Facebook verbiedt advertenties over de legitimiteit van de verkiezingen en complottheorie QAnon

Facebook verbiedt advertenties die de legitimiteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in twijfel trekken. Ook advertenties van gemilitariseerde bewegingen en de extreemrechtse complottheorie QAnon zijn verboden. Dat heeft het socialemediaplatform aangekondigd, meldt CNBC donderdag. De verboden gaan gelijk in en gelden voor zowel Facebook als Instagram.

Advertenties die een stemmethode frauduleus of corrupt noemen of enkele gevallen van kiezersfraude gebruiken om de uitslag van een verkiezing in twijfel te trekken, zijn niet meer toegestaan. Volgens president Donald Trump is stemmen per post fraudegevoelig, al is daar volgens deskundigen nauwelijks bewijs voor. Vorige week kondigde Facebook aan dat advertenties die voorbarig een winnaar in de verkiezingen uitroepen ook worden geweerd.

Het verbod op advertenties over de legitimiteit van de verkiezingen komt nadat Trump woensdag in het debat met zijn Democratische uitdager Joe Biden de integriteit van de verkiezingen in twijfel had getrokken. Trump wilde niet toezeggen dat hij pas de overwinning claimt als de resultaten officieel zijn vastgesteld. Ook wilde hij niet beloven dat hij zijn aanhangers tot kalmte zou manen zolang er over de uitslag onduidelijkheid bestaat. „Dit loopt niet goed af”, zei hij.

De advertentieverboden zijn een poging van Facebook om misinformatie en extremisme van het platform te weren in aanloop naar de verkiezingen van 3 november. Niet alleen worden QAnon-gerelateerde advertenties geweigerd maar ook zal content over QAnon lager in de tijdlijn van Facebookgebruikers verschijnen. De aanhangers van de complottheorie QAnon geloven dat de wereld geregeerd wordt door satanisten die het op Donald Trump hebben gemunt en een pedofielennetwerk onderhouden. In augustus verwijderde Facebook honderden QAnongroepen en -pagina’s.

Lees ook: QAnon springt van web over op de echte wereld Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Trump roept zich uit tot winnaar debat, Biden haalt recordbedrag op