Laatste nieuws Covid-19

Bijna 4.000 positieve testen, ziekenhuisopnames stijgen ‘gestaag door’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 3 oktober is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Lees ook: Frankrijk meldt record van bijna 17.000 gevallen in etmaal

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Het RIVM heeft in 24 uur tijd 3.972 meldingen van positieve testen binnengekregen, 143 meer dan van donderdag op vrijdag. Tot zaterdagmiddag zijn 21 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een dag eerder waren dat er negen.
  • Het huidige tekort aan beschikbare coronatests moet nog deze maand verholpen zijn, aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Komende week zijn er voor bijna 400.000 Nederlanders tests beschikbaar.
  • De tweede coronagolf in Nederland komt met name door jongeren die op vakantie waren in Zuid-Frankrijk en Spanje. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Eramus MC, aldus het RIVM.
  • Het Medisch Centrum Leeuwarden (MDL) plaatst uit voorzorg de hele longafdeling in quarantaine omdat zeker vier medewerkers besmet zijn met het coronavirus. En het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam schaalt de reguliere zorg af. Door een toestroom aan coronapatiënten dreigt een tekort aan bedden.

Longafdeling Medisch Centrum Leeuwarden in quarantaine

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MDL) plaatst uit voorzorg de hele longafdeling in quarantaine. Dit omdat zeker vier medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Dat laat het ziekenhuis zaterdag weten op zijn website.

Alle patiënten op de afdeling zijn getest op het coronavirus, geen enkele test kwam positief terug. Toch is uit voorzorg de hele verpleegafdeling onder quarantaine geplaatst. De medewerkers die het coronavirus hebben, zitten thuis in isolatie. Over één of twee weken gaat de afdeling weer open, mits alle medewerkers en patiënten meerdere malen negatief getest zijn.

Het is nog onduidelijk hoe het virus de verpleegafdeling heeft kunnen bereiken. Het MCL onderzoekt samen met de GGD de bron van de besmettingen. Nieuwe longpatiënten die moeten worden opgenomen, krijgen een bed op een andere afdeling in het ziekenhuis.

Bijna 4.000 positieve testen, ziekenhuisopnames stijgen ‘gestaag door’

Het RIVM heeft zaterdag 3.972 meldingen van positieve testen binnengekregen. Dat zijn er 143 meer dan een dag eerder. Het aantal positieve testen stijgt al sinds begin september. 21 personen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, gisteren waren dat er negen. Niet alle positieve testen en sterfgevallen zijn van de afgelopen 24 uur: er zit soms een vertraging in de meldingen bij het RIVM.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is sinds vrijdag met acht gestegen. In totaal liggen er 741 patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care liggen vier personen minder dan een dag eerder.

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Sinds eind mei lagen er niet zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen als nu. Volgens Ernst Kuipers voorzitter van de LCPS stijgt het aantal ziekenhuisopnames „gestaag door”. Patiënten uit de Randstad worden door de rest van het land verspreid om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan.

Eredivisiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle afgelast

De Eredivisiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle van zaterdagavond is afgelast. Bij RKC Waalwijk zijn in de afgelopen 24 uur vier spelers en twee stafleden positief getest op het coronavirus. De wedstrijd zou om 18.45 uur gespeeld worden.

Het duel is afgelast na overleg tussen RKC Waalwijk, de KNVB en de GGD. De KNVB zal een nieuwe datum zoeken om de wedstrijd in te halen. Acht spelers van RKC moeten na bron- en contactonderzoek in quarantaine. Dat aantal kan nog oplopen.

Twitter avatar RKCWAALWIJK RKC Waalwijk ❌ RKC Waalwijk - PEC Zwolle afgelast 🦠 Bij ons #RKC zijn de afgelopen 24 uur vier coronabesmettingen geconstateerd. Na een eerste bron- en contactonderzoek moeten acht spelers van RKC Waalwijk in quarantaine. 🔗 https://t.co/qkZeTOK3Rw #RKCPEC

Trouwfeest met 180 gasten in Tilburg beëindigd, geen boetes uitgedeeld

De politie heeft vrijdagavond rond 22.00 uur een trouwfeest in Tilburg beëindigd. Op het feest waren zo’n 180 gasten aanwezig, waar dat er dertig mogen zijn. Dat meldt Omroep Brabant zaterdag.

Volgens een politiewoordvoerder werden de coronamaatregelen „grof overschreden”. Desondanks zijn er geen boetes uitgedeeld. „Dat zou onbegonnen werk zijn geweest.” Het is aan de gemeente Tilburg of er maatregelen genomen worden tegen de eigenaar van de feestzaal. Een woordvoerder liet weten dat gemeente zich beraadt „op bestuursrechtelijke stappen”.

Vrijdag meldde Omroep Brabant dat Tilburg met 64 nieuwe besmettingen het hoogste aantal per dag sinds de uitbraak van het virus heeft geconstateerd. Donderdag zijn er 25 nieuwe besmettingen vastgesteld.

RIVM: tweede golf uit Spanje en Zuid-Frankrijk naar Nederland

De tweede golf aan coronabesmettingen in Nederland komt met name door jongeren die op vakantie waren in Zuid-Frankrijk en Spanje. Dat blijkt uit een eerste analyse van besmettingsclusters en onderzoek van het Eramus MC, zeggen directeur Infectieziekten Jaap van Dissel en modelleur Jacco Wallinga van het RIVM in een interview met de NOS. De opleving van het virus noemt het RIVM „plotseling”.

Nadat de jongeren het virus meenamen naar Nederland verspreidde het zich via feesten en studentenhuizen en raakten ook ouderen besmet, die op hun werk weer anderen besmetten. Volgens het RIVM kwam het virus in verpleeghuizen terecht via familie van bewoners.

Van Dissel stelt dat de tweede golf goed vergelijkbaar is met de eerste golf in maart. Toen kwam het virus waarschijnlijk via vakantiegangers uit Noord-Italië en Oostenrijk naar Nederland, waarna het zich verspreidde dankzij carnaval. „Misschien moeten we gaan nadenken over de vakanties. We hebben toch een paar keer gezien dat dat een reden is dat het weer opvlamt, daar zullen besluiten op genomen moeten worden.”

Het Outbreak Management Team (OMT) had deze week strengere maatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, geadviseerd dan de maatregelen die het kabinet maandag nam. Volgens Wallinga was dat „een politieke afweging”. „Wij rekenen in modellen door wat de impact is. Het is aan het beleid om dat af te wegen tegen de kosten voor de hele maatschappij.” Of er eerder ingegrepen had moeten worden, is ook aan Den Haag, stelt Wallinga.

Jaap van Dissel, directeur RIVM na afloop van een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto Bart Maat/ANP

Maasstad Ziekenhuis schaalt reguliere zorg af

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat de reguliere zorg afschalen. Door een toestroom aan coronapatiënten dreigt er een tekort aan bedden. Dat meldt Nieuwsuur zaterdagochtend. Operaties zoals liesbreuk- en heupoperaties worden uitgesteld.

Het ziekenhuis gaat vanaf maandag afspraken van bepaalde behandelingen afzeggen. Volgens bestuursvoorzitter Peter Langenbach wordt 20 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In maart en april was dat 60 procent. „Zover zijn we gelukkig nog niet. Maar het kan zijn dat we later weer op een punt komen waar wel pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt.”

Waar in maart de capaciteit van de intensive care (IC) het pijnpunt was, zijn het nu de klinische bedden die vollopen. „Bedden die je ook nodig hebt voor mensen die bijvoorbeeld uit een operatie komen.” Het ziekenhuis is bezig om coronapatiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen.

Vrijdag meldde het Maasstad Ziekenhuis dat het de IC-capaciteit heeft uitgebreid naar 27 bedden. Na een verbouwing de afgelopen twee maanden en een opleiding voor verpleegkundigen van andere afdelingen zijn er acht nieuwe bedden beschikbaar.

Nieuwe James Bond opnieuw uitgesteld

Het verschijnen van de nieuwe James Bond-film is opnieuw uitgesteld vanwege het coronavirus. No Time to Die zou eigenlijk 12 november uitkomen, maar de première is verplaatst naar 2 april 2021. De oorspronkelijke verschijningsdatum was april van dit jaar, maar die werd ook al vooruit geschoven.

MGM, Universal and Bond producers, Michael G. Wilson and Barbara Broccoli, today announced the release of NO TIME TO DIE, the 25th film in the James Bond series, will be delayed until 2 April 2021 in order to be seen by a worldwide theatrical audience. pic.twitter.com/NqHlU24Ho3

— James Bond (@007) October 2, 2020

De makers besloten de film opnieuw uit te stellen „zodat die gezien kan worden door een wereldwijd publiek”. Ze zeggen de teleurstelling van fans te begrijpen. Veel bioscopen zijn gesloten of met beperkte bezetting geopend vanwege het coronavirus.

Het is de 25e film in de Bond-reeks en de vijfde en laatste met Daniel Craig in de hoofdrol. In No Time to Die wordt een gepensioneerde Bond teruggeroepen naar de geheime dienst om een ontvoerde wetenschapper te bevrijden. De laatste film uit de reeks, Spectre, dateert uit 2015.

India passeert de 100.000 doden door Covid-19

Hier een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • In India is het aantal doden ten gevolge van het coronavirus opgelopen tot meer dan 100.000, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Daarmee is het land goed voor circa 10 procent van alle bevestigde coronadoden wereldwijd. Alleen in de Verenigde Staten en Brazilië zijn meer coronadoden gevallen. In totaal zijn er in India 6,4 miljoen besmettingen vastgesteld.
  • Paus Franciscus verlaat vandaag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus het Vaticaan. De kerkvorst reist naar het Italiaanse Assisi, waar hij een mis houdt en een encycliek ondertekent. Assisi is de geboorteplaats van de heilige Franciscus, die de kloosterorde van de Franciscanen stichtte waarnaar de huidige paus zich genoemd heeft. Vanwege de pandemie is er slechts een handjevol mensen bij de plechtigheid aanwezig.
  • Veel regeringen misbruiken de uitbraak van het coronavirus om de democratie aan banden te leggen en mensenrechten en burgervrijheden te schenden. Dat schrijf ngo Freedom House in een rapport waarvoor tachtig landen onder de loep genomen zijn. Zo worden onder meer demonstraties verboden of bemoeilijkt, verspreiden regeringen desinformatie en worden verkiezingen uitgesteld. Het probleem is het ergste in landen waar de democratie voor de coronacrisis al onder vuur lag, zoals onder meer in Turkije, Egypte, Zimbabwe en Cambodja.

‘Ook bij milde corona kunnen klachten lang aanhouden’

Patiënten die een milde vorm van corona hebben gehad, kunnen ook langdurig klachten houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt onder ruim duizend coronapatiënten, veelal leden van Facebookgroepen voor patiënten met aanhoudende coronaklachten. Van de respondenten was 94 procent nooit vanwege corona opgenomen in het ziekenhuis en ondervond aanvankelijk een mild ziektebeeld.

Bijna alle respondenten hadden een halfjaar na besmetting nog last van gezondheidsproblemen. Slechts 5 procent van de deelnemers aan het onderzoek is nu geheel klachtenvrij. Een „zorgwekkend beeld” noemt directeur Michael Rutgers van Longfonds de bevindingen. „Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus. Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden.” Rutgers vindt het van groot belang dat de klachten van patiënten beter in beeld gebracht worden.

Een overgrote meerderheid van de patiënten had 165 dagen na de eerste symptomen nog last van vermoeidheid. Zo’n zes op de tien patiënten zijn kortademig, en ongeveer een op de drie patiënten heeft last van druk op de borst (36 procent) en hoofdpijn (35 procent). 91 procent van de patiënten geeft aan last te hebben van meer dan één symptoom. Ook waren de patiënten relatief jong met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar en hadden zes op de tien voor de coronabesmetting geen onderliggende ziekte.

Correctie (3 oktober 2020): In een eerdere versie van deze blogupdate werd de suggestie gewekt dat bijna alle coronapatiënten langdurige klachten ondervinden. Dit onderzoek kent echter een niet-representatieve onderzoeksgroep van voornamelijk patiënten die zelf al hebben aangegeven lange tijd na besmetting nog symptomen te hebben. Het onderzoek is daarom niet representatief voor alle coronapatiënten, maar zegt wel wat over de mogelijkheid dat ook patiënten met milde corona langdurige klachten behouden.

VWS: tekort aan coronatests binnenkort voorbij

Het huidige tekort aan beschikbare coronatests moet nog deze maand achter de rug zijn. Komende week zijn er voor bijna 400.000 Nederlanders testen beschikbaar. De analyse van zo’n 160.000 daarvan zal in het buitenland worden gedaan. Dat heeft een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd, meldt het AD.

Het aantal coronatests dat in het buitenland wordt geanalyseerd verdubbelt daarmee. Afgelopen week namen de GGD’s nog 210.000 tests af. Wel houdt het ministerie een slag om de arm, omdat „de vraag naar tests telkens sneller [bleek] te groeien dan het RIVM voorspelde, dus dat kan nu weer het geval zijn”.

Sinds 1 juni kan elke burger zich in theorie laten testen bij een van de GGD’s. Met name de afgelopen weken blijkt echter dat burgers vaak lang moeten wachten tot een testpunt in hun omgeving beschikbaar is. Na felle kritiek beloofde De Jonge de capaciteit op te schalen, maar maande hij mensen tot geduld tot dit geregeld was.

Een medewerker van TNO tijdens de opening van de proef-teststraat van GGD Amsterdam en TNO op het RAI terrein. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in het nieuwe blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 2 oktober was:

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 2 oktober terug