Gekloond veulen uit de vriezer

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Het gekloonde przewalskipaardje Kurt.
Het gekloonde przewalskipaardje Kurt. Foto San Diego Zoo

Veertig jaar lang lag het celmateriaal van przewalskihengst Kuporovic stijfbevroren in de vloeibare stikstof van The Frozen Zoo in San Diego. Maar onlangs werd het weer tot leven gewekt door de celkern in het lab te laten versmelten met een eicel van een paard.

Begin augustus werd veulentje Kurt geboren; het eerste gekloonde przewalskipaard. Vrolijk en gezond dartelt hij rond zijn draagmoeder, een merrie bij wie hij ook drinkt.

Przewalskipaarden werden in de jaren zestig beschouwd als uitgestorven in het wild. Vanuit fokprogramma’s (o.a. in Nederland) werden ze in het wild uitgezet. Maar de genetische variatie is beperkt, omdat alle dieren voortkomen uit slechts dertien voorouders. Kurt kan straks hopelijk zijn unieke genen weer bijdragen aan volgende generaties przewalskipaarden.