RIVM: tweede golf uit Spanje en Zuid-Frankrijk naar Nederland

Jaap van Dissel, directeur RIVM na afloop van een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus.
Jaap van Dissel, directeur RIVM na afloop van een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto Bart Maat/ANP

De tweede golf aan coronabesmettingen in Nederland komt met name door jongeren die op vakantie waren in Zuid-Frankrijk en Spanje. Dat blijkt uit een eerste analyse van besmettingsclusters en onderzoek van het Eramus MC, zeggen directeur Infectieziekten Jaap van Dissel en modelleur Jacco Wallinga van het RIVM in een interview met de NOS. De opleving van het virus noemt het RIVM „plotseling”.

Nadat de jongeren het virus meenamen naar Nederland verspreidde het zich via feesten en studentenhuizen en raakten ook ouderen besmet, die op hun werk weer anderen besmetten. Volgens het RIVM kwam het virus in verpleeghuizen terecht via familie van bewoners.

Van Dissel stelt dat de tweede golf goed vergelijkbaar is met de eerste golf in maart. Toen kwam het virus waarschijnlijk via vakantiegangers uit Noord-Italië en Oostenrijk naar Nederland, waarna het zich verspreidde dankzij carnaval. „Misschien moeten we gaan nadenken over de vakanties. We hebben toch een paar keer gezien dat dat een reden is dat het weer opvlamt, daar zullen besluiten op genomen moeten worden.”

Het Outbreak Management Team (OMT) had deze week strengere maatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, geadviseerd dan de maatregelen die het kabinet maandag nam. Volgens Wallinga was dat „een politieke afweging”. „Wij rekenen in modellen door wat de impact is. Het is aan het beleid om dat af te wegen tegen de kosten voor de hele maatschappij.” Of er eerder ingegrepen had moeten worden, is ook aan Den Haag, stelt Wallinga.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: VWS: tekort aan coronatests binnenkort voorbij