Vaccinontwikkelingen in Japan, Duitsland en Rusland

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie al verschillende keren heeft herhaald dat een vaccin tegen Covid-19 pas half 2021 beschikbaar zal zijn voor het grote publiek, wordt er wereldwijd druk doorgedokterd om die datum te halen of misschien zelfs voor te zijn. Hieronder de laatste belangrijke ontwikkelingen op het gebied van het wereldwijde vaccinonderzoek:

  • De klinische testen van het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford zijn hervat in Japan. De proeffase lag bijna een maand stil nadat een Britse deelnemer aan het onderzoek ziek was geworden. Het bleek om een zeldzame aandoening te gaan, waardoor zijn ruggenmerg ontstoken raakte. AstraZeneca concludeerde eind vorige maand dat de ziekte, myelitis transversa, niet noodzakelijk gerelateerd is aan het vaccin dat de patiënt toegediend had gekregen. De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft verder onderzoek aangekondigd, aldus persbureau Reuters.
  • Gelijktijdig met het fasedrieonderzoek naar de werkzaamheid en risico’s van het vaccin Spoetnik-V heeft Rusland staatsjournalisten alvast een vaccinatie aangeboden, dat heeft persbureau RIA Novosti bevestigd tegenover persbureau Reuters. Rusland publiceerde eerder een lijst met beroepen met een hoog risico, waar onder anderen zorgmedewerkers, journalisten en leraren op staan. Mensen die deze beroepen uitoefenen komen als eerste in aanmerking voor het vaccin. De vaccinatie blijft wel vrijwillig, en uit een rondgang van Reuters blijkt dat de meeste journalisten die het nu kregen aangeboden, het geweigerd hebben.
  • De Duitse autoriteiten hebben een derde vaccin goedgekeurd en een fase-één-studie met zo’n dertig proefpersonen tussen de 18 en 55. Het gaat om een middel van het biotechbdrijf IDT Biologika. Als de resultaten van de eerste fase positief zijn, wil IDT aan het eind van het jaar zijn vaccin uitproberen op oudere vrijwilligers. In Duitsland zijn ook BioNTech en CureVac bezig met testen op mensen. Dit brengt het totaal aantal studies met proefpersonen wereldwijd op 41. Dat meldt persbureau Reuters.