‘Alle Syriërs in Al-Hol worden naar huis gestuurd’

Syrië De autoriteiten in Rojava willen en kunnen niet langer voor de tienduizenden inwoners van Al-Hol zorgen, en willen daarom alle Syriërs vrijlaten.
Een vrouw in het vluchtelingenkamp in het Syrische Al-Hol, eind vorige maand.
Een vrouw in het vluchtelingenkamp in het Syrische Al-Hol, eind vorige maand. Foto Delil Souleiman/AFP

De autoriteiten in Rojava, Syrisch-Koerdistan, willen alle dat Syriërs het vluchtelingenkamp Al-Hol verlaten. Dat heeft de voorzitter van het bestuur van de regio Elham Ahmad aangekondigd, meldt de nieuwssite Rojava Information Center (RIC) maandag op Twitter. Volgens RIC is Ahmad van plan om alle Syriërs terug naar huis te sturen, en waar nodig een generaal pardon te verlenen. Voor de Irakezen zou een andere oplossing worden gezocht. Het gaat veelal om vrouwen en kinderen uit voormalig IS-gebied.

Ahmad noemde de situatie in het kamp volgens RIC een „zware last op de schouders” van het regiobestuur. Rojava „is niet verplicht exorbitante bedragen te betalen om deze mensen van voedsel en andere zaken te voorzien, laat staan de dagelijkse problemen aan te pakken waaronder moorden, verkrachtingen, enzovoort”. Het bestuur heeft daarom een besluit in de maak waarmee de inwoners van het kamp onder verantwoordelijkheid van stamhoofden terug naar huis gestuurd worden, en waar nodig (afhankelijk van misdrijven waarvan ze verdacht worden) een generaal pardon krijgen. Dat besluit is nog niet gepubliceerd en moet voorgelegd worden aan het parlement.

In Al-Hol zitten volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties uit juli zo’n 25.000 Syriërs. Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) waarschuwde toen al dat de spanningen er opliepen door onder meer (dreigende) watertekorten en onduidelijkheid over de vooruitzichten voor de bewoners. In het kamp wonen mensen afkomstig uit voormalig IS-gebied. Van een deel wordt gevreesd dat ze nog altijd radicaal gedachtengoed aanhangen. Af en toe vertrekken groepen van honderden mensen naar Deir-Ez-Zor. Daar zijn afspraken gemaakt met stamhoofden die garant staan dat zij geen bedreiging vormen.

Vrijwel alle inwoners van het kamp, 94 procent, zijn vrouwen of kinderen. Naast Syriërs wonen er zo’n 30.500 Irakezen en 10.000 mensen uit andere landen, waaronder Nederland.