de karavaan teruggestuurd naar Honduras.
Foto AFP/Johan Ordonez
De teruggestuurde migranten worden in legertrucks terug naar hun thuisland gebracht.
Foto AFP/Johan Ordonez
Sommige migranten gaan vrijwillig mee met het Guatemalteekse leger, anderen verzetten zich.
Foto AFP/Alfredo Estrella
Volgens de Guatemalteekse president Alejandro Giammattei kan de karavaan tot een nieuwe opleving van het coronavirus leiden. In Guatemala testten tot nu toe tegen de honderdduizend inwoners positief op het virus.
Foto AFP/Johan Ordonez
Een gedeelte van de groep rust op straat in Guatemala. Zij zijn niet teruggestuurd en op weg naar de grens met Mexico.
Foto AFP/Johan Ordonez
De migranten stuiten niet overal op weerstand. Hier deelt een Guatemalteekse eten aan hen uit.
Foto EPA/Esteban Biba
Een gezin doorkruist Guatemala op weg naar Mexico. Doordat de karavaan is opgebroken door het leger in Guatemala, hervat een deel van de migranten de tocht alleen.
Foto EPA/Esteban Biba
Langs de weg richting de Mexicaanse grens staan op een aantal plekken militairen. Zij kunnen de migranten terugsturen naar hun thuisland.
Foto EPA/Esteban Biba
De migranten die de grens van Mexico weten te bereiken, zijn ook daar niet welkom. Vanwege de pandemie heeft Mexico de grens met Guatemala gesloten.
Foto AP/Moises Castillo
Sommige migranten wagen toch een poging en proberen door de militaire blokkade aan de Mexaanse grens te komen. Zij willen koste wat kost de Verenigde Staten bereiken.
Foto Reuters/Luis Echeverria