50Plus krijgt geen rust, maar juist meer chaos

Tweede Kamerverkiezingen Het bestuur van 50Plus zag haar kandidaat Liane den Haan lijsttrekker worden. Daarop stapten prominente leden en medewerkers op.

Prominente partijleden van 50Plus hadden van tevoren al gewaarschuwd: als Corrie van Brenk niet tot lijsttrekker zou worden verkozen, zou er tweespalt uitbreken in de partij. Die waarschuwing kwam afgelopen weekeinde uit.

De leden van 50Plus kozen zaterdag Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO, tot nieuwe politieke leider. Zij was de kandidaat die steun genoot van het partijbestuur. Met 52 procent van de stemmen versloeg zij Van Brenk, de fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer, die 42 procent van de stemmen had gekregen. Aan de verkiezing deden 362 van de circa vierduizend leden mee.

Het partijbestuur hoopte met de voordracht van Den Haan rust te brengen in de partij, na het tumultueuze vertrek van partijleider Henk Krol begin mei. Maar het tegenovergestelde bleek het geval. Rob de Brouwer, de eveneens zaterdag gekozen voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma moet schrijven, legde per direct zijn functie neer.

Ook de tweede kandidaat voor het voorzitterschap van deze commissie, oud-partijvoorzitter Jan Zoetelief, trok zich terug. „Ik kan de onderlinge omgangscultuur niet meer met mijn ethiek verenigen”, schreef hij in een app-bericht aan partijprominenten. De stemprocedure voor het lijsttrekkerschap noemde hij „manipulatief en doorgedrukt”.

Ook fractiemedewerkers in de Tweede Kamer en bestuursleden in het land gaven er zaterdag de brui aan. In Overijssel gold dat voor het hele provinciale bestuur. „Iemand die het goed doet [Corrie van Brenk, red.], moet je niet het mes in de rug steken”, aldus penningmeester Wieger Roffel tegenover RTV Oost.

Lees ook: Lijsttrekkerschap 50Plus splijt Tweede Kamerfractie

Voor Van Brenk is het verlies van de lijsttrekkersstrijd een zware nederlaag. Zij beschouwde zichzelf, samen met de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Martin van Rooijen, als „de politieke leiding van de partij”, bleek vrijdag in een uitzending van Nieuwsuur. Van Brenk liet duidelijk blijken dat zij na de Tweede Kamerverkiezingen niet in de Kamer wil terugkeren voor 50Plus onder het leiderschap van Den Haan. De Tweede Kamerverkiezingen zijn 17 maart volgend jaar.

Verdeeldheid in de fractie

De verkiezing leidde al voor het zover was tot verdeeldheid in de driekoppige fractie. Vicefractievoorzitter Léonie Sazias, vorige week zelf nog in de race voor het lijsttrekkerschap, viel Van Brenk woensdag openlijk af en noemde haar ongeschikt voor het leiderschap van de partij. Om te voorkomen dat Van Brenk zou winnen, trok Sazias zaterdag, op de dag van de verkiezing, haar eigen kandidatuur in en riep zij haar achterban op om op Den Haan te stemmen.

50Plus kelderde afgelopen voorjaar, na maanden van geruzie en afsplitsingen, in de opiniepeilingen naar een tot twee zetels. Partijvoorzitter Jan Nagel waarschuwde de achterban woensdag nog voor nieuwe ruzies: „Nog meer en we kunnen net zo goed niet naar de stembus gaan.”

Lees ook: Jan Nagel: ‘Soms neem je risico om de race te winnen’ in