Foto: Walter Herfst

Wel of geen mondkapje?

Nu de bezoekers van supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Dirk van den Broek in Rotterdam het zelf mogen bepalen, is de vraag van de dag: wél, of geen mondkapje. De meeste mensen die zonder mondkapje naar buiten komen, hadden daar eigenlijk „geen erg” in. Ze zijn het straal vergeten, het zit nog niet in hun systeem, of ze zijn er gewoon niet zo mee bezig. Een enkeling vind dat het een vrije keuze moet blijven, een hartpatiënt vindt dat mensen „gewoon afstand moeten houden”. Met haar longcapaciteit kan ze nauwelijks ademen door zo’n kapje, zegt ze, „pas als het druk wordt doe ik hem op.” Maar over één ding zijn alle bezoekers het eens: dit halfslachtige gedoe, dat is niks. Verplichten, of helemaal niet – dat is de boodschap. En als het dan toch wordt verplicht? Dan doet iedereen mee.

Aad Vanca (69): „Eerst wel, dan weer niet, nu wel – verplicht het gewoon. Dat gedoe over het bewezen nut, daar word je moe van. Ik had nu geen mondkapje op, maar dat is geen onwil. Integendeel: baat het niet, dan schaadt het niet.” Foto: Walter Herfst

Jennie Mulder (84): „Waarom zou je tegendraads zijn? Ik heb niet de leeftijd om nog risico’s te nemen. Als men het adviseert, dan doe ik dat.” Foto: Walter Herfst

Maxx Spijkers (22): „Zolang ik zelf de keuze heb, doe ik niet snel een mondkapje op. Ik ben niet zo bang voor corona, vrienden die het hadden waren alleen verkouden. Ik ga nu naar mijn oma, dan zet ik er wel een op – voor de zekerheid.” Foto: Walter Herfst

Hetty de Bies (66): „Ik ben aan mijn nieren geopereerd, dus ik draag een mondkapje voor mijn gezondheid. Maar eigenlijk vind ik het vreselijk. Kijk, mijn bril beslaat meteen als ik praat. Ik vind dat het een eigen keuze moet blijven.” Foto: Walter Herfst

Joshua Okeke (33): „Ik hoorde dat de regering mondkapjes in winkels adviseert – dan wil ik me daaraan houden. In de supermarkt kun je ook niet overal afstand houden.” Foto: Walter Herfst

Phil Schoenmakers (68): „Ik vind dat het wel strenger mag. Het kabinet schuift de verantwoordelijkheid telkens af – naar winkeliers, op ons gezond verstand. Maar met verplichte mondkapjes ga ik met een veiliger gevoel naar de supermarkt.” Foto: Walter Herfst

Mohamed el Moussaoui (37): „Ik had het er net met mijn collega’s van de Albert Heijn over, wij willen gewoon dat het wordt verplicht. Het is druk in de winkel, iedereen komt dichtbij. Dit advies is te vrijblijvend voor een levensbedreigende ziekte.” Foto: Walter Herfst

Wil Schmidt (75): „Ik doe vaak boodschappen in Kralingen, daar lopen veel studenten. Je weet natuurlijk nooit wat je tegenkomt. Ik vind dat geen prettig idee, dus ik gebruik een mondkapje. Alle beetjes helpen – verplicht het gewoon.” Foto: Walter Herfst

Laura Rothuizen (33): „Ik ben het gewoon helemaal vergeten – het zit nog niet in mijn systeem. We zijn op vakantie geweest in Italië, daar ging het prima. We hadden altijd een pak mondkapjes bij ons. Dat ga ik vanaf nu ook hier doen.” Foto: Walter Herfst

Shannis Fadlane (28) en Liam: „Ik geloof niet zo in corona, maar ik moest een mondkapje op in De Bijenkorf, waar ik net vandaan kom. Dan kan ik hem net zo goed ophouden – volgens mij wil de supermarkt het ook. Als het moet, dan doe ik het.” Foto: Walter Herfst