Laatste nieuws Covid-19

Aantal ziekenhuisopnames stijgt met 82 naar 892

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Jongeren in gesprek met Gommers en Kuipers tijdens speciale uitzending van Jinek

Influencer Famke Louise gaat mondkapjes uitbrengen om geld op te halen voor gezinnen gaat die het financieel moeilijk hebben gekregen door de coronacrisis. Dat zei ze maandag tijdens een speciale uitzending van het televisieprogramma Jinek over het coronavirus. Famke Louise, die zich eerder juist tegen coronamaatregelen uitsprak, had vorige week een ontmoeting met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Ze heeft daar veel van opgestoken, zei ze.

Gommers had haar uitgenodigd toen ze zich vorige week aan tafel bij Jinek had uitgesproken tegen het coronabeleid onder de hashtag #ikdoenietmeermee. De twee besloten tijdens hun gesprek een campagne te beginnen om meer met jongeren in gesprek te gaan over het virus. Gommers: „Wat wij beslissen moet je wel uitleggen. En je moet begrip tonen voor het publiek.”

Tijdens de uitzending van Jinek maandagavond konden jongeren vragen stellen over het virus aan Gommers en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dit is eigenlijk het begin van de campagne”, zei Famke Louise. „Het is vaak ook goed uit te leggen”, zei Gommers over de vragen die jongeren hebben. Zo beantwoordden Gommers en Kuipers vragen over het nut van het dragen van een mondkapje of het houden van anderhalve meter afstand.

Na te zijn afgebrand voor #ikdoenietmeermee, begint Famke Louise een coronacampagne. Opnieuw gebruikt ze een haatgolf in haar voordeel.

Zangeres en vlogger Famke Louise en Diederik Gommers gaan met jongeren in gesprek over het coronavirus tijdens een speciale uitzending van Jinek. Foto Phil Nijhuis/ANP Kippa

Geen avondklok en andere nieuwe maatregelen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) zegt dat een via sociale media verspreide lijst met nieuwe coronamaatregelen niet echt is. De meest in het oog springende van die maatregelen: een avondklok die met ingang van aanstaande vrijdag van kracht zou worden in de vier grote steden.

De lijst is „echt nep”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Voorafgaand aan de persconferentie van vorige week, waar het kabinet onder meer publiek bij voetbalwedstrijden verbood en de sluitingstijden in de horeca vervroegde, ging een dergelijke lijst rond. Die bleek gelekt vanuit het ministerie en gedeeltelijk waar. Dat is volgens de woordvoerder nu niet het geval.

Op sociale media gaat een lijst rond met nieuwe besluiten coronamaatregelen. Dit is onjuiste informatie. Het is te betreuren dat mensen via deze wijze nepnieuws verspreiden en onrust veroorzaken. Alle actuele informatie over de coronamaatregelen vind je op https://t.co/4Gjiqj0crT

— Ministerie van Justitie en Veiligheid (@ministerieJenV) October 5, 2020

ProRail waarschuwt voor problemen met treinverkeer door personeelstekort

Spoorbeheerder ProRail waarschuwt voor problemen met het treinverkeer vanwege een tekort aan treinverkeersleiders. De organisatie kampt al met een structureel personeelstekort maar nu zitten ook nog medewerkers met milde klachten thuis in afwachting van een coronatest.

Op termijn zou het kunnen gebeuren dat er minder of geen treinen rijden. Zo lag vorige week bij Dordrecht het treinverkeer enkele uren stil vanwege een tekort aan personeel. Het is niet bekend welke trajecten als eerst geraakt zouden worden.

In Nederland zijn twaalf posten vanwaar de verkeersleiders het treinverkeer regelen. Vooral de locaties in Rotterdam, Utrecht en Arnhem kampen met een tekort. Vanwege het snel wisselende personeelsverzuim is niet gezegd dat juist bij deze steden trajecten als eerste uitvallen.

Een treinverkeersleider bij ProRail. Foto Erik van ’t Woud/Hollandse Hoogte

Luxor Theater Rotterdam ontslaat derde van het personeel

Het Luxor Theater in Rotterdam ontslaat een derde van het personeel vanwege de coronamaatregelen. Dat laat het theater maandag in een verklaring weten. In de twee locaties mogen in totaal vierhonderd bezoekers per dag komen. Voorheen was er plaats voor 900 in het oude en 1.500 in het nieuwe Luxor Theater.

Het theater verwacht dat het nog maanden kan duren voordat het Luxor weer op een volledige bezetting kan rekenen. „We hebben met zijn allen zo hard geknokt om dit te voorkomen. Maar het bleek gaandeweg een kansloze strijd”, schrijft directeur Marc van Kaam. Het theater had 58 medewerkers in vaste dienst. Ook de oproepkrachten worden niet meer ingezet.

Het theater heeft voorlopig ook geen ontheffing gekregen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om meer dan dertig bezoekers per zaal te mogen ontvangen. In de stad kregen het Theater Zuidplein, De Doelen, Maassilo, Pathé de Kuip en het Jeugdtheater Hofplein deze ontheffing maandag wel.

In het nieuwe Luxor Theater zou in oktober de musical Titanic in première gaan, maar dit gaat niet meer door vanwege de coronacrisis. Foto Koen van Weel/ANP

RIVM: 4.581 nieuwe positieve coronatests

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 4.581 nieuwe positieve coronatests binnengekregen. Dat zijn er meer dan zondag, toen 4.007 mensen positief testten op het virus. Er kan een vertraging zitten in de registratie van nieuwe positieve uitslagen. Dat effect is doorgaans sterker na het weekend, waardoor op maandag en dinsdag de aantallen vaak relatief hoog zijn.

De afgelopen 24 uur registreerde het RIVM zeven nieuwe corona-gerelateerde sterfgevallen, twee meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen steeg met 82 en komt nu uit op 892. 177 van deze patiënten zijn momenteel opgenomen op de intensive care. Dat zijn er veertien meer dan op zondag.

Bekijk hier de Nederlandse coronabrandhaarden

Viruswaarheid-leider Willem Engel thuis aangevallen

Willem Engel, voorman van de beweging Viruswaarheid dat zich verzet tegen de coronamaatregelen, is voor zijn huis in Rotterdam aangevallen. Daarbij is een ruit ingeslagen. De politie heeft een 39-jarige verdachte uit Hellevoetsluis aangehouden.

Engel is het bekendste gezicht van de protesten tegen het coronabeleid. Met zijn beweging Viruswaarheid organiseert hij acties tegen de coronamaatregelen, die tot hevige reacties leiden.

Lees verder: Viruswaarheid-leider Willem Engel thuis aangevallen

Aantal ziekenhuisopnames stijgt met 82 naar 892

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 82 gestegen en komt nu uit op 892. 177 van deze patiënten zijn momenteel opgenomen op de intensive care. Dat zijn er veertien meer dan op zondag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, waarschuwde dat het aantal covidopnames de komende dagen waarschijnlijk zal oplopen tot meer dan duizend.

Verder waarschuwde Kuipers maandag bij een persconferentie dat als het aantal coronabesmettingen de komende dagen niet afneemt, er mogelijk extra maatregelen nodig zullen zijn. Welke maatregelen dit zijn, wilde hij volgens de NOS niet zeggen. „Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen”, aldus Kuipers.

Van zaterdag op zondag werden voor het eerst meer dan vierduizend nieuwe besmettingen door het RIVM vastgesteld. Met name in de grote steden groeide het aantal besmettingen. Iets meer dan een week geleden maakten acht regio’s aangescherpte coronamaatregelen bekend. Toen werden gemiddeld nog zo’n drieduizend mensen per dag positief getest. Cijfers van de nieuw geregistreerde besmettingen van het afgelopen etmaal zijn overigens nog niet bekendgemaakt.

Arsenalfans boos over bezuiniging op geliefde dinomascotte

Arsenal moet bezuinigen vanwege het coronavirus, en dat gaat nu ook ten koste van een van de meest geliefde mannen op het veld. De mascotte Gunnersaurus is ontslagen. Er zitten nu toch geen fans in de stadions, redeneert het clubbestuur volgens The Athletic.

De legende vertelt dat Gunnersaurus werd geboren uit een ei dat werd gevonden bij werkzaamheden aan de fundamenten van het Highbury-stadion. Bij een wedstrijd tegen Manchester City in augustus 1993 betrad hij voor het eerst het veld, waarna de club met 3-0 won. Al die tijd was de man in het pak dezelfde: Jerry Quy. Hem zou nu de wacht zijn aangezegd omdat hij in lege stadions de centen niet meer waard is.

Quy is al sinds begin jaren 60 groot fan van de club, en was volgens ESPN ook actief als supporterscoördinator voor uitwedstrijden. Toch zal hij bij Arsenalfans onlosmakelijk verbonden blijven aan zijn rol als mascotte. Quy slechtte die taak met grote toewijding. Eens sloeg hij zelfs de bruiloft van zijn broer over omdat die samenviel met een thuiswedstrijd van de club.

Hoe lang de (vele) fans van Gunnersaurus het zonder hun mascotte moeten stellen, is nog onduidelijk. The Guardian meldt dat de club van plan is het personage terug te brengen zodra er weer publiek op de tribunes zit, maar dan zonder Jerry Quy in het pak. ESPN bericht daarentegen dat Quy misschien alsnog zal worden teruggehaald. Gezien de vele steunbetuigingen die binnenkomen op sociale media zal het aan steun van de fans in ieder geval niet liggen.

Gunnersaurus gaat op de foto met fans tijdens een wedstrijd in Singapore, in juli 2015. Foto Wallace Woon/EPA

Commissievoorzitter Von der Leyen opnieuw negatief getest op coronavirus

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is maandag opnieuw negatief getest op het coronavirus. Dat heeft zij maandagmiddag op Twitter gezegd. Vandaag onderging de commissievoorzitter opnieuw een coronatest omdat was gebleken dat zij vorige week dinsdag een bespreking had gehad met iemand die besmet bleek met het virus. De besmetting kwam gisteren pas aan het licht. De commissievoorzitter was dinsdag in Portugal voor een officieel bezoek.

De commissievoorzitter blijft uit voorzorg toch nog tot dinsdagochtend in quarantaine - dan zijn de tien voorgeschreven dagen zelfisolatie voorbij. De isolatie houdt voor de commissievoorzitter in dat zij zich terugtrekt in een kleine woonruimte bij haar kantoor in Brussel. Vorige week donderdag werd Von der Leyen ook al getest. Ook toen volgde een negatieve uitslag. Donderdag en vrijdag was zij aanwezig bij een EU-top in Brussel met EU-leiders en staatshoofden, onder wie premier Mark Rutte.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen The result for my latest Covid-19 test just came in. I tested negative again. I will continue my self-isolation until tomorrow evening, as foreseen by the regulations in force.
Thank you all for your kind wishes.

Nieuwe afspraken met kerken: maximaal 30 bezoekers

Nederlandse kerken brengen het maximaal aantal bezoekers tijdens diensten vrijwillig terug naar dertig. Dat is de uitkomst van overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, heeft minister Ferd Grapperhaus (CDA) volgens persbureau ANP maandag laten weten. Ook wordt tijdens diensten voorlopig niet gezongen.

De nieuwe afspraken volgen op de ophef van afgelopen weekend over drie drukbezochte kerkdiensten in Staphorst. Per dienst waren daar maximaal zeshonderd kerkgangers welkom. Zij zongen liederen en droegen geen mondkapjes. Dat was toegestaan, op voorwaarde dat bezoekers vooraf reserveerden en bij binnenkomst een gezondheidscheck werd gedaan. In de Tweede Kamer stuitten de diensten in Staphorst op veel onbegrip. Religieuze diensten zijn uitgesloten van het maximumaantal bezoekers voor overdekte locaties dat het kabinet vorige week heeft ingesteld.

Lees ook: Tweede Kamer kritisch op kerkdiensten in Staphorst

Volgens Grapperhaus moeten ook de kerken „extra offers brengen” om het coronavirus terug te dringen. „Het is toch voor sommige gemeenschappen kennelijk goed om dat nog eens even heel erg expliciet uit te dragen.” Handhaving door de politie is in de kerk uitgesloten, aldus de bewindsman. „Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”

Kerkgangers zondag bij de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Voorzitter Europese Commissie Von der Leyen in zelfisolatie

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is in zelfisolatie gegaan. Dat laat ze maandagochtend via Twitter weten. Von der Leyen is donderdag negatief getest en zal maandag weer een coronatest ondergaan.

Von der Leyen was dinsdag bij een vergadering met iemand die later positief is getest op het coronavirus. De commissievoorzitter was dinsdag in Portugal voor een officieel bezoek, waar ze onder andere een afspraak had met de Portugese premier en president. Volgens de Portugese krant Correio da Manhã zijn beiden zondag negatief getest.

Donderdag en vrijdag was Von der Leyen bij de vergadering van Europese regeringsleiders en staatshoofden, onder anderen met premier Mark Rutte (VVD). Ze liet weten tot dinsdagochtend in isolatie te zitten.

Ursula von der Leyen verlaat de top van Europese leiders afgelopen vrijdag.
Foto Francisco Seco/EPA

Parijse kroegen vanaf dinsdag twee weken dicht

In Parijs zijn vanaf dinsdag alle kroegen voor twee weken gesloten en moeten restaurants zich houden aan strengere hygiënemaatregelen om open te blijven. Dat kondigde het kantoor van premier Jean Castex zondag aan, meldt persbureau Reuters. De stad is door het hoge aantal coronabesmettingen een zogeheten maximale alertheidszone.

Restaurants mogen tot 22.00 uur openblijven en moeten de contactgegevens van gasten noteren. Thuiswerken wordt weer sterk aangeraden en collegezalen mogen maar halfgevuld zijn. In Marseille werden vorige week alle restaurants en cafés gesloten.

Afgelopen donderdag waarschuwde de Franse minister van Volksgezondheid al voor de sluiting van Parijse cafés als de besmettingen en ziekenhuisopnames niet zouden verminderen. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, zal in een persconferentie maandag de maatregelen toelichten, die zullen gelden voor Parijs en de drie omliggende departementen.

Zondag werden er 12.565 nieuwe coronabesmettingen in Frankrijk gemeld en er zijn vorige week 893 coronapatiënten opgenomen op de intensive care. Zaterdag is er een record aantal besmettingen geconstateerd, 16,972.

Vertrouwen in voortbestaan bedrijf toegenomen sinds juni

In vrijwel alle bedrijfstakken is sinds juni het vertrouwen van ondernemers in een voorlopig voortbestaan van hun bedrijf toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Met name in de onroerendgoedsector ligt het vertrouwen hoog: 78 procent van de bedrijven in deze sector verwachtte in september nog zeker een jaar te bestaan.

In de horecasector ligt het vertrouwen met 43 procent van de ondernemers het laagst. Wel is dat vertrouwen flink toegenomen, in juni verwachtte slechts een kwart van de ondernemers het nog een jaar vol te kunnen houden. In de meeste bedrijfstakken zijn er daarnaast relatief weinig ontslagen gevallen sinds het begin van de coronacrisis.

De inzet van flexibel inzetbare medewerkers zoals uitzendkrachten en ZZP’ers is wel afgenomen. In de cultuur, sport en recreatiesector werden er 60 procent minder uitzendkrachten ingezet. Ook in de horeca werd er fors minder gebruik gemaakt van deze flexibele medewerkers.

Laatste nieuws

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zondag 4 oktober was:

  • De politie moest optreden om feesten te beëindigen, zoals in Haarlem, in het Limburgse Weert en in Utrecht.
  • Het aantal Covid-patiënten op de Nederlandse intensive care is sinds zaterdag met 7 toegenomen tot 163. Buiten de IC’s liggen nog eens 647 coronapatiënten in het ziekenhuis, 62 meer dan zaterdag
  • Politieke partijen hadden veel kritiek op de grootschalige kerkdiensten die zondag in Staphorst werden gehouden.
  • Amsterdamse moskeeën sluiten hun deuren volledig of stoppen drie weken met vrijdagpreken.

Lees hier: het blog van zondag 4 oktober terug