ANBO: ‘ouderenuurtje’ is stigmatiserend en onnodig

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over de ‘venstertijden’ waarin kwetsbaren en ouderen veilig zouden moeten kunnen winkelen. Het „klinkt misschien sympathiek”, schrijft de belangenorganisatie vrijdag op zijn website, „maar het gaat niet werken”. Ook noemt de organisatie de maatregel „stigmatiserend en onnodig”.

Het kabinet heeft alle supermarkten en winkels gevraagd twee uur per dag te kiezen waarin alleen ouderen en kwetsbaren welkom zijn. Een van de grootste problemen die de ANBO voorziet is hoe wordt vastgesteld wie er naar binnen mag en wie niet. „Moeten mensen zich bij de ingang legitimeren om hun leeftijd aan te tonen? Of moeten mensen een bewijs van de huisarts meenemen om aan te tonen ze kwetsbaar zijn? Dat is toch niet uitvoerbaar?”, schrijft ANBO-directeur Liane den Haan.

Volgens de ANBO moet iedereen die dat wil op ieder moment dat de winkel open is boodschappen kunnen doen. Volgens Den Haan is het „niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen” als een deel van de klanten dagelijks twee uur geweigerd wordt. De bond vindt dat mensen zo tegen elkaar worden opgezet. Als het winkelpubliek zich houdt aan de anderhalvemetermaatregel „kunnen ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen doen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Van Engelshoven: geen reden voor mondkapjes in hoger onderwijs en mbo