Necrologie

Japanner met succes in Parijs

Kenzo Takada (1939-2020) Met zijn vrolijke, kleurrijke kleren werd de Japanse mode-ontwerper wereldberoemd.

Kenzo in Parijs, 2009.
Kenzo in Parijs, 2009. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

De Japanse modeontwerper Kenzo Takada is zondag overleden aan Covid-19. De 81-jarige ontwerper was opgenomen in een ziekenhuis in de Franse hoofdstad Parijs. Takada, meestal kortwerg Kenzo genoemd, was de eerste Japanse ontwerper die doordrong tot de Parijse modewereld.

Takada, zoon van de uitbaters van een hotel, volgde een modeopleiding in Tokio. In 1964 ging hij met de boot van Japan naar Parijs, stad van zijn grote voorbeeld Yves Saint Laurent. Het plan was een half jaar te blijven, tot hij er zijn partner ontmoette, die in 1990 overleed.

Hij opende een kleine boetiek, Jungle Jap, waar hij aanvankelijk handgemaakte kleding verkocht die hij had gemaakt van stoffen die hij goedkoop op de markt had gevonden. Het gelijknamige merk begon hij in 1970. Ook in Nederland werden zijn vrolijke, kleurrijke kleren van katoen met bloemen- en jungleprints, die hij toonde in voor Parijs ongekend uitbundige shows, een succes.

Takada in 1981 Foto Oliveiro Toscani

In 1976 werd het label omgedoopt tot Kenzo, omdat na een show in de VS bleek dat de naam Jungle Jap daar niet goed viel. Zijn eerste mannenlijn werd in 1983 gelanceerd, het eerste parfum in 1988.

Takada verkocht zijn modehuis in 1993 aan het Franse luxeconcern LVMH voor een kleine half miljard frank (zo’n 73 miljoen euro). Zes jaar later trok hij zich terug uit de mode. „Ik ben zestig jaar oud en heb een dertigjarige carrière. Ik wil al heel lang genieten van het leven, reizen en vrienden zien”, zei hij destijds tegen persbureau AFP. Takada richtte zich op meubel- en interieurontwerp. Dit jaar was hij met twee partners nog een nieuw bedrijf begonnen, K-3.

De Portugees Felipe Oliveira Baptista is tegenwoordig creatief verantwoordelijk voor Kenzo. Onder de twee vorige creatief directeuren, het Amerikaanse duo Carol Lim en Humberto Leon, was het merk een paar jaar lang een wereldwijde hype.