Vijf momenten uit chaotisch debat: ‘Kun je je kop houden, man?’

Sleutelmomenten Trump viel Biden bijna onophoudelijk in de rede tijdens hun eerste verkiezingsdebat. Enkele sleutelmomenten uit een chaotische avond.
President Donald Trump (rechts) en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden dinsdagavond tijdens het eerste televisiedebat bij Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio.
President Donald Trump (rechts) en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden dinsdagavond tijdens het eerste televisiedebat bij Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio. Foto Olivier Douliery / EPA

Het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en oud-vicepresident Joe Biden is dinsdagavond ontaard in een luidruchtige chaos die door veel waarnemers als ondraaglijk werd ervaren. Trump interrumpeerde Biden bijna onophoudelijk, in een poging hem van zijn stuk te brengen. Hij botste niet alleen agressief met zijn tegenstander, maar ook met debatleider Chris Wallace van Fox News.

Commentatoren omschreven het debat in Cleveland als een „shitshow”, een debat van ongekend lage kwaliteit waar de Verenigde Staten zich voor zouden moeten schamen. Hoewel het het eerste van drie debatten was in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november, vroegen sommigen zich af of de andere twee wel door moeten gaan.

Vijf sleutelmomenten uit het anderhalf uur durende debat:

‘Will you shut up, man?’

Gevraagd of hij extra rechters dan de huidige negen zou benoemen aan het Hooggerechtshof als hij president wordt, een aanpak die sommige Democraten voorstaan om een door Trump opgebouwde conservatieve meerderheid aan het Hof te neutraliseren, gaf Biden niet direct antwoord. In plaats daarvan riep hij de kiezers op te stemmen, om hun mening over het Hooggerechtshof te laten blijken.

Trump interrumpeerde hem met de vraag waarom hij niet wilde antwoorden, en wie op zijn lijst staan als kandidaat-rechters. Hij ontlokte Biden een gefrustreerde reactie: „kun je je kop houden, man?” Even later beet hij Trump toe: „blijf doorkeffen, man.”

Twitter avatar ABC ABC News As Pres. Trump repeatedly interrupts Joe Biden, Biden says, „Will you shut up, man?” „That was really a productive segment, wasn’t it?” Biden says sarcastically. „Keep yappin’, man.” https://t.co/5Bl4Ob3O2t #Debates2020 https://t.co/XvNahLC1Rm

Proud Boys, stand back and stand by!

Tijdens een segment over antiracismedemonstraties en rassenrelaties in de Verenigde Staten, werd Trump herinnerd aan zijn omstreden uitspraak in 2017 dat er „hele goede mensen waren aan beide kanten” bij een bijeenkomst van witnationalisten en neonazi’s in Charlottesville, Virginia, en een tegendemonstratie. Bij geweld bij dat evenement kwam een vrouw om het leven.

Gevraagd door Wallace om witnationalisten af te keuren die bijdragen aan het opstoken van geweld bij de antiracismedemonstraties, zei Trump daartoe bereid te zijn maar liet hij na om het direct te doen. Hij vroeg welke groep Wallace wilde dat hij zou veroordelen. Biden suggereerde Proud Boys, een rechtsextremistische organisatie die zich dit jaar heeft verzet tegen Black Lives Matter-protesten. „Proud Boys, stand back and stand by!” (stap terug en sta klaar), zei Trump daarop, voordat hij overschakelde op kritiek op de linkse protestbeweging Antifa.

Proud Boys reageerde opgetogen op de uitroep van Trump op sociale media, die de groep leek op te vatten als een bevel. „Standing by, sir”, schreef de groep op Telegram.

Twitter avatar axios Axios Chris Wallace: „Are you willing, tonight, to condemn white supremacists and militia groups and to say that they need to stand down…” Trump: „Proud Boys, stand back and stand by! But I’ll tell you what, somebody’s got to do something about antifa and the left.” https://t.co/4vrPocKzcu

Heb je het over Hunter?

Tijdens een antwoord op de vraag waarom hij tot president zou moeten worden gekozen, begon Biden over respect voor het leger en herinnerde hij kijkers aan een onlangs onthulde uitspraak van Trump waarin hij gesneuvelde Amerikaanse soldaten zou hebben omschreven als „verliezers” en „suckers”. Biden noemde daarbij zijn zoon Beau, die heeft gediend in Irak voordat hij in 2015 overleed aan hersenkanker.

Op dat moment interrumpeerde Trump met de vraag over welke van zijn zoons Biden het had: „Heb je het over Hunter?” Hunter Biden is een sleutelfiguur bij het Oekraïne-schandaal rond Trump, dat het afgelopen jaar leidde tot een afzettingsprocedure tegen hem in het Amerikaanse Congres. Trump werd er daarbij van beschuldigd Amerikaans hulpgeld aan Oekraïne te hebben gebruikt als drukmiddel om president Zelensky te bewegen een onderzoek aan te kondigen naar Joe en Hunter Biden en diens voormalige positie bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma.

Commentatoren beschouwden het moment van die aanval, in het verband van Bidens overleden zoon, als buitengewoon laag en afstotend.

Twitter avatar thehill The Hill President Trump: „Are you talking about Hunter?” Joe Biden: „I’m talking about my son Beau Biden!” President Trump: „I don’t know Beau. I know Hunter.” #Debates2020 https://t.co/PVOU7exo0Y

Bleekmiddel in je arm

Bij een discussie over het beleid van Trump om het coronavirus in de Verenigde Staten te bestrijden, beloofde de president dat een vaccin op korte termijn beschikbaar zal zijn. Gezondheidsdeskundigen verwachten dat er pas op zijn vroegst volgend jaar een vaccin is. Biden viel Trump daarop aan over zijn aanpak van het virus: „Dit is dezelfde man die beloofde dat het met Pasen allemaal weg zou zijn. Dat het op wonderbaarlijke wijze verdwenen zou zijn als het weer warm werd. En misschien zou je trouwens wat bleekmiddel in je arm kunnen injecteren, en dat zou het probleem oplossen.”

Trump deed die suggestie dit voorjaar tijdens een briefing in het Witte Huis. „Dat was sarcastisch bedoeld”, reageerde hij.

Twitter avatar ABC ABC News In response to Pres. Trump’s vaccine claims, Joe Biden says, „This is the same man who told you by Easter this would be gone away. By the warm weather, it’d be gone, miraculously…And by the way, maybe you can inject some bleach into your arm.” https://t.co/5Bl4Ob3O2t https://t.co/h1xM8EH98L

Dit loopt niet goed af

Tijdens een segment over de betrouwbaarheid van de verkiezingen trok Trump van leer tegen stemmen per post, waar tientallen miljoenen Amerikanen gebruik van zullen maken om tijdens de pandemie niet persoonlijk te hoeven gaan stemmen. Volgens Trump is stemmen per post fraudegevoelig, al is daar volgens deskundigen nauwelijks bewijs voor. Critici menen dat Trump de uitslag van de verkiezingen in twijfel wil trekken, zodat hij zich er tegen kan verzetten als hij verliest.

In de slotfase van het debat trok de president de integriteit van de verkiezingen in de Verenigde Staten agressief in twijfel. Gevraagd of hij, in geval van onduidelijkheid over de uitslag, zijn aanhangers zou oproepen om kalm te blijven en te wachten met het uitroepen van de overwinning totdat de resultaten officieel zijn vastgesteld, liet hij dat na. „Dit loopt niet goed af”, zei hij onheilspellend.

Twitter avatar atrupar Aaron Rupar „This is not going to end well. This is not going to end well” -- Trump on the 2020 election https://t.co/OIYtkyzvfm