Reportage

Blij om te spelen en een blij publiek

Burendagconcerten Op Burendag besloot het TapasTheater buurtgenoten te verrassen met concerten aan huis. „Hè? Voor mij? Nou kind, wat leuk!”

Nationale Burendag: singer-songwriter Raoul Michel treedt op verschillende adressen op voor mensen die zelf niet naar het theater kunnen.
Nationale Burendag: singer-songwriter Raoul Michel treedt op verschillende adressen op voor mensen die zelf niet naar het theater kunnen. Foto Boy Hazes

„Wij willen theater laagdrempelig presenteren, dan moet je ook naar buiten gaan”, stelt Tessa Harmsen (39), eigenaar van het TapasTheater aan de Andreas Bonnstraat in de Oosterparkbuurt. Vandaag trekt het kleinschalige theater eropuit om buren te verrassen met Burendagconcerten. Het is de 15de editie van Nationale Burendag, een initiatief van het Oranjefonds en koffiemerk Douwe Egberts dat mensen stimuleert om iets voor hun buren te doen.

Het concept Burendagconcerten past goed bij het theater, dat veel energie steekt in verbinding zoeken met de buurt en twintig minuten durende optredens organiseert in kleine zaaltjes, die spontaan kunnen worden bezocht (sinds corona wel met reservering). Vorig jaar op Burendag was men welkom om in het theater een concert bij te wonen, dit jaar gaat het theater er zelf op uit. „Niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar het theater te gaan, zeker in deze coronatijd. Misschien is je buurman immobiel, kan je buurvrouw het huis niet uit omdat ze qua gezondheid in de risicogroep valt, of is er even geen geld voor een uitje”, licht Harmsen toe. Die mensen wil ze vandaag bereiken.

Win-win situatie

Eropuit dus, met de 33-jarige singer-songwriter Raoul Michel die geen moment twijfelde toen Harmsen hem vroeg mee te doen aan het initiatief. Hij weet wat muziek voor je kan doen als je het niet gemakkelijk hebt; tijdens een bewogen jeugd in pleeggezinnen was muziek zijn enige houvast, vertelt hij. „Ik vind het fijn dat ik weer mag spelen, en als je daarmee mensen blij mag maken is dat een win-win situatie”, aldus Michel.

Foto Boy Hazes

Esther Frijns (48) heeft haar buurvrouw Carlien Schmidt (70) opgegeven voor een verrassingsconcert. „Ze loopt met een stok en is daardoor minder mobiel. En het is gewoon een schat”, zegt Frijns. Terwijl zanger Michel zich met zijn gitaar in de binnentuin van de galerijflat installeert, belt Frijns bij Schmidt aan. „Hè? Voor mij? Nou kind, wat leuk. Ik doe mijn schoenen aan!”, schalt het van boven. Even later zit Schmidt op een bankje in de binnentuin met haar hondje aan haar voeten. „Zo meteen ga ik huilen hoor, ik ben een jankerd”, kondigt Schmidt maar alvast aan. Michels vrolijke liedjes trekken meer publiek. Een buurvrouw loopt de galerij op en roept richting haar open voordeur: „Let jij even op, ik heb wat in de oven staan!” Schmidt kriebelt haar hondje terwijl ze duidelijk geniet van het optreden. Nadien complimenteert ze Michel: „Wat een prachtlied, van wie is die? Die jongen uit Zeeland?” Michel lacht: „Bløf? Nee hoor, ik heb het zelf geschreven. Maar bedankt voor het compliment.”

Zo meteen ga ik huilen hoor, ik ben een jankerd

mevrouw Schmidt (70)

De volgende stop is bij een klein verzorgingstehuis. Het theater heeft het tehuis zelf benaderd toen bleek dat een ander verrassingsconcert niet door kon gaan. De bewoners hangen in hun stoel in een donkere woonkamer en kijken wat apathisch voor zich uit. Toch lukt het Michel om met zijn muziek tot ze door te dringen en bij de meesten een glimlach op hun gezicht te toveren. Na afloop volgt zelfs een applaus.

Foto Boy Hazes

Stralend de deur open

Dan naar de 71-jarige Joop Stam. Zijn buurvrouw Mariëtte Boswijk (31) gaf hem op voor een verrassingsconcert „omdat hij dat verdient”. Joop heeft een beroerte gehad waardoor communiceren soms lastig gaat, en twee jaar geleden verloor hij zijn vrouw. Stralend doet hij de voordeur open, Mariëtte heeft hem gisteren al ingelicht. De middagzon breekt door en terwijl Michel zingt kan Joop nauwelijks stilzitten op zijn klapstoel. Zijn voet tapt ritmisch op de stoep en zijn handen trommelen op zijn knieën. Als Michel na twee nummers vraagt of hij er nog een wil, roept Stam „Ja!” en telt op zijn vingers tot vijf – hij wil wel vijf toegiften. „Bravo! Magn.. magnifiek! Potverdorie”, is zijn commentaar als Michel uitgespeeld is.

Foto’s Boy Hazes

Eigenlijk zou Michel nog langs gaan bij een jonge theatermaakster die sinds haar burn-out de deur weinig uitkomt. Maar deze zaterdag kwam niet goed uit. Aan het einde van de middag aan een tafeltje in het TapasTheater zegt Harmsen: „Jammer dat we haar niet meer konden verrassen, maar ik ben toch heel tevreden over deze middag. We hebben weer wat buurtgenoten bereikt.” In deze woonwijk wonen veel mensen die niet of nauwelijks in reguliere theaters komt. Ze is dan ook van plan om het concept burenconcerten te herhalen, en weet ook al wanneer. „Ik vind Sinterklaas- en kersttijd wel geschikt daarvoor. Weer gezellig buiten, met lampjes en zo.”

Elke vierde zaterdag in september is het Nationale Burendag. Op verschillende plekken in Amsterdam werden ook dit jaar activiteiten georganiseerd in buurten, zoals gezamenlijk tuinieren, opruimen, lunch of borrel. Het TapasTheater organiseerde als enige theater concerten voor buren. www.burendag.nl