Roglic wint voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik

Wielrennen Primoz Roglic bleef zondag wereldkampioen Julian Alaphilippe, de Zwitser Marc Hirschi en zijn landgenoot Tadej Pogacar voor. Hij won voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik
Primoz Roglic heeft zondag voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik gewonnen.
Primoz Roglic heeft zondag voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Foto Olivier Matthys/AP

Primoz Roglic heeft zondag voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was na 257 kilometer de snelste in de Ardennenklassieker. Hij bleef in een rommelige sprint wereldkampioen Julian Alaphilippe, de Zwitser Marc Hirschi en zijn landgenoot Tadej Pogacar voor. Roglic, die twee weken geleden in het slotweekend de Tourzege verspeelde aan zijn landgenoot Pogacar, deed voor het eerst mee in Luik.

In de laatste kilometer kwam Matej Mohoric nog uit de achtergrond. Alaphilippe zette de sprint in, maar week dusdanig uit, waardoor Hirschi en Pogacar in de remmen moesten en meteen kansloos waren. De Fransman spreidde zijn handen al voor de zege, maar Roglic kwam er aan de rechterkant nog langs. Alaphilippe werd vanwege zijn manoeuvre door de jury teruggezet naar de vijfde plaats, waardoor Hirschi als tweede eindigde voor Tourwinaar Pogacar.

Kopgroep

De koers kreeg al vroeg een kopgroep van negen renners, met daarin de Nederlander Mathijs Paasschens van de Belgische ploeg Bingoal. Het negental kreeg een maximale voorsprong van bijna zes minuten. Paasschens, afgelopen woensdag ook al in de aanval in de Waalse Pijl, moest zijn metgezellen in de beklimming van de Côte de Stockeu laten gaan.

De kopgroep viel in de daaropvolgende beklimmingen uit elkaar. De Zwitser Michael Schär (CCC) bleef alleen over, maar werd aan de voet van de Côte de la Redoute teruggepakt. Sunweb en Deceuninck - Quick-Step bepaalden het tempo maar een echte aanval bleef uit. Daardoor ging een grote groep de finale in met daarin ook nog steeds Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Fenix had een dag eerder nog na een lange solo de slotetappe en het eindklassement van de BinckBank Tour gewonnen.

Pas op de laatste beklimming, de Côte de la Roche-aux-Faucons, kwam een serieuze aanval van Alaphilippe, nadat eerder Tom Dumoulin het tempo had bepaald. De wereldkampioen kreeg Hirschi, de Zwitserse winnaar van de Waalse Pijl, Roglic en Pogacar mee. De kopgroep ging in Luik sprinten voor de zege. Van der Poel kon de kopgroep niet meer achterhalen en won de sprint van de achtervolgers. Hij werd zesde. (ANP)