181.000 banen verloren bij bedrijven met coronasteun

Bij de bedrijven met twee of meer personen in dienst die tussen maart en juli steun ontvingen uit het eerste coronanoodpakket, zijn in die maanden 181.000 banen verloren gegaan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dit is een afname van 6,9 procent: in juli telden deze bedrijven bij elkaar nog zeker 2,4 miljoen banen.

Een voorwaarde voor het verkrijgen van de steun uit de eerste NOW-regeling was dat bedrijven geen mensen zouden ontslaan. Ondernemingen die dat toch deden, werden gekort op de overheidssubsidie. Uit het derde, meest recente NOW-pakket is deze ontslagboete geschrapt.

Dat er ondanks de steun en de ontslagboete toch banen verloren zijn gegaan, was niet enkel aan gedwongen ontslagen toe te schrijven. Zo verlengden sommige bedrijven tijdelijke contracten niet. Daarnaast verdwenen banen door het niet opvullen van functies nadat iemand vrijwillig was vertrokken, bijvoorbeeld vanwege pensionering. Andere flexibele arbeidsvormen, zoals oproepbanen, zijn niet meegenomen in de berekening.

Lees ook: Coronacrisis begint nu ook werknemer in vaste dienst te raken

De meeste banen gingen verloren in de verhuur en zakelijke dienstverlening, daaronder valt bijvoorbeeld de verhuur van auto’s, accountancy en marketing. In die sector verdween 12,2 procent van de banen. In de horeca-, cultuur- en toerismesector verdween een op de tien banen.

De eerste NOW-regeling was bedoeld voor bedrijven die in de periode tussen maart en juli minimaal drie aaneengesloten maanden verwachtten minstens 20 procent omzetverlies te lijden. De financiële steun was bedoeld om werknemers door te kunnen betalen en de hoogte ervan hing af van hoe zwaar het bedrijf getroffen werd door de coronacrisis. Een bedrijf kon, in het geval dat alle inkomsten stilvielen, maximaal 90 procent van het inkomen van werknemers terugkrijgen.

Tot en met augustus ontvingen 187.000 bedrijven met twee of meer personen in dienst coronasteun. De bedrijven die tussen maart en juli steun uit de NOW-regeling kregen, waren in februari goed voor 2,6 miljoen van de 8,5 miljoen banen in Nederland. De uitkeringen die de bedrijven kregen moeten nog definitief worden vastgesteld op basis van de werkelijk geleden verliezen. Als deze kleiner blijken dan vooraf ingeschat, kunnen ook de steunuitkeringen lager uitvallen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Van Engelshoven: geen reden voor mondkapjes in hoger onderwijs en mbo