‘Meer dan helft meisjes en jonge vrouwen slachtoffer van online intimidatie’

Social media Intimidatie van meisjes en jonge vrouwen neemt volgens onderzoek toe als zij deel uitmaken van een minderheidsgroep of zich uitspreken over vrouwenrechten.
Een meisje in Ivoorkust maakt gebruik van een online portaal om misbruik te melden.
Een meisje in Ivoorkust maakt gebruik van een online portaal om misbruik te melden. Foto Issouf Sanogo/AFP

Van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud is 58 procent het slachtoffer van online intimidatie. Dat concludeert Plan International op basis van onderzoek onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen. Van de ondervraagde Nederlandse meisjes had eveneens 58 procent ervaring met intimidatie.

De ervaringen van de slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het toegestuurd krijgen van pornografische beelden en bedreigingen met verkrachting. Intimidatie neemt volgens het onderzoek toe als de vrouwen deel uitmaken van een minderheidsgroep of zich uitspreken over vrouwenrechten en feminisme.

Internetintimidatie kan, net zoals intimidatie op straat, leiden tot blijvende psychische klachten, waaronder stress, slapeloosheid en een gevoel van onveiligheid, schrijft Plan. Een op de vijf slachtoffers blijft na intimidatie helemaal weg van sociale media, zoals WhatsApp, Instagram en Facebook, of maakt aanzienlijk minder gebruik van sociale media.

Wereldmeisjesdag

Plan International roept socialemediabedrijven en regeringen op om actie te ondernemen. „Deze ervaringen zijn niet ‘normaal’ en meisjes zouden niet geconfronteerd moeten worden met online gedrag dat op straat crimineel is.” Daders zouden ter verantwoording moeten worden geroepen, meent Plan, en er moeten toegankelijkere en efficiëntere manieren komen om intimidatie te melden.

Het onderzoek van Plan is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag op 11 oktober. De ondervraagde vrouwen komen uit onder andere Brazilië, Indonesië, Soedan, de Verenigde Staten en India. Ook deden er duizend Nederlandse vrouwen en meisjes mee.